Shoppa och läs mer om
A, C, D, E och K – plus åtta olika B-vitaminer. På olika sätt är dessa näringsämnen väsentliga för kroppens olika grundläggande funktioner. Vitaminerna hjälper till att frigöra energi från maten, bilda och underhålla vävnader i kroppen, säkerställa god matsmältning, reproduktion, producera hormoner, svett och urin och göra oss motståndskraftiga mot sjukdomar och infektioner.
Ordet vitamin härstammar från det latinska ordet ”vita”, som betyder liv. Ordets ursprung berättar mycket om hur viktiga dessa ämnen är för oss – både för vår fysiska och mentala hälsa. Vitaminer klassificeras som väsentliga näringsämnen, det vill säga näringsämnen som är livsviktiga för oss, och som vi måste få i oss genom mat eller kosttillskott. Det enda vitaminet som kroppen kan producera själv i tillräckligt stor omfattning för att täcka dagsbehovet är vitamin D, som bildas i huden när den utsätts för ultravioletta strålar från solen. För faktum är att kroppen kan producera flera B-vitaminer i tarmarna, men dock inte tillräckligt mycket för att täcka det dagliga behovet.
Maten vi äter är den bästa och viktigaste källan till alla vitaminer. Matens vitaminer tas upp i tarmen och går därifrån i blodet som transporterar ämnena till de olika organen. Många människor kan dock dra nytta av vitamintillskott, inte minst under vintermånaderna. Vitaminbrist– till och med liten grad av – kan störa balansen i kroppen och över tid kan det leda till att ditt allmäntillstånd försvagas med bristsjukdomar som följd. Brist på vitamin B kan till exempel orsaka sömnlöshet, göra oss irriterade och ge upphov till sockerbehov. Brist på vitamin D, som är viktigt för immunsystemet och som är särskilt viktigt att få i oss när vi utsätts för mindre solljus, kan också orsaka symtom som trötthet, muskelsmärta och nedstämdhet
Det finns två olika typer av vitaminer, fettlösliga och vattenlösliga. Till de vattenlösliga räknas C-vitamin och vitamin B-gruppen. De vattenlösliga kan inte lagras i kroppen utan utsöndras snabbare och behöver därför tillföras regelbundet. Vitamin A, D, E och K räknas till de fettlösliga. De fettlösliga vitaminerna behöver fett för att lösas upp under matsmältningen och kan till skillnad från de vattenlösliga lagras i kroppen en tid. De som väljer bort vissa livsmedel, exempelvis vegetarianer eller veganer, kan behöva se över och eventuellt ersätta de livsmedel man utesluter. Då behöver man hitta andra källor till vitaminerna eller komplettera sin kost med tillskott.