Hem

Träna hjärnan

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Glöm korsord och sudoku. Vill du träna upp hjärnan är det konditionsträning du ska satsa på!
– Träning ger inte bara bättre kondis och mående, utan även bättre minne, ökad koncentration, ökad kreativitet samt högre stresstålighet och intelligens, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till nya boken Hjärnstark.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Vår hjärna kan ses som ett oerhört sofistikerat ekosystem bestående av 85 miljarder hjärnceller i ständig förändring. Sedan magnetkamerans genombrott inom hjärnforskningen har man lärt sig att hjärnan är formbar. Varje sinnesintryck du får, varje tanke du tänker – allt sätter spår och förändrar din hjärna lite grann. Vi har alltså stor möjlighet att påverka vår intelligens och våra kognitiva funktioner. Men inte genom korsord, sudoku eller klurig hjärngympa – utan genom något så enkelt som daglig motion.

Enligt Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till nya boken Hjärnstark, är en halvtimmes promenad eller löprunda inget mindre än en mental ”uppgradering”.

– Träning har helt otroliga effekter på hjärnan, det är bra för alla tankemässiga förmågor som kreativitet, minne, planeringsförmåga och koncentration – allt förbättras av att man rör på sig. Det har till och med visat sig att vissa delar i hjärnan växer när vi rör på oss, säger Anders.

 

Den senaste hjärnforskningen

Hans eget intresse för hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan väcktes när han som psykiatriker såg ett tydligt mönster hos sina patienter: De som motionerade mådde bättre och återföll inte i lika hög grad i depression. Anders började då titta på forskning på området.

I en studie där man med hjälp av magnetkamera undersökt hjärnans aktivitet har forskare jämfört en grupp individer som motionerat med ett par halvtimmes promenader i veckan, med en grupp som inte motionerat. Resultatet var häpnadsväckande. Gruppen som motionerat hade inte bara fått bättre kondis. Psykologiska tester visade även att den exekutiva förmågan – ett begrepp som bland annat omfattar förmågan att ta initiativ, planera uppgifter och hålla koncentrationen – hade förbättrats hos de som hade promenerat.

– Det är otroliga resultat. Modern hjärnforskning har för första gången i mänsklighetens historia gett oss en möjlighet att titta in i hjärnan och se hur den fungerar och det kanske allra mest oväntade fyndet är detta – att inget organ påverkas och stärks lika mycket av fysisk träning som vår hjärna, säger Anders.

 

Från stenåldershjärnan till nu

Anledningen till att motion ger sådana effekter på vår hjärna tros vara att hjärnan har utvecklats långsamt under historien.

– Inte mycket har hänt med vår hjärna på 20 000 år, medan vårt samhälle har förändrats ofantligt på bara några hundra år. Vi har alltså kvar vår stenåldershjärna, menar Anders.

När vi historiskt sett har rört på oss har det varit för att jaga byten och upptäcka nya jaktområden. Att fysisk rörelse då gav funktioner som bättre minne och skärpt koncentration ökade våra chanser att överleva.

– Men sitter man still händer inget – då finns ingen anledning att lägga in en extra minnesväxel ur ett evolutionärt perspektiv.

 

Träningens fördelar för hjärnan

Att träna tre dagar i veckan ger mer koncentration, bättre minne, ökad förmåga att ta initiativ och planera uppgifter, ökad inlärningsförmåga och ökad stresstålighet. Man mår helt enkelt mycket bättre på alla plan – psykiskt som fysiskt. Långsiktigt leder träning även till att hela hjärnan arbetar effektivare. Detta beror på att hjärnans olika lober – frontallob, nacklob och tinninglob – blir bättre kopplade till varandra av långvarig regelbunden träning. Du tänker helt enkelt snabbare.

Ytterligare en god nyhet är att alla som rör på sig får de här fördelarna – oavsett ålder. Även barn och gamla kan påverka sin hjärna genom att träna.

 

Optimera din hjärnträning

Det krävs inte heller att du springer ultralopp och kör stenhårt med PT fem dagar i veckan. Nej, normal promenad – eller ännu hellre löpning – i 30-45 minuter tre dagar i veckan räcker för maximal effekt.

Och träningen ger resultat direkt.

– Forskning har visat att människor presterar hela 60 procent bättre på kreativitetstester efter en promenad, jämfört med efter vila, vilket är ett fantastiskt resultat. Men de riktigt stora vinsterna är långsiktiga, du måste träna i månader eller år, menar Anders.

Träningen påskyndar även bildningen av nya hjärnceller.

De positiva effekterna på kognitiva funktioner som kreativitet och koncentration håller i sig några timmar efter ett pass. Därför är det extra bra att träna på morgonen – särskilt för barn med koncentrationssvårigheter och adhd.

– Skolidrott alla mornar i veckan vore det optimala – det handlar om att öka förutsättningarna att bli bra på matte och svenska, menar Anders.

 

Träning – ett naturligt lyckopiller

Forskning visar att regelbunden fysisk konditionsträning har samma effekt som anti-depressiva läkemedel. Har du problem med depression, stress och oro är ett träningspass bästa medicinen. Ökad stress, alltså höga nivåer av stresshormonet kortisol, försämrar hjärncellernas förmåga att kommunicera med varandra och bromsar omvandlingen från korttids- till långtidsminnen.

Den goda nyheten är att motion tränar kroppen i att sänka sin kortisolnivå. Och ju mer man tränar, desto mindre stresspåslag reagerar kroppen med. Din kropp kommer att svara mindre starkt på stress i takt med att du blir mer vältränad.

– Men äter du mediciner ska du naturligtvis inte sluta ta din medicin och börja springa, utan det måste man ta upp med sin doktor först, betonar Anders.

 

Träning bromsar åldrandet

Forskning visar också att träningen påverkar hjärnans åldrande. Från 25 års ålder dör hjärnan med en procent varje år och minskar i storlek. Men med motion kan man vända siffrorna – man kan få hjärnan att växa.

– Risken för demens sjunker med 40 procent av en daglig promenad på 30 minuter, fem dagar i veckan. Om ett läkemedel kunnat ge de effekterna hade det varit världens mest sålda läkemedel, säger Anders.

I en studie där 20 000 amerikanska kvinnor i 70–80-årsåldern följdes i 20 år såg man stora skillnader vad gäller minne och koncentration. De som rörde på sig var i princip 3 år yngre än sin biologiska ålder, vilket tyder på att motion kan bromsa hjärnans åldrande.

– Man ska självklart hålla huvudet aktivt hela livet och utmana sig själv tankemässigt – men det är faktiskt ännu viktigare att man rör på sig! Hitta något du gillar att göra – gå, cykla eller plocka svamp, säger Anders.

 

Text: Sofia Zetterman