Hem

Tid för te

Hälsa

Shoppa och läs mer om

It's teatime! Det är lätt att gå vilse i tedjungel med tanke på hur många olika smaker och sorter det finns där ute. Vi guidar dig bland olika tesorter och tipsar om vilka téer som passar bäst att dricka vid olika tillfällen under dagen.

 

Morgon


Starta dagen med ett te som innehåller koffein: svart, vitt eller grönt te. Grönt te är extra hälsosamt då det har en hög nivå av antioxidanter, speciellt flavonoider. Det innehåller också uppiggande tein och har flera välstuderade hälsoeffekter.

Efter lunchen 


Efter lunchen passar det bra att dricka te med ingefära eller pepparmynta då de är snälla mot tarmen och bra mot gaser.


Middag


Efter middagen passar det utmärkt med en kopp Rooibos, även kallat rött te. Det består av blad från Rooibos-busken som växer i Sydafrika. Rooibos bryggs som te men innehåller inget uppiggande tein (koffein) utan är helt koffeinfritt och kan med fördel drickas på kvällen. 


På kvällen


Häll upp en kopp med ekologiskt örtte, gärna med lugnande smak av lindblomma och kamomill, skapat enligt ayurvedisk tradition. Viktigt att ditt kvällste inte innehåller koffein för då kan det bli svårt att somna.

 

Tips! Drick inte för sent eller för mycket för då kommer sömnen störas av toalettbesök. 

Se hela tesortimentet här!

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Visste du att: näst efter vanligt vatten så är te världens mest konsumerade dryck. Te började drickas allt mer på 200-talet. Det var också vid den här tiden som tebusken Camellia sinensis började odlas. På 350-talet kom de första skriftliga anvisningarna om hur tebusken skulle odlas, beredas och drickas.

Koffein i te

Koffein, eller tein som det också kallas när det förekommer i te, finns i alla tesorter som baseras på busken Camellia sinensis. Dit räknas svart te, grönt te, vitt te och oolong-te. Rött te och örtte är per definition egentligen inte riktigt te, och innehåller inget koffein. En kopp svart te innehåller vanligtvis omkring 50 mg koffein, men om man använder mycket blad och låter teet dra länge kan koffeinmängden komma upp i närmre 100 mg per kopp. Det motsvarar ungefär samma mängd koffein som finns i en kopp vanligt kaffe. Grönt te innehåller ungefär hälften så mycket koffein som svart te.

Tid-för-te-1.jpg

Svart te - en klassiker

Svart te innehåller mest tein av alla tesorter och är den internationellt sett vanligaste tetypen. I Kina, där de svarta teerna först framställdes, kallas de dock ”röda” efter dryckens kopparröda färg. Svart te får sin kopparröda färg vid framställningen, genom att tebladen tillåts oxidera fullt ut. Två välkända indiska svarta teer är det kraftiga och mörka Assam samt det lite ljusare och lättare Darjeeling, som faktiskt också räknas som ett svart te även fast det inte är fullt oxiderat. Mest bekant av alla svarta tesorter är kanske Earl Grey, som är smaksatt med oljor från citrusfrukten bergamott. 

Teförkortningar att känna till 

Svarta teer är indelade i olika kategorier, beroende på hur mycket teet har finfördelats och hur bladen ser ut. Ju mer finfördelat teet är desto starkare är dryckens smak och färg, eftersom mer te får kontakt med det heta vattnet. Finfördelade teer säljs oftast i tepåsar. FOP (Flowery Orange Pekoe) står för hela blad, BOP (Broken Orange Pekoe) för delade blad, D (Dust) och FNGS (Fannings)och CTC (Crushed Teared Curled) för finfördelade blad. G eller T i teets beteckning betyder att det innehåller gulaktiga knoppar, vilket borgar för fin kvalitet. 

Tid-för-te-2.jpg

Så brygger du svart te 

För att brygga den perfekta koppen svart te ska man använda riktigt hett vatten (90–100 grader). Detta gör att alla aromämnen till fullo dras ut ur tebladen. Doseringen är cirka 1 tsk teblad per kopp. Låt sedan dra i 2–3 minuter.

Grönt te - trendig dryck och doft

Grönt te skiljer sig från andra tesorter genom att inte vara oxiderat. Vid framställningen rostar eller ångar man bladen så snart som möjligt efter skörd, och förstör därmed de enzymer som annars skulle oxiderat bladen. I och med att bladen inte oxideras behåller de mycket av sin ursprungliga karaktär och därigenom mycket av teets naturliga smak. Grönt te som ingrediens är just nu trendigt i såväl dryck som i parfymer och hudvård. Vill du dofta lika gott som det du dricker så är det just nu många stora parfymhus som lanserar dofter baserade på grönt te, däribland Tea Escape från Maison Martin Margiela och klassikern Green Tea från Elizabeth Arden. 

Tid-för-te-4.jpg

Låt det inte gå för hett till 

De gröna tesorterna är mer känsliga än de svarta teerna. Det är därför viktigt att förvara dem på rätt sätt, det vill säga mörkt och svalt, samt att inte använda för hett vatten när man tillagar sitt gröna te. För att brygga en perfekt kopp grönt te är en vattentemperatur på runt 80 grader lagom. Du kan låta det dra så länge som 5-7 minuter, men då får man räkna med en viss beska! 

Vitt te - ett naturligt val

Vid produktionen av vitt te bearbetas tebladen mycket lite, och när tebladen varken rullas, oxideras eller upphettas behålls fler av de ämnen som naturligt finns i bladen. Vitt te finns i två sorter; delikata Silver needles som enbart består av de vitfjuniga knopparna, och Baimudan som består av både blad och knoppar. Båda sorterna av vitt te smakar mild och gott. 

Tid-för-te-5.jpg

Rött te - koffeinfritt "te"

Rooibos kallas ofta felaktigt för ”rött te”. Rooibos kommer dock inte från tebusken Camellia sinensis och är därför inget äkta te. Själva ordet ”rooibos” kommer från afrikaans och betyder ”röd buske” och det är också den röda färgen – ett resultat av oxidering – som kännetecknar rooibos te. 

Sött kvällste 

Smaken på det röda teet är söt, mild och fruktig utan beska undertoner. Till skillnad från vanligt te innehåller rooibos inte något koffein, vilket gör att det passar bra som kvällste. 

Tid-för-te-8.jpg

Blått te - blommigt oolongte

Inte många känner till att det även finns blått te, så kallat oolongte. Färgen skiftar dock egentligen mellan blått och grönt och smaken påminner om grönt te vid mycket lätt oxidering. Men vid en längre oxideringsprocess liknar oolong mer svart te i smak och färg. Dess teblad är tätt ihoprullade, vilket kapslar in smaken och förlänger teets hållbarhet. 

Låg koffeinhalt 

Till blått te plockas huvudsakligen de lite större tebladen, vilka innehåller mindre koffein än de unga toppskotten som man gör grönt te på. Teet utvecklades under Mingdynastin (1368-1644) och ordet oolong kommer från kinesiska ordet för ”svart drake”. Smaken beskrivs ofta som ”blommig”.

Hur lagar man oolongte? 

Vid tillagning av blått te bör vattentemperaturen ligga på ca 85–95 grader för bästa resultat. Dessutom kan tebladen med fördel ligga kvar i koppen och återanvändas flera gånger. Doseringen bör vara ca 1 tsk teblad per kopp (15 cl). 

Tid-för-te-7.jpg

Matcha - världens finaste te

Det idag så trendiga Matcha-teet är långt ifrån nytt. I över 1000 år har det fint pulveriserade gröna teet används i japanska zen-buddistiska teceremonier. Matcha räknas som världens finaste te och tillverkas på hela blad, som torkas och mals i till ett fint grönt pulver. Matcha-te har en intensiv emeraldgrön färg och har en distinkt, mjuk och fyllig smak. Trendiga tehus erbjuder nu även glass, smoothies och bakverk med matcha och vissa ersätter sin vanliga latten med en Matcha-latte. Söta gärna med lite agavesirap!

Så brygger du den perfekta koppen

Använd cirka en tesked te till en kopp på ca 2 dl vatten. Var noga med vattentemperaturen på ditt tevatten. Gröna och vita teer är mycket känsliga och för hög vattentemperatur frigör tanniner som ger en stark besk smak åt teet.

Svart te: Bryggs vid 95-100 ºC, låt dra 3-5 minuter. Det riktigt heta vattnet gör att alla aromämnen till fullo dras ut ur tebladen.
Grönt te: Bryggs vid ca 70-85 ºC, låt dra 2-3 minuter. Ju längre desto mer antioxidanter i teet, men också desto beskare smak.
Vitt te: Bryggs vid ca 75 ºC, låt dra ca 3-10 minuter. Rött, Rooibos te: Bryggs vid ca 95 ºC, låt dra 3 minuter eller efter smak.
Blått Oolong te: Bryggs vid 85-95 ºC, låt dra ca 2-4 minuter. Tebladen kan gärna ligga kvar i koppen och återanvändas flera gånger.
Matcha te: Bryggs vid 60-70 ºC. Matcha är ett pulver som vispas ner i vattnet och dricks.

Tid-för-te-6.jpg

Gör ditt eget gröna iste

Få in mer grönt te i din vardag genom att byta ut det vanliga vattenglaset på jobbet mot ett glas läskande iste. Hemligheten är att inte brygga det i hett vatten som sedan svalnar, utan att låta det bryggas direkt i kallt vatten en längre tid. Det kräver mer teblad, men i utbyte får du en bättre smak där teets individuella karaktär framträder tydligt.

Gör så här: Blanda cirka en matsked löste, eller en tepåse, per 2 dl vatten. Lägg ner i ett glas eller i en större bringare. Låt stå i kylen i 2-6 timmar. Sila sedan bort tebladen. Vid servering använder du 2 dl av ditt tekoncentrat och lika stor mängd vatten och is. Prova gärna olika tesorter, och att addera citron eller tunt skivad ingefära till ditt koncentrat.

Tips! Du kan även använda ditt tekoncentrat som vätskebas i din smoothie!