Hem

D-vitaminens dag

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Nu går vi från ljusa till mörkare tider och under kommande månader blir det extra viktigt att tänka på kroppens behov av D-vitamin. Därför passar Life på att hylla D-vitaminen – solskenets vitamin. Fira med oss!

 

    Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

    Ingen har nog missat att vi behöver solljus för att via huden kunna bilda D-vitamin. Under sommarhalvåret är solens strålar tillräckligt starka för att vi ska kunna bilda D-vitamin utifrån den exponering vi får genom att vistas i solen utan både solskydd och kläder. Under vinterhalvåret räcker dock inte det skandinaviska ljuset till för att vi ska kunna bilda D-vitamin, inte ens under en solig dag, något Life vill uppmärksamma med införandet av D-vitaminens dag.


    Tanken bakom D-vitaminens dag

    D-vitaminens dag den 23 september infördes av oss på Life 2015 för att upplysa människor om vikten av att upprätthålla bra D-vitaminnivåer året om. Under höst och vintertiden ökar oftast förkylningar och virusinfektioner runtom oss och då kan det vara bra att komplettera kosten med extra D-vitamin, då det har visat sig ha fantastiska egenskaper för det allmänna måendet under den mörkare perioden på året. Då vitaminen spelar en väsentlig roll för bland annat ditt immunsystem, hormonhälsan och benhälsan, är det viktigt att alla människor får mer kunskap och intar vitaminet i tillräcklig mängd för att bibehålla god hälsa. 

    Höstdagjämningen - startskottet för D-vitaminsäsongen! 

    Att ha D-vitaminens dag under höstdagjämningen är ett symboliskt val för att uppmärksamma att hösten är här och med det även D-vitaminsäsongen. Under höstdagjämningen är dag och natt lika långa, sedan blir det allt mörkare. Vi ser dagen som startskottet på D-vitaminsäsongen! Hos Life finns det flera olika sorter att välja mellan. Hösten är härlig på många sätt och D-vitaminens dag är dagen då vi välkomnar den mörka årstiden. Vi behöver ta hand om oss själva, året runt!

     

    Dricka-vatten-800x767.jpg


    På vilka sätt kan vi få i oss D-vitamin?

    Solen är den största källan till D-vitamin, men det finns några livsmedel som innehåller en liten mängd av vitaminet. Bland annat i fet fisk, D-vitaminberikade mejeriprodukter, kantareller och karljohansvamp samt animaliska produkter som ägg och kött. Mängderna som vi får i oss via kosten är dock betydligt lägre än de nivåer vi får i oss under sommarhalvåret.
     

    Hur mycket D-vitamin får vi i oss genom 30 minuter sol?

    En solig sommardag i Norden produceras mellan 250–500 mikrogram i huden på endast 30 minuter.

    Hur mycket D-vitamin behöver man?


    Vi behöver som minst få i oss Livsmedelsverkets rekommendendationer för att undvika bristsjukdommar, vilket lyder:

    10 mikrogram för barn och vuxna.

    10 mikrogram för gravida och ammande.

    20 mikrogram för personer över 75 år och personer med begränsad solexponering.

    Trots tydliga rekommendationer från myndigheter, samt god tillgång till D-vitaminrika livsmedel, visar studier att många människor i västvärlden inte får i sig tillräckligt via kosten*. 

     

     
    D-vitamin100-800x800.jpg

    Tips för att D-vitaminladda i höst och vinter

    Utan solljus behöver D-vitamin tillföras via kosten, genom antingen livsmedel eller kosttillskott.

    • Komplettera med kosttillskott för att på ett enkelt sätt uppnå daglig rekommenderad dos.
    • Plocka kantareller och fyll frysen. Här hittar du mycket D2-vitamin.
    • Ät fet fisk såsom lax, sill, makrill, sardiner och anjovis, gärna 2-3 gånger per vecka. Ät hellre småfisk som innehåller mer omega-3 och dessutom har lägre nivåer av tungmetaller än större fisk såsom tonfisk och lax.
    • Om du äter animalier kan du variera mellan ekologiska mejeriprodukter, ägg samt högkvalitativt, ekologiskt och gräsbetat kött som innehåller D-vitamin. 

     

    *Referenser:

    • Palacios C, gonzalez L. Is vitamin D deficiency a major global public health problem. J Steroid Biochem Mol Biol. 2014;144:138-45.
    • Cashman KD, Dowling KG, Škrabáková Z, Gonzalez-Gross M, Valtueña J, De Henauw S, et al. Vitamin D deficiency in Europe: pandemic? Am J Clin Nutri. 2016;103(4):1033-44.
    • Pilz S, März W, Cashman KD, Kiely ME, Whiting SJ, Holick MF, et al. Rationale and Plan for Vitamin D Food Fortification: A Review and Guidance Paper. Front Endocrinol (Lausanne). 2018;9:373.
    • Klingberg E, Oleröd G, Konar J, Petzold M, Hammarsten O. Seasonal variations in serum 25-hydroxy vitamin D levels in a Swedish cohort. Endocrine. 2015;49(3):800-8.