Hälsoguiden
Planering och verktyg för en balanserad jul

Planering och verktyg för en balanserad jul

Veckorna innan jul innebär ofta en extra lång att-göra-lista. Men med en månad kvar har du gott om tid att förbereda en fridfull jul. Första steget är att bygga din mentala styrka. Lär dig att planera och delegera!

Läs mer

STÄDA, PYNTA, BAKA, handla julklappar, fixa granen och laga maten – plus ta hand om jobb, familj och sig själv. Veckorna innan jul kan kännas köriga, oavsett om den ska firas med hela släkten på annan ort, eller med närmsta familjen på hemmaplan. Men det går att ta kontroll och rusta sig för en lugnare adventstid. Tommy Davidovic, coach och mental tränare, har 20 års erfarenhet av att hjälpa människor att förändra beteenden och tankar. Hans råd är att ha framförhållning och börja planera i tid.

– Vet du om att december är stressig så sätt dig ner och ta ett familjemöte om julen redan i november: ”Hur vill vi ha julen? Vad är viktigt för oss och vem kan göra vad?”


STEG ETT ÄR att lista allt som ska göras och vem som kan göra det. Steg två att förutse i vilka situationer du brukar bli stressad och planera dem i förväg. Var proaktiv – ett av de effektivaste sätten att hantera tuffa situationer är att påverka förutsättningarna till din fördel, för att du ska kunna klara av dem.

– Blir du stressad av att trängas i köer under julhandeln, planera in din handling tidigare, säger Tommy.

Han betonar att mental styrka tar tid att bygga upp. Målet är förstås att komma till en punkt då du inte ens uppfattar situationerna som jobbiga längre.

– Det handlar att hitta balansen mellan vad du klarar just nu, och vad som är tillräckligt utmanande för att utveckla dig.

En nyckel till att bygga mental styrka är att reglera sina krav och förväntningar – och lära sig att delegera.

– Många kan uppleva att projektansvaret fördelas orättvist i hemmet, säger Tommy, som också lyfter problemet med att kvinnor kanske tenderar att ta hela projektledaransvaret. Ofta är övriga familjemedlemmar inte ens medvetna om allt som görs.

– Det bästa du kan göra för att bryta trenden är att delegera ut ansvar. Ge inte efter bara för att andra är motvalls. Säg: ”Vill ni inte hjälpa till, blir det ingen jul.” Det är inte rimligt att du ska göra allt. Och nej. Du är inte ”taskig” eller en ”dålig förälder eller dotter/son” för att du kräver att alla ska hjälpas åt. Där behöver du tänka om, menar Tommy.

– Sluta curla, för det är bara en kortsiktig lösning. I slutändan blir du arg och bitter för att du gör precis allt, och det är antagligen inte bara julen det gäller, säger Tommy.


ETT TIPS ÄR att köra välbeprövad barnpedagogik på övriga familjemedlemmar.

– Säg inte ”Nu ska ni göra det här”, utan bjud in till en diskussion kring hur ni bäst löser julen. Jag kan handla, vad vill du göra? Klä granen eller baka lussebullar?


Genom att tillsammans göra en plan framåt blir julen ett gemensamt projekt, tipsar Tommy. Viktigt är att när du delegerar måste du våga släppa kontrollen och inte lägga dig i och kritisera hur andra gör saker. Blir det protester från övriga familjemedlemmar, gå inte i försvar. Att bemöta motstånd med motstånd leder bara till konflikt. Möt motstånd med empati och nyfikenhet.

– När våra känslor tar över och topplocket går, så flyger alla verktyg för att hantera situationen ut genom fönstret. Då stänger vi av den intellektuella kanalen, förklarar Tommy.

Räddningen är att andas, ta ett steg tillbaka och återta din styrka och balans. Och det går lättare om du redan är mentalt förberedd på situationen.

– Tänk igenom hur du vill hantera andras krav och önskemål, innan du ens går in i en diskussion. Du har alltid ett val: att utgå från vad du behöver för att må bra – eller leva ditt liv efter alla andras förväntningar. Kanske vill svärmor komma en vecka, men du känner att tre dagar är max vad du pallar? Var tydlig! Visst, hon kommer bli besviken, men säg stopp när din stresshjärna målar upp katastrofscenarion. Hon kommer över det, säger Tommy.


När du bygger din mentala styrka ser du också att du har förmågan att påverka din framtid genom att göra andra val! Och det är ju ändå jul – var snäll mot dig själv!

Tommys tips!

Att formulera och kommunicera sina önskningar ger bättre förutsättningar för en rofylld jul.


• Skriv ett kontrakt med dig själv: Så här vill jag ha jul och ledighet. Kommunicera ut till alla, så ingen blir besviken och alla stöttar dig.


• Ta ett familjemöte och prata om julen. Involvera hela familjen i julfixandet och kom tillsammans överens om vad som är viktigt för er som familj och hur ni kan dela upp ansvaret för sysslorna.


• Förutse och planera inför utmaningar som kan uppstå så du är beredd och vet hur du kan hantera dem.


• När du har delegerat – släpp kontrollen. Om du låter barnen baka lussebullarna, då får du stå ut med att de inte är exakt som om du hade gjort dem. De kan smaka gott ändå! Och din partner kanske inte väljer den snyggaste granen men den kommer dofta gott!


• När du blir stressad – använd verktyg för att detoxa kroppen från stress. Stoppa dig själv från att gå in i framtiden och måla upp olika skräckscenarion.


• I alla konflikter: Ha empati och var nyfiken.