Hem

Blomkålssoppa med räkor och vitlöksyoghurt

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

15 minuter
4 portioner
I vita grödor som vitlök, lök och blomkål finns indoler och allicin – en svavelhaltig förening som skyddar växterna från insekts- och skadeangrepp. Hos människan bidrar allicin till att stötta immunsystemet.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 potatisar (ca 200 g)
  • 600 g blomkål
  • 9 dl vatten
  • 2 msk ättikssprit (12 %)
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk No Bullshit Buljong
  • 200 g skalade räkor
  • salt och svartpeppar
  • Till vitlöksyoughurt :
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 dl matlagningsyoghurt

Så här gör du!

  1. Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär potatisen i bitar. Dela blomkålen i buketter. Skär 3 blomkålsbuketter i tunna skivor, gärna med hjälp av en mandolin.
  2. Blanda 1 dl av vattnet, ättikssprit och socker i en skål tills sockret löses upp.
  3. Fräs lök, potatis och övrig blomkål i oljan ca 2 minuter i en kastrull. Tillsätt resterande mängd vatten, grädde och buljong.
  4. Låt koka upp och koka ca 15 minuter, tills grönsakerna är mjuka.
  5. Mixa soppan slät med stavmixer eller i en blender. Häll upp i en skål.
  6. Servera med picklad blomkål, räkor och en klick vitlöksyoghurt – och gärna tillsammans med vit bönspread på rostat levainbröd.
  7. Vitlöksyoghurt: Blanda yoghurt och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken