Hem

8 tips från frisören

Skönhet

Shoppa och läs mer om

Torrt, trist och slitet hår? Frisören Helén Pellbäck från Björn Axén presenterar 8 smarta hårvanor som förebygger frisset.
Utvalda produkterTa kosttillskott med fokus att ge näring till håret inifrån

1. Anpassa din hårvård efter årstid

Håret blir liksom huden torr av solsken. Dessutom reagerar pigmentet i hårstråna på solens UV-strålar och bleks. Därför är det bra om du använder produkter som skyddar mot UV. Ska du vara mycket i solen så välj en leave in-produkt med UV-skydd och upprepa appliceringen under dagen – precis som med solskydd för kroppen.

På vintern blir håret ofta torrt och statiskt. Tillför då produkter som är fuktåtergivande som till exempel ett leave in-balsam. Glansdroppar kan också hjälpa till att ta bort det statiska i håret och ”smörja” ytan på håret för mer glans.

2. Skydda håret när du använder värmeverktyg

När du använder värmeverktyg är det viktigt att ha värmeskydd i håret. Hettan påverkar fjällskikten och håret skadas, framför allt på längre sikt. Ett värmeverktyg med för hög värme sliter onödigt mycket på hårstråna, i värsta fall kan håret till och med gå av. Tänk på att reglera värmen beroende på just dina hårstråns tjocklek. Fint tunt hår klarar av lägre temperaturer än tjockt, grovt hår. Därför är det bra att börja försiktigt med låg temperatur på värmetången och se vad som passar för ditt hår. Är du osäker på dina hårstråns tjocklek, rådfråga en duktig frisör.

3. Klipp håret regelbundet

Vill du bevara din frisyr bör du klippa dig var åttonde vecka, väntar du längre tappar din frisyr sin form. Håret växer ungefär en centimeter per månad, en frisyr som växt två centimeter har tappat sin form.

Har du långt hår kan du oftast vänta lite längre. Och det är självklart upp till dig vad du anser passar ditt hår bäst. Bra att tänka på är att håret slits av vardagligt slitage, ändarna klyvs. Upplever du att ditt hår trasslar sig mycket kan det vara ett tecken på att du behöver klippa dig. Ett hår som trasslar sig kommer slitas ännu mer och har en tendens att bli slitet längre upp på hårstråna. Därför är det bra att regelbundet klippa bort de slitna topparna.

4. Använd hårprodukter anpassade efter din hårtyp

Rådfråga en frisör om vad just ditt hår behöver. Produkter som är anpassade för din hårtyp gör skillnad. Glöm inte bort att din hårbotten spelar stor roll i hårets mående – mår din hårbotten bra så mår håret som växer bra.

En del produkter är inte snälla mot håret och tvättar bort för mycket fett vilket leder till ökad talgproduktion. Då kan du uppfatta att ditt hår snabbare blir fett.

Glöm heller inte bort att göra val som är snälla mot naturen och miljön.

5. Tvätta inte håret varje dag

Undvik att tvätta ditt hår för ofta, då rubbar du balansen i hudens fettproduktion. Talgkörtlarna i hårbotten producerar naturligt fett för att smörja hårbotten och hår. Tvättar du ditt hår för ofta ökar din talgproduktion och du kan uppleva att ditt hår lättare blir fett nära hårbotten men att längderna blir torra.

Ha gärna en kontinuerlig tvättrutin för ditt hår så att du håller talgproduktionen i balans, vilket i sin tur resulterar i att din hårbotten mår bra. Upplever du att du ändå har torra och spröda längder är det bra att ha i en ”leave in”-produkt. Tänk på att din hårbotten inte har samma PH-värde som vatten, därför bör du använda ett schampo som har ett PH-värde på mellan 4,5 och 5,5 för att vara så skonsamt som möjligt mot huden.

6. Borsta rätt med rätt typ av hårborste

Om du har rakt hår bör du borsta igenom det varje dag med en snäll borste för att reda ut tovor innan de blir för stora. När du borstar ska du först bortsa hårets nedre partier, för att sedan successivt borsta längre uppifrån och ned, närmare hårbotten. Borsta alltså inte direkt på eventuella tovor och börja aldrig längst uppifrån.

Vidare ska du inte borsta för mycket, utan sluta när du fått bort tovorna – annars sliter du på håret i onödan. För den som har lockigt hår och vill behålla lockarna räcker det med att borsta inför varje hårtvätt. På så sätt sliter du inte på håret i onödan.

Du bör inte borsta håret när det är blött, då är håret mer ömtåligt än vanligt och går lätt sönder. Har du tovigt hår bör du använda en borste som inte har så hårda taggar och som följer med håret lite.

Upplever du ditt hår som flygigt och statiskt är det bäst att använda en naturborste eller en borste gjord av svinhår. Undvik en hårborste av plast! Du kan även testa att använda lite hårolja eller spraya borsten med hårspray innan du borstar.

Syntetiska borstar är bäst för tjockt och uppklippt hår. Då blir inte håret så statiskt när det fönas och det blir lätt att reda ut.

7. Använd inte håraccessoarer som sliter

Använd håraccessoarer och hårsnoddar som är snälla mot ditt hår. Undvik hårsnoddar med metallclip, använd istället de som är helt klädda i tyg.

Det går även bra att göra egna, skonsamma hårsnoddar av gamla nylonstrumpbyxor. Använd nylonstrumpbyxor med lite högre deniertal. Klipp bort tårna och klipp sedan benen i så tjocka bitar som du önskar ha. Det som är positivt förutom den ekonomiska och även lite trendiga delen är att du slipper metallclipen som finns på en del snoddar.

8. Variera din håruppsättning

Sätter du upp ditt hår likadant varje dag? Gör inte det. Då slits ditt hår på samma ställe. Variation av uppsättning är bäst, till exempel hög tofs, låg tofs, knut, fläta, klämma och utsläppt. Då slits håret mer jämnt.

 

TEXT: JENNIFER SOLDEMO