Hem

Kosten som läker kroppen

text: Sofia Zetterman

Hälsa

Shoppa och läs mer om

För snart tre år sedan fick Mia Vikander diagnosen Crohns, en kronisk autoimmun tarmsjukdom. Men hon vägrade nöja sig med livslång medicinering – i stället testade hon att själv läka kroppen genom att anpassa kosten. I dag är hon frisk och jobbar nu med att hjälpa andra.

De flesta håller med om att man kan äta sig sjuk – men att påstå att man kan äta sig frisk är mer provocerande. Ändå är det precis det Mia Vikander har gjort. Efter 10 års magbesvär och diagnosen Crohns, en kronisk och smärtsam inflammatorisk tarmsjukdom, läkte hennes inflammerade tarm när hon lade om kosten till paleo, den så kallade stenålderskosten.

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Kosten-som-läker-kroppen-1.jpg

Mia är knappast ensam om sina hälsoproblem. Sju av tio svenskar har återkommande magproblem och uppåt en miljon svenskar tros lida av en autoimmun sjukdom som Crohns, celiaki, ulcerös kolit, reumatism, Hashimotos, psoriasis, MS, eller IBS. För Mias del började hälsoproblemen redan i tonåren med matallergier och magproblemen förvärrades med åren.
– Jag hade klassiska IBS-problem: uppsvullen, gasig mage och magsmärtor som kom och gick. I efterhand ser jag att det var skov som blev allt mer intensiva.Gång på gång sökte hon vård, och gång på gång skickades hon hem med smärtstillande läkemedel och ett ”Kom tillbaka om det blir värre”. Det blev värre. För två år sedan åkte Mia in akut med kraftiga magsmärtor.

"Fötterna svullnade och händerna skakade"

Då var jag i så pass dåligt skick att jag bara grät och höll på att svimma när de tryckte på magen. För varje steg jag tog ilade det genom hela kroppen av smärta. Efter nya ultraljud, blodprover, koloskopi, gastroskopi, avföringsprov och kontraströntgen kom ”domen”: Crohns sjukdom. Mias kalprotektin, en klassisk inflammationsmarkör vid IBD-sjukdomar, låg på över 1000. Normalvärdet är under 50. Olika  kortisonbehandlingar och immunhämmare sattes in men Mia fick bara biverkningar, ingen lindring. – Fötterna svullnade, jag kunde inte skriva för händerna skakade och jag var speedad dygnet runt. Men läkaren sa bara ”Lev så vanligt som möjligt, ät så vanligt som möjligt” – utan att ens veta hur jag levde eller åt. Mia vägrade köpa att det inte fanns något hon kunde göra själv för att bli bättre. – Jag tänkte att om jag har problem med magen är det ju självklart att kosten påverkar! Jag var 36 år, mitt i karriären, och hade två små barn – jag tänkte inte äta medicin resten av livet. 

Kosten-som-läker-kroppen-3.jpg

"Jag fick försöka andas mig  genomsmärtan"

Mia krävde en dietist och hon läste allt hon kom över om kost och maghälsa. Hon uteslöt mjölkprodukter, gluten och socker, men smärtorna återkom i skov. – När attackerna var som värst fick jag hänga över skrivbordet och försöka andas genom smärtan. Men jag vägrade låta sjukdomen ta över och definiera mig och jag fortsatte jobba. Det var då Mia hittade Paleotekets podcast om det Autoimmuna Protokollet (AIP) – ett sätt att kartlägga tarmens mående genom att utesluta tarmretande livsmedel, för att sedan återintroducera dem ett och ett för att se vad magen klarar av. En omvälvande och tuff kostförändring.

– Jag ville testa och frågade min man Niclas om han var med på det. Han svarade ”vad har vi att förlora?”. Första januari 2018 började Mia följa AIP och strök förutom ”allt vitt” även potatisväxter, ägg, nötter, frön, baljväxter, växtoljor, kaffe, alkohol, E-ämnen, tillsatser, flertalet frukter och sötningsmedel. Familjen hakade på, men lade till kolhydrater som ris och potatis. – Det var ju inte konstigare än att vi åt riktig lagad mat, och mer kött, säger Mia.

Kosten-som-läker-kroppen-4.jpg

Efter ett par veckor kände både Mia och Niclas att de fick mer energi och Mia mådde bättre, så de fortsatte lite till. Efter 2,5 månader på stenhård AIP hade Mias inflammationsvärde gått ner från över 1 000 till under 20 – då först vaknade hennes läkares intresse för hennes nya kost. Det var också då Mia hade det som kom att bli hennes allra sista skov av sjukdomen.
– Då var både Niclas och jag trötta på att steka allt i kokosolja, så jag valde att börja med återintroduktionen av födoämnen, säger Mia och skrattar. Sedan mars 2018 har hon inte haft ett enda symptom av Crohns. Från AIP gick hon försiktigt över till att äta stenålderskosten paleo och efter 10 månader slutade Mia, i samförstånd med sin läkare, helt med sina mediciner.
– Kosten läkte mig. Men det handlar inte om en tillfällig diet, det är en livsstil. Och att undvika stress, röra på sig och få tillräckligt med sömn är lika viktigt som kosten för att må bra. Som komplement till kosten äter Mia D-vitamin, omega-3, B-vitaminkomplex och magnesium. I perioder tar hon även zink.

Kosten-som-läker-kroppen-2.jpg
 

Mias 5 bästa kosttips

  1. Gör en veckoplan! Storhandla och ha råvarorna hemma så att du inte faller för att ta en macka.
  2. Frys in! Skala och hacka rotfrukter och grönsaker och frys in i påsar. Då kan du snabbt ta en näve och slänga in i ugnen.
  3. Laga mycket mat! När du ändå lagar, laga många portioner och frys in matlådor. Det underlättar en stressig vardag.
  4. Ta med dig mat! Ta med fröknäcke, nötter och frukt i väskan. Vid kris köp prosciutto, avokado och banan.
  5. Baka själv! Du kan fortfarande njuta av fika och efterrätter, bara du bakar utan mjölk, socker och gluten.

 

Tips! Max 5 ingredienser

Ät inget livsmedel med fler än fem ingredienser i innehållsförteckningen. Ju fler ingredienser desto fler onyttigheter, och desto mindre näring.