Hälsoguiden
Chiafrön

Chiafrön

Det är förmågan att binda vätska som är det lilla chiafröets storhet, bokstavligen. Ett chiafrö kan svälla till mellan 7 - 12 gånger sin egen vikt! Dessutom är chiafrön sprängfyllda av energirik näring.

Läs mer

Sedan urminnes tider har chiafrön haft en stor betydelse för människan. Det är så kallad hydrofilt, det vill säga vattenälskande. Kombinationen av att kunna ge bra geléartad bukfylla och även vara packat med näring gör en självklar överlevare.

Chiafröna kommer från en blått blommande planta som tillhör salviasläktet och har det latinska namnet Salvia hispanica. Den växer vilt i öken och låglänta bergsområden i Mexiko, Guatemala och flera andra platser runt om i Latinamerika.
Svarta, grå, beige och vita – kära frön kommer i många nyanser. Det finns uppemot hundra olika sorter. Någon smakskillnad lär det inte vara och alla sorters chiafrön har gemensamt att de är pyttesmå.

Ett användbart frö

Ett så litet och lätt frö är smidigt att bära med sig och så har både azteker, maya- och inkaindianer gjort så länge man kan minnas. De har tuggat chiafrön i till exempel strid och under energikrävande långdistanslöpning mellan byar. Men fröet har också vördats och användes som valuta och i andliga ceremonier. Det senare gjorde att de spanska erövrarna förbjöd chiafröet under en period. Själva ordet ”chia” betyder oljig på aztekernas språk.

Näringsrikt livsmedel

En tredjedel av chiafröet består av essentiella fetter, varav en stor del är linolensyra, den vegetabiliska formen av omega 3. Cirka en femtedel är proteiner, som så många andra fröer och nötter utgör chiafrön ett bra komplement i det gröna och veganska köket för animaliskt protein. Nästan hälften av innehållet består av kolhydrater, varav en stor del är vattenlösliga fibrer. Mineralerna är bland annat viktiga magnesium, kalcium och zink.

Chiafrön trivs med vatten

En viktig detalj är att de små fröna måste tuggas väl om den verkliga näringen ska kunna utvinnas. Chiafrön har ingen märkvärdig smak i sig. Detta gör dem lite tråkiga att äta som de är, men det gör dem också enkla att blanda med andra ingredienser. De passar i både varma och kalla maträtter, och de blir särskilt intressanta när de blandas med vatten eftersom de då bildar ett slags fyllig gelé.

Det går till och med att byta ut en liten del av mjölet mot chiafrön när du bakar, kom ihåg att fröna behöver mycket vatten för att komma till sin fulla rätt. Chiafrön kan också ersätta ägg i bakning: en matsked chiafrön och två matskedar vatten, alltså dubbelt så mycket vatten. Eftersom denna geléblandning inte alls ser ut som eller smakar som ett hönsägg fungerar det inte särskilt bra i en omelett men det är värt att pröva i bakning.
Populärast är kanske att blanda chiafrön i morgonsmoothien, torra eller blötlagda från kvällen innan. En mix av frön och vatten håller sig i en glasskål förvarad i kylskåp i upp till två veckor. Det är fint med några chiafrön i müslin på samma sätt som lin- och solrosfrön, i havregrynsgröten, eller som en egen chiagröt med till exempel ekologisk mandelmjölk.

De chiafrön som avses i artikeln är ekologiska och hållbart odlade. Enligt European Food Safety Authority är rekommendationerna max 15 g chiafrön om dagen.