Hem

7 tips för badkrukor

text: Sofia Zetterman

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Testa att hoppa i en isvak! Då kan du få starkare immunförsvar, bättre sömn, minskad stress, lägre blodtryck och förbättrad ämnesomsättning. Det är både enkelt, gratis och hälsosamt att bada kallt i naturen, men bäst av allt är energikicken det ger, säger Linda Ahlgren och Linda Vagnelind, som skrivit boken Kalla bad.

7 tips för badkrukor

  1. Ta med dig nåt att stå på så du inte blir kall om fötterna.

  2. Bestäm dig! Beslutsamhet är viktigt för att övervinna motståndet.

  3. Träna på andningsövningar så att du kan behålla lugnet när du kliver i.

  4. Var närvarande! Tänk inte bort kylan utan möt den med hjälp av andningen.

  5. Klä på dig direkt när du kommer upp för att kapsla in kroppsvärmen som alstras.

  6. Ta gärna med en kopp varmt te att dricka efteråt.

  7. Ha isdubbar om ni badar mer äventyrligt.

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

 

  1.  

Kalla-bad-2.jpg

Piggar, friskare och starkare

Du behöver inte alltid köpa dyra gymkort eller ligga i krångliga yogaställningar för att må bra. Något så enkelt och okomplicerat som ett snabbt, kallt dopp i naturen kan göra underverk för ditt mående. Det menar de hängivna kallbadarna Linda Ahlgren och Linda Vagnelind, som sedan flera år badar tillsammans utomhus – året runt. Det var för 10 år sedan som vännerna började bada ihop, ett sätt att både få mer tid ihop och ute i naturen – också under den mörkare årstiden.
– Många blir tröttare vintertid och kalla bad är ett enkelt sätt att få mer energi, men också att nyttja naturen även när det ruskar på, säger Linda Ahlgren.
– Vi badar gärna när det snöar och blåser och regnar, naturens krafter blir ännu mer påtagliga då, man känner sig mer som ett med naturen, fyller Linda Vagnelind i.

kalla-bad-under-vatten.jpg

Anledningarna att bada kallt är många:

– Bad ger ökad motståndskraft, bättre humör och mindre stress. Rent fysiologiskt får man mindre ledsmärta eller träningsvärk, bättre sömn och mer brunt fett, vilket ökar ämnesomsättningen och gör att du fryser mindre. Kalla bad ger också bättre återhämtning och starkare hjärta – du blir glad och lever länge, säger Linda Ahlgren.
– Kicken du får är ett kraftigt energipåslag, en riktig boost, man känner sig riktigt levande! Det är en ”quick fix” som verkligen fungerar, man får väldigt mycket tillbaka på ett kort avbrott i vardagen. Att bada är enkelt, gratis och du behöver inte passa några öppettider, det är bara att ge sig ut när som helst, säger Linda Vagnelind.

Kalla-bad-Linda-Vagnelind.jpg

Kliv ut från din komfortzon

Kalla bad ger också bättre självförtroende och mental styrka. För att kliva ner i en isvak är en utmaning både kroppsligt och mentalt, och något som för de allra flesta innebär att man kliver utanför sin komfortzon. Men för att få de utlovade hälsoeffekterna krävs att man badar regelbundet. Hur kraftig effekten blir beror på hur ofta man utsätts för kallt vatten. Nya kallbadare är ofta rädda att det är farligt att bada iskallt. Bästa sättet att vänja sig är att helt enkelt fortsätta bada efter sommaren och successivt vänja sig vid kallare bad.
– Gå i långsamt om du är nybörjare. Du kan även testa kalla duschar och vänja kroppsdelarna successivt. Börja med fötter och händer, sedan kroppen och sist huvudet, tipsar Linda Vagnelind.

kalla-bad-5.jpg

Möt kylan med andning

Ett råd är att träna på andningsövningar som kan hjälpa dig att möta kylan. Andningen hjälper dig att fokusera och vara närvarande i kroppen. När du vant dig vid kalla bad är rådet att ligga i en stund så att du kommer över den första chocken. – Efter de första stressade andetagen ska du tvinga dig till tre-fyra lugna andetag så du kan njuta av badet. Ta gärna några simtag så du får en lugn och fin upplevelse – och när du kommer upp känns det som du äger världen, säger Linda Ahlgren.

kalla-bad-31.jpg

Bilder tagna från boken Kalla Bad av Linda Ahlgren och Linda Vagnelind.