Hälsoguiden
Keto för nybörjare

Keto för nybörjare

Trenden att äta en strikt hållen lågkolhydratkost håller i sig. Men hur fungerar ketogen kost, vad händer i kroppen och vilka för- och nackdelar för den med sig?

Läs mer

Trenden att äta en strikt hållen lågkolhydratkost håller i sig. Men hur fungerar ketogen kost, vad händer i kroppen och vilka för- och nackdelar för den med sig?


Vad är ketodieten?

Ketodieten kan beskrivas som en striktare typ av LCHF, det vill säga ett väldigt lågt kolhydratintag och högt fettintag men att även proteinmängden är reglerad. Syftet är att skapa ketoner i kroppen.


Hur fungerar ketodieten?

När kroppen inte har tillgång till kolhydrater som drivmedel ställs metabolismen om till att istället använda fett som energikälla. I levern omvandlas fett till något som kallas ketoner, ett alternativt drivmedel för kroppen. Genom en strikt lågkolhydratskost ökar mängden ketoner i blodet och du når ett tillstånd som kallas ketos. Det innebär att kroppen till stor del drivs av fett istället för kolhydrater. Det tar ungefär två dagar att hamna i ett ketostillstånd.


Så här äter du enligt ketodieten

Ketodieten innebär att du äter ungefär 70% fett, 25% protein och 5% kolhydrater. Maxintaget av kolhydrater är 20-50 gram per dag. Det är viktigt att äta sig mätt på kosten efter som långvarig fasta eller svält leder till att ämnesomsättningen minskar.


Fördelar med ketogen kost

Eftersom ketoner utvinns av fett ökar den här typen av kost fettförbränningen, vilket leder till viktminskning och minskat kroppsfett. Många upplever också att de inte blir lika hungriga och att sötsuget minskar eller försvinner helt.


Nackdelar med ketogen kost

Ketodieten innebär en omställning för kroppen vilket i början kan leda till biverkningar som huvudvärk, trötthet, yrsel och eventuellt lite dålig andedräkt. Normalt övergår det efter någon vecka.


Vilka passar ketodieten?

Bra sammansatt ketokost passar de flesta, men om du tillhör någon av följande grupper; diabetiker, blodtryckspatienter, ammande eller atleter bör du alltid söka rådgivning innan du påbörjar dieten.