Hälsoguiden
Björk och chaga

Björk och chaga

Ett vackert och välkänt träd – men visste du att björken producerar drickbar sav, xylitol och ätbara knoppar? På trädets bark växer dessutom svampen bakom teet chaga.

Läs mer

Björken är ett av våra vanligaste lövträd här i Norden. Känd för sina karakteristiska svartvita stammar, men också för de allergibesvär björkpollen kan föra med sig under våren.

Mindre känt är kanske att trädet är ett hem för svampen sprängticka, att björksaven utgör en läskande dryck med vitaminer och mineraler eller att man kan utvinna björksocker från stammen?

Mellan oktober och maj kan du dessutom äta björkens knoppar, råa eller kokta. Näringsinnehållet är förhållandevis lågt, men de är rika på fibrer och det är ett äkta överlevnadstips för den som går vilse i skogen. Senare mot våren kan du koka ett te av de nyutslagna bladen.


Björkvatten – Nordens eget kokosvatten

En stor trend just nu är björkvatten, även kallat björkjuice eller björksaft. Men drycken är inte ny. Redan på vikingatiden sägs Nordens invånare ha druckit björkens sav efter en lång kall vinter.

Björkvatten tappas från björken under tidig vår, när björken har mycket näring, och drycken innehåller vitaminer och mineraler. Sötman i drycken kommer från björksavens xylitol. Björkvatten går att dricka som det är eller till exempel användas som vätskebas i en smoothie.

Kokar man björksaven blir det björksirap som liknas vid lönnsirap. Man kan även jäsa björksaven och ta fram en vinliknande dryck. Olika varianter på björkvin finns att köpa på Systembolaget.


Björksocker – skogens eget sötningsmedel

Björken har länge använts för framställningen av xylitol, som även kallas björksocker. Björksocker smakar lika sött som vanligt socker men ger bara 2,4 kcal energi per gram, att jämföra med vitt socker som ger 3,8 kcal per gram. Björksocker ger även ett mindre insulinpåslag än vanligt socker.

I dag tillverkas xylitol av lövträd och majs. Xylitol används ofta som sötningsmedel i tuggummi och halstabletter. Ett bättre alternativ för tänderna då bakterier i munnen inte göds av xylitol på samma sätt som socker. Xylitol kan även förebygga karies, tack vare att xylitolen ökar salivutsöndringen och därmed minskar plackbildning.


Chaga – björkens egen svamp

Sprängticka är en svart, knölig svamp som främst växer på björkar. Chaga betyder svamp på ryska och har blivit den internationella betydelsen te gjort på sprängticka. Svampen får sitt unika näringsinnehåll då den växer 15-30 år på björkträdet, suger ut näringen och koncentrerar den. Chagate har druckits i Ryssland, norra Europa samt delar av Asien i många hundra år.

Chaga har även ett väldigt högt ORAC-värde, ofta över 100 000, att jämföra med kakao som har runt 30 000 och gojibär 25 000.

Chaga har en har en mild rökig smak och kan köpas som malet pulver eller tepåsar. Du kan även själv smaksätta ditt chagate med till exempel mandelmjölk, agave och kanel. Det passar också bra att bland ned i varm choklad.



TEXT: TERESE ALVÉN