Hälsoguiden
Smoothie med kefir och chia

Smoothie med kefir och chia

Krämig smoothie med kefir – rik på goda mjölksyrebakterier.

Läs mer

Ingredienser

3 dl kefir
1 msk chiafrön
1,5 dl frysta blåbär
0,5 banan
1 tsk kokosolja
1 tsk raw kakaopulver
1 msk agavesirap



Så här gör du!

1.  Blanda kefir med chiafrön, låt stå 30 minuter.
2.  Tillsätt blåbär, banan, kokosolja, kakaopulver och agavesirap.
3.  Mixa allt till en slät smoothie.


Kefir är en fermenterad dryck, precis som yoghurt och filmjölk. Drycken tillverkas av kefirkorn eller kefirgryn som tillsätts i mjölk och sedan silas bort. Kvar blir en tjock mjölk med goda mjölksyrabakterier. Du hittar kefir i matbutiker men kan också göra din egen hemma.

Kefirgrynen är egentligen en blandning av mjölksyrebakterier, jäst, salt, protein, lipider och socker som bakterierna äter av. När grynen ligger i mjölken startar en process som gör mjölken lite sur och kolsyrad. Efter 1-3 dagar i rumstemperatur är kefiren klar, håller cirka en vecka i kylskåp. Du kan göra kefir på alla sorters mjölk, även vatten och kokosmjölk.

Perfekt till smoothien!



RECEPT: SOPHIE EKMAN