Hem

Guldsoppa med kikärtor

text: Sophie Ekman

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

Ät hela grödan! Guldsoppan toppas med blomkålsblast – i stället för att slänga den. Guldsoppa är en vegansk rätt som är både näringsrik och klimatvänlig. Recept och foto av Food Pharmacy.

Ingredienser

  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 blomkålshuvud, ca 500 g
  • 4 morötter, ca 300 g
  • 1 dl cashewnötter, blötlagda i 2–4 timmar
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 1,2 liter vatten
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk örtmix*
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Topping
  • 1 förp (230 g avrunnen vikt) förkokta kikärter
  • ½ tsk kallpressad rapsolja
  • ½ tsk örtmix*
  • Blomkålsblasten, eller 100 g grönkål alt svartkål

Så här gör du!

  1. Värm ugnen till 100°.
  2. Sila av, skölj och torka kikärterna torra med hushållspapper.
  3. Rosta på en plåt mitt i ugnen i 20 minuter.
  4. Häll av och skölj nötterna.
  5. Värm ugnen till 175°.
  6. Ta bort de grövsta bladen från blomkålen, spara de späda.
  7. Blanda kålbladen med 1 tsk olja och en nypa salt.
  8. Lägg på en bakplåt och rosta dem krispiga mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Rör runt efter halva tiden.
  9. Skala och hacka löken och vitlöken, fräs mjuka i lite kokosolja i en stor kastrull.
  10. Dela blomkålen i mindre bitar, skrubba och slanta morötterna.
  11. Lägg blomkålen, morötterna, nötterna, vatten och gurkmeja i kastrullen.
  12. Sjud tills blomkålen har mjuknat. Mixa allt slätt med stavmixer eller blender.
  13. Smaka av med vinäger, örtmix, salt och peppar, och späd eventuellt med vatten.
  14. Servera soppan med de rostade kikärterna och blomkålsblasten.

4 portioner

Utvalda produkterBoostar immunsystemet

*Örtmix

Gör en god örtmix som smaksätter t ex grönsaker, grytor och röror. Blanda ihop 4 msk torkad timjan, 4 msk torkad oregano, 2 msk torkad persilja, 2 tsk torkad salvia, 2 tsk torkad rosmarin och 1 tsk finkornigt havs- eller bergssalt.