Hälsoguiden
Tips för att stotta ditt immunsystem

Tips för att stötta ditt immunsystem

Går det att skydda sig från alla virus? Inte helt och hållet tyvärr, säger immunologiforskaren Mattias Forsell. Men det finns knep som kan bidra till ett normalt fungerande immunsystem.

Läs mer

Vi stöter hela tiden på bakterier och virus i vår miljö, men det är långt ifrån varje gång vi blir sjuka. Det blir vi bara när vårt immunförsvar av någon anledning inte lyckas hålla emot.


4 viktiga saker att tänka på för att immunsystemet ska fungera optimalt:


1. Sov ordentligt

– Vikten av att sova bra är bevisad på många plan. Forskare har konstaterat att många molekyler som är associerade med sömn eller vakenhet kan påverka immunförsvarets aktivitet, och tvärtom, berättar Mattias Forsell.
Att sova vid regelbundna tider kan också hjälpa. I en ny studie har brittiska forskare kommit fram till att vår känslighet för virusinfektion påverkas av vår inre dygnsrytm. Genom att studera en av de gener som styr den biologiska klockans rytm upptäckte forskarna att influensavirus lättare sprider sig mot kvällen när genen är mindre aktiv. När forskarna rubbade den biologiska klockgenen, i antingen människoceller eller möss, fann de att tidpunkten för infektion inte längre spelar någon roll – virusreplikation var alltid hög. Detta tyder på att personer som jobbar nattskift, eller av andra anledningar har en störd dygnsrytm, kan vara mer mottagliga för virussjukdomar.


2. Stressa inte

Att inte stressa och att ”må bra” i största allmänhet ger de bästa förutsättningarna för immunsystemet. Kanske har du upplevt att du blir nedstämd av att vara sjuk, men  forskning tyder på att det också kan vara tvärtom.
– Vi studerar till exempel hur serotonin, en signalsubstans som styr sömn, aptit, tarmens rörelser med mera, påverkar en viss typ av immunceller, berättar Mattias Forsell. Hans forskargrupp har fått fram intressanta preliminära data.
– Klart är att immunförsvaret och nervsystemet kontinuerligt pratar med varandra. Sjukdom och immunaktivering ger utslag i vårt humör och behov av sömn. Och ändrade psykiska omständigheter, som stress och depression, kan alltså påverka vårt immunförsvar.


3. Ät hälsosamt och varierat

Vid näringsbrist fungerar inte immunsystemet som det ska. Aktivering av immunförsvaret kräver dessutom extremt mycket energi och otaliga näringsämnen behövs.
– Det är därför viktigt att få i sig bra nivåer av alla näringsämnen och inte bara fokusera på enskilda vitaminer, säger Mattias Forsell, som tycker att man ska satsa på en varierad och balanserad kost.


4. Ta hand om magen

Hälsa börjar med en frisk mage. Så här i förkylningstider kan det vara bra att veta att 80% av immunförsvaret sitter i tarmen. Dina 100 000 miljarder tarmbakterier styr inte bara ditt fysiska mående, utan även till viss del ditt psykiska, genom hormoner och signalsubstanser. Uppåt 90% av ditt serotonin, som är kopplat till bland annat skratt, sex och sömn, tillverkas i tarmen. Så hur känns din mage? Behöver du hjälp med matsmältningen, stötta tarmfloran med fler goda bakterier eller lindra en uppsvälld mage?

Maghälsa – nyckeln till starkt immunsystem

En bra magkänsla är avgörande för att vi ska må bra. Så här i förkylningstider kan det vara bra att veta att uppåt 80% av immunsystemet sitter i tarmen. Här har vi samlat allt inom maghälsa för att du ska kunna få den rätta magkänslan!

Allt börjar med en bra magkänsla!

Få följer Livsmedelsverkets rekommendationer

Men att äta varierat och hälsosamt är långt ifrån enkelt och inte många följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Bara två av tio äter 500 gram frukt och grönt per dag. Bara tre av tio äter fisk minst två gånger per vecka. Sju av tio får i sig för lite fibrer och fyra av tio äter för mycket socker. Att följa de generella kostråden är svårare än man tror och ofta är det onödiga kalorier som äts på bekostnad av bra, näringsrik mat.


D-vitamin och C-vitamin

D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion. I Sverige har en majoritet av befolkningen för låga nivåer av D-vitamin under vinterhalvåret, eftersom solljus är den enskilt största källan till vitaminet.

Även C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion. Dessutom bidrar C-vitamin till en normal energinivå, vilket minskar trötthet och utmattning. C-vitamin hjälper också till att öka upptaget av järn. En viktig egenskap eftersom drygt 30% av alla kvinnor i fertil ålder har järnbrist – en vanlig orsak till trötthet.

Därför behöver vi D-vitamin

Därför behöver vi D-vitamin

D-vitamin kallas för solskensvitamin eftersom den tillverkas i kroppen när huden utsätts för solljus. Under vinterhalvåret är tyvärr det skandinaviska ljuset för svagt för att vi ska kunna bilda D-vitamin via huden. Då är det viktigt att se till att äta livsmedel som innehåller D-vitamin och ibland behövs även extra tillskott för att stötta immunsystemet, hormonproduktionen och skeletthälsan!

Läs mer här!

Vitaminer och mineraler som bidrar till immunsystemets normala funktion:

Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.

Vitaminernas ABC

Vitaminernas ABC

A för ögonen, B för näringsupptaget och C för immunsystemet, hur var det nu igen med de där vitaminerna? Och varför är de så viktiga?

Läs mer här!