Hälsoguiden
Flygvärdinnans tips

Flygvärdinnans tips

Det sägs att en timme i luften är lika ansträngande som två timmar på ett kontor. Trycket, luften och bullret sliter på kroppen. Efter ett vanligt 10-timmarspass är flygvärdinnan Lee Ljungberg, 29, ganska slutkörd. Men som flygproffs har hon en hel del smarta knep som du kan kopiera till nästa resa!

Läs mer

Före flygresan är det bra att vara extra noga med kosten. Snabba kolhydrater kan få vem som helst att känna sig svullen, men det är ingenting mot hur magen reagerar på 10 000 meters höjd, enligt Lee Ljungberg.
– På flyget blir man väldigt uppblåst av kolhydrater. Några gånger har jag gjort misstaget att äta en pastarätt innan takeoff – då känns det som om man är i femte månaden vid landning!


Inför resan

Satsa istället på proteinrik mat så kommer du att må mycket bättre under resan, tipsar hon. Samma dag som man ska flyga är det också klokt att frukostladda ordentligt.
– Det är en bra idé att se till att man inte är hungrig när man går ombord på planet, flygplansmaten brukar inte vara så mättande. Ta gärna med egna nyttiga snacks utan socker som du kan äta till mellanmål när du blir sugen, till exempel mandlar och torkad frukt.


Ombord

På planet är det också viktigt att dricka mycket för att kompensera vätskeförlusten och den torra luften.
– Jag brukar försöka dricka en halv liter vatten i timmen, men egentligen ska man dricka en liter eftersom luften är så torr. Tänk på att inte dricka för mycket på en gång bara, kroppen kan inte ta upp mer än två och en halv deciliter per kvart.

Stödstrumpor är ett måste för en flygvärdinna. Hon är inte så orolig för att drabbas av blodpropp för egen del men anser att äldre resenärer bör ta risken på allvar.
– Satsa på knälånga stödstrumpor som ger ett kraftigt stöd, strumporna hjälper till att hålla igång blodcirkulationen. Se till att trampa med benen också så att du inte blir för stillasittande. Rörelse minskar risken för blodpropp.



Bakterier och illamående

Genom åren har hon byggt upp en bra motståndskraft mot de virus och bakterier som kan finnas i kabinen, men om man inte är lika flygvan som Lee är det lätt att åka på en rejäl förkylning.
– Även om luften renas, cirkulerar den i planet. Det är inte konstigt om man blir sjuk efter resan, alla sitter packade och andas på grannen bredvid. Använd handsprit och våtservetter mot bacillerna.

Det är inte heller ovanligt att passagerare blir illamående när det skumpar som värst i luftgroparna.
– Köp ett åksjukearmband som du bär på handleden. Åksjuketabletter hjälper också, men det gäller att ta dem i tid innan resan, så att de hinner börja verka ordentligt.


Jetlag

För att minska jetlaggen och känna sig fräschare när man har landat bör man få in minst ett sovpass. Vissa somnar så fort de satt sig i stolen, medan andra har svårare att komma till ro i planet. Undvik kaffe, te och alkohol för bättre sömn, rekommenderar Lee. Ta gärna med en egen kudde och filt också.
– Man ska inte räkna med att det alltid finns filtar och kuddar ombord. Det brukar även vara skönt att byta om till mjuka kläder, plugga in öronproppar och att sätta på sig en sovmask för att skärma av.