Hem

Spirulina

Kosttillskott

Shoppa och läs mer om

Den lilla blågröna mikroalgen är en av världens mest kraftfulla näringskällor och innehåller så mycket vitaminer och
mineraler att den får hänga med astronauterna ut i rymden. Men som tur är behöver du inte vara astronaut för att dra nytta av algens alla fördelar. Testa en skopa i din nästa morgonsmoothie!
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Spirulina är en blå-grön mikroalg som lever i både sötvatten och hav, men odlas i dag mest i stora, kontrollerade sötvattensdammar. Där flyter de omkring och trivs – till skillnad från många andra alger – i vatten med högt PH-värde.  Algen har ett otroligt koncentrerat näringsinnehåll och innehåller proteiner, vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror, icke-essentiella aminosyror, essentiella fettsyror samt klorofyll. Det finns över 50 olika arter och den vanligaste sorten är Spirulina platensis.

Legenden säger att Columbus upptäckte Spirulina i Mexico på slutet av 1400-talet. Men det var på 1940-talet den franske antropologen Dr. Creach fann att Kanembi stammen vid Lake Chad i Norra Afrika hade anmärkningsvärd hälsa. Det visade sig att stammen åt alger från sjön och ryktet om mirakelalgen spreds. I dag använder sig Nasa av Spirulina på rymdfärderna just för dess koncentrerade näringsinnehåll.

Spirulina-alger-688x500.png

Hur använder man spirulina?

 

Spirulina-pulvret passar bra att mixa ner i smoothies och drycker men det går också att använda i matlagning, till exempel i soppor. Det går också att mixa 1 - 2 tsk i lite kallt vatten med vatten och dricka som en shot. Smaksätt med lite lime eller citron. 

Så äter du den

Blanda 1–2 teskedar med lite kallt vatten på morgonen och drick som en shot – om du vill kan du pressa i en skvätt citronjuice för att få en godare smak. Spirulina funkar också utmärkt som ett nyttigt tillskott i frukostjuicen eller i en smoothie. Blanda med dina favoritfrukter och grönsaker. Eller blanda i spirulina i frukostgröten, i soppor, såser eller i salladsdressingen.

Tips!

Spirulina tas upp bäst av kroppen om du äter den på fastande mage, och har också en uppiggande effekt så den gör sig utmärkt på frukostbordet.

 

Spirulina-smoothie-inspiration-688x428.jpg

Smoothie recept

Du behöver:

  • 2 msk spirulinapulver
  • 3 dl apelsinjuice (alternativt youghurt)
  • 1 banan
  • 1 msk honung
  • Is eller frysta bär

Gör såhär:

  1. Mixa alla ingredienser
  2. Drick och njut! 

Spirulina smakar lite speciellt, en slags gräsaktig smak, som inte gillas av alla. Många menar att man vänjer sig och till och med kan börja gilla smaken efter ett tag. Tips! Blanda i lite ingefära och/eller citron, det tar bort lite av algsmaken.