Hem

10 tips i förkylningstider

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Ju kallare det blir desto bättre trivs både vi och alla virus inomhus.
Här är tipsen som håller dem på avstånd!
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken
1. Tvätta händerna …

En god hygien är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att skydda sig mot infektioner. Tvätta alltid händerna i samband med toalettbesök och måltider.

 

2. … och håll händerna från ansiktet!

Att klia sig i ögon och näsa eller att fingra på munnen gör lätt att virus och bakterier från händerna tar sig in i kroppen. 

 

3. Var mer utomhus

Att många människor trängs inomhus på små ytor när jobb, skola och förskola drar igång är en av anledningarna till höstens förkylningstoppar.

 

4. Sov ordentligt …

Att vila, sova och undvika stress ger kroppen de bästa möjliga förutsättningarna för att bygga upp ett bra immunförsvar.

 

5. … och sov regelbundet!

En rubbad dygnsrytm kan göra oss mer mottagliga för infektioner. Vanligtvis är vi mer känsliga mot kvällen, men forskare har upptäckt att om man rubbar den gen som styr vår inre kroppsklocka så är mottagligheten lika hög hela dygnet.

 

6. Rengör mobiler och surfplattor

Förkylningsvirus kan överleva flera timmar på ytor utanför kroppen. I skolor vandrar mobiler och surfplattor ofta mellan flera händer. Det kan vara bra att tänka på att rengöra dem då och då.

 

7. Stötta ditt immunsystem

Ät varierat och hälsosamt med fokus på frukt och grönt. Glöm inte heller att tänka över ditt intag av D-vitamin när vi går mot mörkare tider. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.*

 

8. Förebygg med echinacea

Använd produkter som kan förebygga förkylning och lindra förkylningssymtom, som traditionellt växtbaserade läkemedel med echinacea.**

 

9. Rensa näsvägarna

Håll näsan ren med en näskanna. Nässköljning med ljummet saltvatten avlägsnar lätt och skonsamt torrt sekret och smuts i näsan och spolar nässlemhinnorna rena från damm och pollen.

 

10. Var vaksam på tidiga symtom

Förkylning smittar lätt, särskilt under sjukdomens första dagar. Börjar du känna av en förkylning så undvik att vara nära andra, tvätta händerna ofta och jobba hemifrån om du kan.


------------------------------------------------------------------------------------------

*Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.

** Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning.
 


TEXT: LOVISA BERGSTRAND