Hälsoguiden
d-vitamin

D-vitamin

D-vitamin kallas för solskensvitamin eftersom den tillverkas i kroppen när huden utsätts för solljus. Under vinterhalvåret är tyvärr det skandinaviska ljuset för svagt för att vi ska kunna bilda D-vitamin via huden. Då är det viktigt att se till att äta livsmedel som innehåller D-vitamin och ibland behövs även extra tillskott för att stötta immunsystemet, hormonproduktionen och skeletthälsan!


Rekommenderat dagligt intag av D-vitamin är 10 μg för barn och vuxna och 20 μg för personer över 75 år.

Vad är D-vitamin?

D-vitamin är ett samlingsnamn på en grupp steroider som är vitaminer. Människor får vitamin D genom att kolesterol i huden bildas till vitaminet, under påverkan av ultravioletta strålar från solen. Vitamin D kan även tillföras via kosten. Vitamin D ombildas i levern till kalcidiol, som i njurarna ombildas till kalcitriol, som är den biologiskt aktiva slutprodukten. Kalcitriol bidrar bland annat till ökad absorption av kalciumjoner i tunntarmen. Rekommenderat dagligt intag a d-vitamin är 10 μg för barn och vuxna och 20 μg för personer över 75 år.

  • D-vitamin bidrar till normalt immunsystem.
  • Låga D-vitaminnivåer kan medföra lägre humör.
  • Vitamin D bidrar till upprätthållandet av tänderna och benstommen.
  • D-vitamin bidrar till normal muskelfunktion.
  • Vitamin D är svårt att få i sig tillräckligt av via kosten.

Många i Sverige lider av brist på D-vitamin och det kan vara klokt att under de solfattiga månaderna komplettera kosten med kosttillskott. Hos Life hittar du en mängd olika D-vitamintillskott. Vi har tillskott både i tablettform, kapselform och flytande form. I en kapsel är vitaminet redan löst i jungfruolivolja vilket ger en bra upptagningsförmåga.

Vi kan få i oss vitaminet på två sätt: dels via maten (fisk och svamp), dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.

Hela året eller bara under vintern?

Det är särskilt viktigt med tillskott under vinterhalvåret. Uppehåll kan göras maj-augusti, för den som vistas i solen, men det går också bra att ta tillskott hela året.

D-vitamin brist?

Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Allvarlig brist på D-vitamin kan orsaka kramper. Detta är mycket ovanligt i Sverige. Nyare forskning tyder också på att låga halter av D-vitamin kan ha betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar.

Hur får vi i oss D-vitamin?

Vi får i oss vitamin D på två sätt: dels via maten, dels bildas D vitamin i huden när vi är ute i solen.

D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin. Vill du veta innehållet av D-vitamin i olika livsmedel använd gärna vår livsmedelsdatabas. 

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan. För att bilda D vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli att vara ute barärmad upp till en kvart 2-3 gånger i veckan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.