Hälsoguiden
Man och hormoner

Män och hormoner

Det manliga klimakteriet – existerar det? Och har män också en menscykel? Nja, inte direkt. Men faktum är att män också kan få problem med både dåligt humör och tappad sexlust på grund av sina hormoner.

Läs mer

Även om män inte har mens så har de en hormoncykel, förklarar Stefan Arver, docent vid centrum för andrologi och sexualmedicin vid institutionen för medicin i Huddinge:
– Män har dock ingen månadcykel utan en dygnscykel, där man har sett att tillväxthormonet är störst under tiden man sover och att kortison- och testosteronnivåerna är högst på morgonen.

Testosteronet kan minska med stigande ålder. Det talas ibland om ”andropaus”, en benämning på ett manligt tillstånd med början i femtioårsåldern. Det innefattar både fysiska förändringar, som nedsatt erektionsförmåga, och psykiska, som minskad sexlust, vilka antas ha samband med minskat testosteron. Tillståndet är dock omdiskuterat och inte erkänt som diagnos.


Klimaterieliknande symtom

Någon direkt jämförelse med klimakteriet går inte att göra då män är fertila livet ut – men faktum är att omkring tre procent av män över fyrtio lider av symtomgivande testosteronbrist. Det kan orsaka klimakterieliknande symtom som benskörhet och sämre humör, ork och sexlust. Det är inte heller ovanligt att testosteronbrist gör att träning inte längre ger samma effekt och att man får mer fett på kroppen i allmänhet.

Orsakerna till testosteronbrist kan vara många. Kroniska sjukdomar som reumatism, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes är några förklaringar, övervikt en annan. När flickor och pojkar föds har de lika mycket testosteron, som vuxna har män i stället tio gånger så mycket testosteron som kvinnor. Produktionen sätter i gång på allvar när pojkar kommer i puberteten, ökar fram till tjugo års ålder och ligger generellt på ungefär samma nivå resten av livet.


Många myter kring testosteron

Myterna kring testosteronet är dock många, menar Stefan Arver.
– Manlig ilska förknippas oftast med hög testosteronhalt, men män blir i själva verket lättare irriterade när testosteronnivån i kroppen är låg. Testosteron är ett hormon som har fått bära egenskaper som inte har med verkligheten och den verkliga biologin att göra.

En viss minskning av testosteron är en normal del av åldrandet, men man kan ha normala nivåer livet ut. Majoriteten av friska män i sjuttioårsåldern ligger inom normalvärdet. I dag behandlas 18 000 män för testosteronbrist genom injektioner eller gel som appliceras på huden, och si ran borde egentligen vara betydligt högre.
– Det är tre gånger er som egentligen har besvär. Dels handlar det om otillräcklig kunskap hos läkare, dels om att män generellt har en väldigt lång startsträcka innan de söker vård och är mindre vana att kommunicera med sjukvården, säger Stefan Arver. Men man kan också öka sin testosteronhalt på naturlig väg, genom att skippa alkohol och socker, styrketräna tungt och inte minst – gå ner i vikt.

Visste du att...
... ungefär hälften av alla män i fyrtioårsåldern har någon grad av funktionsnedsättning när det kommer till erektion? Men den vanligaste orsaken är inte testosteronbrist utan kärlförändringar.

– Det här är något som långt ifrån alla män känner till. Erektionen ställer stora krav på att kärlen är intakta, vilket gör erektionsproblem till en markör för att drabbas av akut hjärtinfarkt. Och har du högt blodtryck eller höga kolesterolvärden är det vanligt att erektionen blir lidande, och detta behöver behandlas, säger Stefan Arver.