Hem

Klimakteriet

Hälsa

Shoppa och läs mer om

I klimakteriet åker både hormonerna och humöret bergochdalbana, klimakteriebesvär kan vara besvärliga helt enkelt. Men det finns mycket du kan göra själv för att lindra besvären. Bäst av allt - efter de svettiga åren väntar ett friare liv.
Utvalda produkterJag har slutat att vara till lags, bara tänka på alla andras bästa. Nu är det min tid!

Vad är klimakteriet?

Symtomen under klimakteriet, eller menopaus som det också kallas, beror på att kvinnans ägganlag är slut. Äggstockarna kan inte längre reagera på det kvinnliga könshormonet östrogen. Cirka fem år efter sista mens är östrogenhalten lika låg som innan kvinnan kom i puberteten.

47,5 år är genomsnittskvinnan i Sverige när hon kommer i klimakteriet. Rökare är i genomsnitt två år yngre.

Sju av tio får några slags besvär. De vanligaste är oregelbunden mens, värmevallningar, humörsvängningar, sömnsvårigheter och torra slemhinnor.

Besvären börjar oftast något år före sista mensen och varar ett par tre år. För vissa går det över på ett halvår, för andra kan det pågå i tio år.

Förändringarnas tid

Under klimakteriet upphör menstruationen och hormonerna åker bergochdalbana. Varje kvinna står inför förändringar under klimakteriet. Men även om det finns kvinnor (ca 15 %) som knappt märker någonting, är det oftast lite jobbigt för de flesta i klimakteriet. Man svettas, får svårt att sova, blir irriterad osv. Men klimakteriet är inte farligt. 

Tiden efteråt, när besvären är över, är verkligen något att se fram emot: ingen mens, inga pms-besvär, inget behov av p-piller. Det är bara stor och härlig frihet som väntar och mycket jämnare humör. Det är många kvinnor som vittnar om att deras allra bästa tid i livet inföll efter 50. Många känner sig själv och vet vad de vill och är inte längre ett dugg generad över att be om det.

Omställningen är inte bara fysisk. Också själen måste vänja sig vid det nya läget. Barnafödandeperioden är över. Nu kommer nästa livsfas - där skillnaden mellan könen faktiskt är lite mindre än tidigare. Mannen har visserligen inget fysiskt klimakterium, hans testosteronnivå är för drygt nio av tio praktiskt taget konstant livet ut. Men många män berättar att de går igenom en livskris som motsvarar kvinnans - fast tvärtom. När hon blir kaxigare än någonsin blir han mer inkännande och lyhörd.

Man kan se det som att livet faktiskt ger oss en andra chans. En chans som människor för några år sedan sällan fick vara med om. De blev helt enkelt inte tillräckligt gamla. Idag lever svenska kvinnor i genomsnitt i mer än trettio år efter klimakteriet. 

Mindre sexlust

Men det är klart, allt är inte rosenrött med att bli äldre. Lägre hormonhalter betyder ofta sänkt sexlust. Men kom ihåg: det är hjärnan som är vår mest erogena zon.

Sexologen Malena Ivarsson beskriver det så bra i boken Lust:
"Det viktigaste för lusten är kärlek, fantasi, rätt smekningar, uppvaktning och förförelse samt en attraktiv partner. Ilska, stress, blockering av fantasier, negativa tankar och känslor och en oattraktiv partner fungerar tvärtom som bromsar."

Det handlar alltså inte bara om kroppen, utan minst lika mycket om vår inställning till kroppen. "Genom en tillåtande och accepterande hållning till sin kropp och kroppens njutningar kan lusten födas fram igen. Eller för vissa, komma fram för första gången", säger Malena.

När ska jag söka läkarvård?

Om dina besvär är stora. Till exempel om du får ont när du har samlag, känner dig kissnödig hela tiden, eller får en bödning mer än ett år efter sista mensen.

Life rekommenderar vid övergångsbesvär

På Life har vi flera produkter som rekommenderas till dig som är i klimakteriet.

Life Fytoöstrogen innehåller fermenterad soja och rekommenderas till kvinnor i övergångsåldern.

Femarelle är ett mycket väldokumenterat och naturligt kosttillskott framtaget för kvinnor i klimakteriet. Den finns i varianterna Rejuvenate framtagen för kvinnor ca 40+ på väg in i klimakteriet. Recharge för kvinnor ca 50+ som befinner sig i klimakteriet och Unstoppable framtaget för kvinnor ca 60+ efter klimakteriet.

Innehållet baseras på den patenterade beståndsdelen DT56, som utvinns genom fermentering av en specifik typ av sojaböna. Femarelle Recharge innehåller även vitamin B6 som bidrar till att reglera den hormonella aktiviteten, minska trötthet, stödja en normal funktion av nervsystemet samt bidra till en normal ämnesomsättning.Innehållet av linfrö kan hjälpa till att förbättra humöret. Effekten av Femarelle ses ofta inom 1-2 veckors användning.

Remifemin är ett växtbaserat läkemedel använt för lindring av klimakteriebesvär som värmevallningar och kraftiga svettningar. Innehåller extrakt av rotstock från läkesilverax.*

För sömnen

Melissa Dream innehåller citronmelissextrakt, vilket bidrar till att bibehålla en normal och vilsam sömn.

Natt från Better You innehåller GABA, L-teanin och ett utvalt örtextrakt. Med Vitamin B6 som bidrar till minskad utmattning och till normal psykologisk funktion.

Saframyl Positive Sleep är ett naturligt medel framtaget för en god natts sömn. En vegansk produkt som innehåller saffran och flera andra ämnen som kan bidra till en lugnare natt.

Torra slemhinnor

Membrasin är ett kosttillskott som innehåller SBA 24, ett extrakt av hela havtornsbär med en naturligt balanserad sammansättning av fettsyror och vitaminer där vitamin A bidrar till att bibehålla slemhinnornas normala funktion.

ReMoist är ett kosttillskott med 100% naturlig havtornsolja från hela bäret utan tillsatser. Havtorn är rik på fuktgivande fettsyror som omega-7 samt vitamin E och A.