Hem

Ayurvedisk detox vecka tre: Föryngring

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Vi blir allt äldre, men hur länge känner vi oss unga? Sebastian Pole tipsar om vägar för att känna dig som ditt allra bästa jag – hela livet. Allt du behöver göra för att komma igång är en detox på ayurvediskt vis.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

En ayurvedisk detox hjälper dig att få en omstart. Vecka ett handlar om rensa ut dåliga kostvanor medan fokus under vecka två bygger på att fylla kroppen med näring. Under vecka tre handlar det istället om processer som främjar föryngring.

– Vi vill alla må bra, helt enkelt för att livet är svårare när vi inte mår bra. För att må så bra vi kan måste vi konstant förnya och fylla på vår hälsa enligt föryngringsprocessen, säger Sebastian Pole som grundare och örtexpert på Pukka.

Pole menar att om du lever i enlighet med denna ayurvediska föryngringsprocess så fördröjer du också dina ålderdomssymptom. Många forskare tror idag att människan lätt kan bli över 100 år gammal.

– Men för att framgångsrik lyckas med din föryngringsprocess krävs att du förstår hur livet fungerar som en helhet och ser över hur du kan skapa en hållbar holistisk livsstil. Endast då kan din immunitet, ditt hjärta, din matsmältning, dina hormoner, ditt nervsystem och dina känslor dansa tillsammans, menar Poles.

Hemligheten ligger i dina dagliga rutiner

Ett sätt att mäta vår hälsa är att se hur effektivt vårt immunsystem fungerar och här spelar balans i livet en viktig roll. Pole menar att vi tömmer oss själva på energi då vi stressar, sover lite, jobbar för mycket och ständigt sätter andra människor före oss själva. Vill vi föryngra oss och vrida klockan tillbaka måste vi vända på den här nedåtgående processen genom att fylla på med energi. Det kan vara genom semester, en yogaklass, en massage eller tid med familj och vänner.

Men den stora hemligheten bakom att föryngras ligger i dina dagliga rutiner. Det handlar om att förebygga kroppens nedbrytande processer genom att dagligen balansera din hygien, näring, motion, avkoppling, kreativitet, rikedom och kärlek. Du kan optimera din föryngring genom att dagligen reglera din livsstil, kost, ditt intag av naturläkemedel och kosttillskott och dina känslomässiga vanor – och därmed hjälpa kroppen bli ditt nya jag.

6 tips som håller dig ung

Ta ginseng! Känner du dig trött kan örten ginseng bidra till vitalitet och energi. 

Gör en digital detox!  Forskare som studerade 35 försökspersoner fick totalt skärmförbud märkte att under tiden studien pågick förbättrade försökspersonerna såväl sömn, som minne och kreativitet, samt skapade djupare vänskaper. Så stäng av din mobil för en timme eller en eftermiddag, logga ut från sociala medier, stäng av din dator och se vad som händer!

Älska din hy! Vill du ge din hy en riktig föryngringskur så massera in ett par droppar varm kokosolja i ditt ansikte för att bevara dess naturliga fukt varje kväll i en vecka. Välj alltid ekologiska certifierade hudprodukter så undviker du produkter innehåller parabener och andra kemikalier som absorberas av huden – men som kroppen sedan inte kan göra sig av med.

Vila! Sömn är som alla vet avgörande för föryngringsprocessen – ändå får många av oss inte tillräckligt med sömn. Undvik koffein på eftermiddagen, lägg dig samma tid varje kväll och förvandla ditt sovrum till en oas av lugn utan tv, surfplatta eller mobil. Runda av kvällen med den rogivande örten valeriana (finns i Pukka Night Time Tea) som hjäper dig få en lugn natt.  

Testa Yoga Nidra! Yoga Nidra en kraftfull meditations- och avslappningsteknik som utförs liggande. Träna ofta och du kommer att uppnå den djupa vila och avslappning som krävs för föryngring.

Rör på dig! Gör motionen till en del av din vardagsrutin, även om det bara är en promenad runt kvarteret på lunchrasten. Testa också yoga och pilates som har en lugnande och föryngrande effekt på din kropp.