Shoppa och läs mer om
Vi behöver solljus för att hudcellerna ska kunna bilda aktivt D-vitamin, men under vinterhalvåret är det svårt för det skandinaviska ljuset att räcka till. Något Life vill uppmärksamma med införandet av D-vitaminens dag.
Varför behöver D-vitamin en egen dag?
– Vi vill helt enkelt hylla D-vitaminen lite extra. Den kallas ofta för solskensvitamin eftersom den bildas i kroppen när vi vistas ute i solen, säger Elin Bylund, initiativtagare till D-vitaminens dag.
– Genom att införa D-vitaminens dag vill vi uppmana svenskar att börja äta D-vitamin under årets mörkare månader. Så vi alla kan hålla en jämn mängd solskensvitamin i kroppen under hela året, vinter som sommar, säger Elin.
Varför har ni valt att lägga den på höstdagjämningen?
– Det är ett symboliskt val för att uppmärksamma att hösten är här och med det även D-vitaminsäsongen. På höstdagjämningen är dag och natt lika långa, sedan blir det allt mörkare, säger Elin.
Hur ska man fira D-vitaminens dag?
– Vi ser dagen som startskottet på D-vitaminsäsongen! På Life finns flera olika sorter att välja mellan. Hösten är härlig på många sätt och D-vitaminens dag är dagen då vi välkomnar den mörka årstiden. Vi behöver ta hand om oss själva, året runt!
Soltimmarna i tabellen nedan är hämtade från Kiruna i norr, Östersund i mitten och Lund i syd.
Jan | Feb | Mar | Apr | Maj | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |
Norr | 5 | 62 | 139 | 183 | 232 | 266 | 243 | 159 | 110 | 67 | 18 | 0 |
Mitt | 26 | 74 | 131 | 169 | 233 | 246 | 228 | 187 | 115 | 72 | 38 | 17 |
Syd | 37 | 64 | 105 | 166 | 231 | 235 | 223 | 212 | 141 | 94 | 52 | 32 |
I Sverige får vi i oss i snitt cirka 7 mikrogram per dygn.
Vi kan få i oss D-vitamin via sol, mat och kosttillskott.
Vi får i oss cirka 250 mikrogram efter att ha vistats i solen i 30 minuter.
Den svenska rekommendationen är:
10 mikrogram för barn och vuxna
10 mikrogram för gravida och ammande
20 mikrogram för personer över 75 år och personer med begränsad solexponering.
Utan solljus behövs D-vitamin tillföras via kosten, genom kosttillskott eller livsmedel.