Hem

Gojibär

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

I över 5000 år har detta röda lilla bär använts traditionellt i Kina. I dag är gojibäret populärt även här i Norden och vi använder det gärna i salladen, smoothien, frukostmüslin eller som snacks på vägen.
Utvalda produkterGojibäret är fullt av vitaminer och mineraler

Gojibär är inget nytt under solen. Redan i uråldriga texter berättas det om det röda gojibäret, eller Bocktörne som växten heter på svenska. I Kina har det populära bäret odlats i tusentals år – och den lövfällande busken går även utmärkt att odla här i Sverige, såväl utomhus som i kruka. Bären kan både ätas färska och torkas för vintern och deras söta, kolasmak gör att såväl små som stora älskar dem och de är perfekta både som snabba snacks, på yogurten, som boost i maten eller som vacker garnering.

Varför äta gojibär?

Gojibäret är fullt av vitaminer och mineraler. Gojibär innehåller tre gånger mer järn än spenat och sex gånger mer betakaroten än morötter. Det innehåller också mer C-vitamin än apelsiner och mer betakaroten än morötter. Unikt är att gojibär innehåller hela 18 av 20 aminosyror (varav sju av de åtta essentiella), vitaminerna A, B1, B2, B3, mineralerna fosfor, järn, zink, kalcium, kalium, krom, koppar, kalium, magnesium, mangan, selen, natrium, 23 spårämnen, adaptogener, samt karotenoiden zeaxanthin. För att vara ett bär innehåller de dessutom ovanligt mycket protein.

Laga mat med gojibär?

Ät dem som de är, som snacks eller använd som ingrediens i maten du lagar. Ett tips är att blanda gojibär i gröten eller müslin. Du kan också använda bären i te, blanda ner dem i sallader, mixa ner dem i smoothies eller skapa en vacker dekoration på maträtter. Bären mals även till ett pulver eller används till juice. I Asien används goji i dess olika former ofta i matlagningen och goji passar utmärkt i grytor, soppor och såser. Man kan också ha gojibär i bröd eller i efterrätter. Varför inte göra en god fruktsallad med goji, eller en hälsosam supersmoothie på yogurt, rå kakao, spirulina, ananas och goji?