Hem

Intervju med skidstjärnan Frida Karlsson

text: Karin Hedin Röös

Träning

Shoppa och läs mer om

Life är sedan 2009 stolt sponsor av Svenska längdlandslaget och har fått en pratstund med Frida Karlsson, en av våra största profiler inom svensk längdskidåkning, mitt under pågående säsong.

Fridas 3 tips till dig som satsar på skidåkningen i vinter:

  1. Om du åker klassiskt; se till att inte fuska med tyngdöverföringen, det är en förutsättning för att kunna få fäste uppför backarna.
  2. Tänk på att få med magen i stavtagen och inte bara belasta armarna.
  3. Och glöm för allt i världen inte att njuta. Frisk luft och bra motion är två av många fördelar

 

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Hur taggad har du varit inför den här tävlingssäsongen?

– Sedan jag gick i mål den sjunde mars har jag längtat efter att stå på startlinjen igen. Det har jag använt som motivation under träningsåretoch efter ett väl genomfört sådant känner jag mig superladdad. Känslan är riktigt go!

Hur ser dina målbilder ut i år?

– För mig är det viktigt att ha tuffa målbilder. Det är först när man kan se sig själv vinna som man faktiskt vågar agera efter sådana målbilder i praktiken. I slutet av februari och i början på mars vill jag vara i säsongens bästa slag då det vankas VM i Oberstdorf.

Förra säsongen blev ju inte riktigt som planerat, vilka lärdomar har du dragit?

– Jag har fått bättre kunskap kring balansen mellan träning, kost och återhämtning och jobbar närmre de resurser jag har i teamet runt mig. Jag gillar att träna hårt och svarar bra på mycket träning. När träningsbelastningen ökar, ökar även energibehovet och behovet av återhämtning. Det gäller att vara noggrann med de små detaljerna för att få en hållbar helhet. Under tuffa träningsdagar är det en utmaning att täcka energibehovet, så då är det till exempel viktigt att fylla på med kolhydrater under träningspassen.

Ski-team-800x605.jpg

Vi som hejar på dig från tv-soffan förundras över hur du och övriga i laget orkar tävla så intensivt under en så lång period – flera månader?

– Att tävla är det vi tränar hela året för, så tävlingarna i sig är en stor bonus eller belöning skulle jag vilja säga. Att tävla är det roligaste jag vet. Jag trivs bra med livet som skidåkare. Jag känner mig tacksam över att få ha mitt största intresse och passion som mitt faktiska yrke och har sällan motivationsbrist.

Har du någon ledig tid under tävlingssäsongen? Vad gör du i så fall då?

– Jag umgås med familj och vänner. Ger kroppen fysisk och mental återhämtning. Jag gillar att hitta på roliga saker att göra, till exempel lira boll eller göra en utflykt och grilla korv. Sånt kan jag behöva, för det är bra att koppla bort skidåkningen för en sekund och tänka på annat.