Hälsoguiden
Sömn & stress

Sömn & stress

God sömn har stor inverkan för hur väl vi kan hantera stressiga situationer. Stress i sin tur kan orsaka dålig sömn och det blir en ond spiral som kan vara svår att bryta. Hitta balansen med motion (hej viktiga endorfiner!) och näringsrik kost. Ett tillskott av magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning, medan citronmeliss bidrar till optimal avslappning. Sov gott – med Life.

Läs mer

Sömn och stress

Många upplever perioder av dålig sömn och stress. Ibland beror det på yttre faktorer, andra gånger handlar det mer om våra egna val. Stunder av återhämtning och näringsrik kost – fullproppad med vitaminer och mineraler – är en god start till ökat välmående. 


3 tips för att sova bättre:   


1. Vila på en ljuvlig, ergonomisk sovkudde


2. Ägna dig åt stillsamma aktiviteter innan läggdags, gärna en stunds reflektion med exempelvis Min egen lyckobok


3. Avsluta din dag med en kopp rogivande te. Ett te med kamomill och citronmeliss (utan koffein) verkar lugnande inför natten. 


Kan kosttillskott ge bättre sömn? 

God sömn är viktigt för kroppens återhämtning, medan olika perioder i livet kan utmana oss i frågan om att uppnå kvalitativ sömn. Tillskott av vitaminer, mineraler och örtextrakt ska aldrig ersätta din kost, de ska – precis som namnet antyder – komplettera det du äter. Med det sagt, finns det ingredienser som har bevisat god effekt för vår vila. Magnesium (magnesiumbisglycinat) och kamomillblomman har båda en lugnande inverkan på oss, och de två kombineras i Pureness Kvällsmagnesium. Upptäck också KSM66 med örten ashwagandha som kan bidra till känslomässig balans och allmänt välbefinnande. 


Vad är stress? 

Stressreaktionen, som även kallas för kamp-flyktreaktionen, innebär att hjärnan och kroppen ställer in sig på att kämpa mot ett hot eller för att fly. Exempelvis så utsöndras olika ämnen i blodet, så som stresshormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol. Historiskt sett har denna reaktion varit livsnödvändig mot verkliga hot, men samma reaktion sätts även igång i vardagliga situationer. Det är vanligt att man då känner sig rädd, irriterad eller arg. 


För att minska känslan av stress kan vi ta till olika verktyg, exempelvis avslappningsövningar och regelbunden motion (vilket utsöndrar lyckohormonet endorfiner). Örtextraktet ashwagandha kan bidra till stresstålighet och motverka trötthet vid fysisk och psykisk utmattning. Kosttillskott med ashwagandha finns i både kapslar och tinkturer.