Hem

Hennie testar infraröd bastu

text: Siw Hansson Kaulbach

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Att basta är som träning för kroppen eftersom pulsen stiger och hjärtat får jobba mer. Din kropp arbetar hårt för att hålla huvudet kallt och du börjar svettas mycket. Många upplever en fräschare och renare hud efteråt. Djup uppvärmning av kroppen kan också göra dina muskler och leder mjukare och förbättra rörligheten. Många upplever mer energi och bättre sömn efter användning.

Under 6 veckor använde vår testperson Hennie bastun Radiant Health Infraröd bastu, som är en portabel och lättmonterad bastu. Det enda du behöver för att använda den är ett eluttag.

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Hennie-testar-infraröd-bastu-800x894.jpg

Om infraföd bastu

Att basta i en infraröd bastu är behagligt då det sker i en temperatur mellan 40-65 C (traditionell bastu 80-100 C). En infrabastu värmer mer på djupet i vävnaderna än en traditionell bastu. Den djupa uppvärmningen av muskelvävnad och inre organ ger ett ökat blodflöde med vidgade blodkärl och stimulerad hjärtverksamhet. Det genererar positiva effekter för muskler, leder samt hjärtkärl-konditionen. Den kraftiga svettproduktionen ger en effektiv avgiftning av kroppen då vår kropp framförallt gör sig av med slaggprodukter och toxiner via huden. Tänk på att fylla på med vätska och gärna extra mineraler när du bastar mycket. En multivitamin, extra magnesium och ett elektrolytpulver kan tas i samband för att återställa vätskebalansen i kroppen. 

Om Hennie

Hennie jobbar i en hälsobutik i Drammen i Norge och hon möter hälsomedvetna kunder varje dag i jobbet.

- Jag är en person som lever hälsosamt och håller mig vanligtvis borta från mjölk och socker. När jag har ett högre sockerintag en period känner jag mig tröttare än vanligt. Nu ser jag fram emot att basta regelbundet och att göra en ordentlig rensning av kroppen, säger Hennie.

Fyll på med mineraler

Planen är att basta minst 30 minuter 3 gånger i veckan. Man måste se till att dricka mycket och använda handdukar inuti bastun eftersom man svettas mycket. Hennie tar redan både vitaminer och mineraler som är bra att fylla på med eftersom man svettas ut mineraler och salter.

Hennie-testar-infraröd-bastu-800x908.jpg

Efter 6 veckor är Hennie helt i extas över bastuns effekter

- Jag trodde inte att jag skulle säga det här, men nu är jag helt beroende! Jag försöker basta nästan varje kväll (Rekommenderat enligt manualen är att basta max 3 gånger i veckan). Det har blivit en ritual och jag saknar det verkligen de dagar jag inte får svettas. Förra helgen när jag och min man åkte till stugan över helgen packade vi med oss den infraröda bastun. Den är verkligen praktisk att ta med sig och det går snabbt att packa ihop den, det tar bara 30 sekunder. Den väger bara 5 kg så det är lätt att bära med bastun. Det blev en idyllisk drömhelg med vit snö ute och varm bastu inne i stugan, säger Hennie.

Multitasking

- Jag brukar ha min bärbara dator framför mig när jag bastar. Oftast tittar jag på film men ibland mailar jag eller sitter med telefonen, det går faktiskt jättebra, det är bara att sticka ut armarna ur hålen på bastun.  Jag flyttar bastun lite beroende på var jag vill sitta och vad jag vill göra under tiden jag bastar, säger hon.

Hennie-testar-infraröd-bastu-800x622.jpg

Hälsoeffekter

- De största effekterna jag fått av den infraröda bastun är bättre sömn och mer energi. Jag kommer inte ihåg senast jag sov så tungt och bra. Efter att jag började basta har jag inte haft en enda natt av dålig sömn och så var det verkligen inte innan för mig. Jag sitter i bastun på kvällen innan jag lägger sig. Då blir jag avslappnad och sömnig och dagen efter har jag mer energi och känner mig mer alert, berättar Hennie.

Viktnedgång

- Jag är en person som lever sunt och jag har inget jag kan ändra på för att gå ner i vikt, men efter jag började bastun har jag gått ner totalt 3 kg. Jag behöver inte gå ner i vikt, det har bara varit en bonus att jag gått ner 0,5 kr i veckan i 6 veckor. Min man har också använt bastun och han har gått ner minst tre gånger så mycket, men då har det varit i kombination med träning och mer fokus på kosten, säger Hennie.

Hennie-testar-infraröd-bastu-800x829.jpg

Helt hooked

- Min kropp är mycket mjukare nu än innan och jag har bättre rörlighet i både leder och muskler. Bastun kommer troligtvis vara en följeslagare för resten av livet. Jag är helt hooked nu.

-Jag trodde aldrig att jag skulle säga det här, men nu är jag helt beroende! Jag försöker basta nästan varje kväll. Det har blivit en ritual och jag saknar det verkligen de dagar jag inte får svettas, avslutar Hennie och skrattar.

Hennie har märkt av:

  • Bättre sömn
  • Mjukare kropp
  • Viktnedgång

 

Hennie-testar-infraröd-bastu-800x696.jpg