Hem

Är du tillräckligt stark i benen?

Hälsa

Shoppa och läs mer om

– Vi måste tänka om! Stig av bussen en hållplats tidigare och sitter du mycket på jobbet behöver du ställa dig upp och gå några steg minst en gång i timmen. Se till att ha ett höj- och sänkbart bord så att du kan stå upp under delar av dagen. Varje gång du rör på dig gör du en hälsovinst, säger Leif Dahlberg, professor i ortopedi och expert på leder.

Test: Är du tillräckligt stark i benen?

Eftersom musklerna i kroppen ser till att lederna och brosket avlastas är det viktigt att du behåller din muskelstyrka. 

  1. Sitt på en stol där du kan ha båda fötterna i golvet. Vinkeln mellan överbenet och underbenet ska inte vara mindre än 90 grader. Håll armarna i kors över bröstet. 

  2. Ställ dig upp på ett ben (utan att ta stöd av händerna). 

  3. Upprepa rörelsen minst 5 gånger på varje ben. Klarar du fler är det bra. 

Klarar du inte fem gånger så behöver du stärka dina muskler, exempelvis genom styrketräning. Muskelmassan minskar ju äldre du blir, den börjar avta redan i 30-årsåldern. Därför är det extra viktigt att styrketräna när du blir äldre. 

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Leif Dahlberg har under 25 år forskat på leder. Han har också studerat vilka faktorer som påverkar att leder förblir friska. När du rör på dig stimuleras vävnaden i leden att producera nya celler till brosket, därför mår lederna som bäst när vi står och går ofta under dagen. Både stillasittande och ensidig belastning är skadligt för kroppen. Vilken typ av träning som dina leder mår bäst av beror på hur vältränad du är från början. Det är helt klarlagt att ju starkare benmuskler du har, desto mindre belastar du dina knän. Därför är styrketräning viktigt.

– För en otränad person är det allra bäst att börja med styrketräning i kombination med promenader, cykling eller vattengymnastik. Om du vill börja med löpträning eller yoga, gör det, men se till att börja lugnt. Om du går ut för hårt finns det stor risk att du får överbelastningsskador, i synnerhet om du bär på mycket vikt. En överviktig kropp med dåliga benmuskler belastar lederna hårt. Något mer som är viktigt är en varierad kost, den innehåller vad lederna behöver för att må bra, förklarar Leif Dahlberg. 

life_flexilett_nypon-800x628.jpg

Tips! Nyponpulver

Det är viktigt att ta hand om sig oavsett om man tränar eller ej. Hos oss på Life är storsäljaren helt klart alla produkter som innehåller nyponpulver. Nypon är en av naturens så kallade superfrukter. Nyponpulver bidrar till hälsosamma och rörliga leder.

Träna bort värken 

I en studie undersöktes människor med ledvärk. En försöksgrupp åt receptfria smärtstillande medel varje dag och en grupp började motionera (lättare motion). Resultatet visade att den grupp som motionerade sänkte sin smärtnivå lika mycket som de som åt värktabletter.