Hem

Satsa på din hjärnhälsa

text: SOFIA ZETTERMAN

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Vi är måna om att hålla våra kroppar i bra form – men vi får inte glömma hjärnhälsan. Det anser den norska neurologen och hjärnforskaren Kaja Nordengen, som skrivit boken Träna din hjärna. Boken innehåller konkreta övningar för att träna upp ditt absolut viktigaste organ.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Därför ska man träna sin hjärna

Länge trodde forskarna att endast barnhjärnor var formbara – men ny forskning har visat att man kan träna upp och förstärka sin hjärna hela livet ut, vilket också gör den motståndskraftigare mot sjukdomar som demens. Delar av hjärnan kan till och med öka i storlek om den tränas – och dessvärre också krympa om vi inte använder den tillräckligt. Det finns alltså mycket att vinna på att hålla hjärnan i form. Därför bestämde sig den norska neurologen Kaja Nordengen, som bland annat forskat på alzheimer, för att skriva en träningsbok för hjärnan med konkreta övningar, minnesträning, gåtor och IQ-test.

Varför ska man träna sin hjärna?
– Vi vet att om vi använder hjärnan aktivt bildas nya hjärnceller och vi utvecklar en ”kognitiv reserv”. Även nervcellsförbindelserna i hjärnan ökar, och därmed ökar även hjärnans kapacitet. De som lever ett aktivt liv och rör på sig, men också aktiverar hjärnan genom sociala interaktioner, samtal och kognitiva utmaningar, skyddas mot sjukdom och får demens senare.

Hjärnhälsa-brain-1000x821.jpg

Hur tränar man hjärnan?
– Du kan träna din hjärna var som helst, när som helst i din vardag. Det är varken dyrt eller krångligt och tar inte ens extra tid eftersom du kan träna på saker du ska göra oavsett, som att borsta tänderna eller laga mat efter ett nytt recept. Och du blir bättre på det du tränar! – Själv är jag till exempel inte så bra på att bedöma avstånd och det gör det svårt att parkera bilen. Tidigare letade jag alltid den lättaste platsen – nu utmanar jag mig själv genom att välja en svårare plats och ta mig tid att parkera.

Hur snart ser man resultat av träningen?
– Om du medvetet använder och aktiverar din hjärna varje dag kommer du märka skillnad ganska fort – beroende på hur komplexa uppgifter du tränar på. Det handlar om att undvika att passivisera hjärnan med hjälpmedel som kalenderpåminnelser, Google, GPS och miniräknare. Tänk på att utmana dig själv varje dag. Delta i samtal som gör att du tänker, se på tv-program som får dig att reflektera – det bidrar till bättre hjärnhälsa!

Vad kan man mer göra för att stärka hjärnhälsan?
– Fysisk aktivitet, sömn och bra kost är viktigt. Satsa på en varierad kost utan ett för högt kaloriintag, och tänk på att för mycket mättade fetter kan öka risken för demens och hjärnblödning. Men hjärnan består av fett och vi behöver få i oss essentiella fettsyror genom kosten eftersom kroppen inte kan producera dem själv. Mycket tyder på att omega-3 är positivt för hjärnhälsan.

Vilket är ditt bästa hjärntips?
– Utmana dig genom att göra vardagliga saker på ett nytt sätt! Försöka minnas vad du ska handla istället för att skriva en shoppinglista, eller prova att köra bil utan att använda GPS. Borsta tänderna med ”fel” hand, laga middag med ett nytt recept eller lär dig nya ord! Testa till exempel att memorera några ord på det lokala språket när du reser istället för att använda engelska.

9 steg till bättre hjärnhälsa

1. Ät hälsosamt
En femtedel av ditt näringsintag används av hjärnan så mata den med omega-3-fettsyror och fet fisk, frukt, nötter och grönsaker.

2. Rör på dig
Träning aktiverar ämnen som bidrar till hjärncellernas tillväxt och utveckling, samt ger bättre minne, inlärningsförmåga samt ökar hjärnans formbarhet och förebygger sjukdom.

3. Ät kosttillskott
Hjärnan behöver rätt balans av fettsyror för att må bra. Ge din hjärna fiskolja med EPAa och DHA-syror.

4. Sov och vila
Återhämtning är livsviktig. Vid sömnbrist försämras hjärnans funktioner som minne och tanke- och koncentrationsförmåga men också vårt humör.

5. Umgås
Socialt umgänge har en hälsofrämjande effekt på hjärnan – sociala människor lever längre och har bättre fysisk och psykisk hälsa.

6. Läs mer
Skippa tv:n och läs istället så ökar din kognitiva reserv, vilket gör hjärnan mer motståndskraftig mot sjukdom.

7. Testa nya saker
Utmana hjärnan och håll den I form. Ta en ny väg till jobbet, borsta tänderna med ”fel” hand eller laga ett nytt recept.

8. Lär dig språk
Språkinlärning ger större täthet I den grå substansen, där signalöverföringen mellan nervcellerna sker.

9. Drick vatten 
Hjärnan består till 80% av vatten och uttorkning försämrar ditt korttidsminne och din koncentration.