Hem

Trött? Så blir du piggare

text: SOFIA ZETTERMAN

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Är du ofta trött trots att du sover 6–8 timmar per natt? Då kanske din kropp behöver mer än bara sömn för att må bra. Här är 10 möjliga orsaker till att du somnar över datorn på jobbet.
Utvalda produkterGinseng och rosenrot är naturliga kosttillskott med uppiggande effekter

1. DU STRESSAR
Vid stress frigörs ämnet kortisol i kroppen och du får ökad puls, hjärnan får extra syre och energi frigörs. Men alltför täta, eller alltför långvariga, kortisolpåslag skapar en hormonell obalans som gör dig konstant spänd – och i förlängningen väldigt trött.

Trött-bli-pigg-vila-600x899.jpg

2. DU VILAR INTE HJÄRNAN
Ofta är det inte stressen i sig, utan bristen på återhämtning som är den stora boven. Återhämtning handlar om att skapa tid för att få ned kortisolutsöndringen i kroppen. Sömnen är viktig, men det kan också handla om att ta promenader eller att njuta av naturen.

3. DU ÄTER FEL KOST
Måltider med snabba kolhydrater får ditt blodsocker att skjuta i höjden – för att sedan dyka lika fort. Blodsockersvängningarna gör dig trött och orkeslös. Justera dina måltider så att de innehåller mer fullkorn, protein och nyttigt fett – som håller dig mätt och pigg länge. Life Äppelcidervinäger bidrar till balanserat blodsocker.

4. DU DRICKER FÖR LITE
Ofta beror trötthet på något så enkelt som vätskebrist. Kroppen består till 60% av vatten och även en liten minskning i vattenintaget kan dra ner energinivån rejält. Vid uttorkning jobbar ditt hjärta mindre effektivt, vilket gör att det tar längre tid för syre och näringsämnen att nå dina muskler och inre organ.

Trött-bli-pigg-kost-600x899.jpg

5. DU LIDER AV NÄRINGSBRIST
Var tredje svensk kvinna lider av järnbrist som leder till konstant trötthet, svaghet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Vid järnbrist har du för lite röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin i de röda blodkropparna, vilket i sin tur innebär att kroppen inte får tillräckligt med syre. Även vitamin B12-brist, D-vitaminbrist samt brist på zink, magnesium och C-vitamin orsakar trötthet.

6. DU PÅVERKAS AV ÅRSTIDEN
Mörkret kan orsaka trötthet och nedstämdhet. Årstidsbunden depression, eller SAD (seasonal affective disorder), orsakas av att produktionen av kroppens eget ”sömnmedel” melatonin ökar under vinterhalvåret. Vintertid minskar dessutom produktionen av signalsubstansen serotonin, som ser till att du vaknar upp utsövd efter sömnen. Life D-vitamin kan pigga upp dig!

7. DU HAR HORMONER I OBALANS
Sköldkörtelhormonerna fungerar som kroppens egen termostat och reglerar både förbränningsförmåga och energinivåer. I början av en graviditet kan man uppleva en extrem trötthet på grund av hormonför- ändringar. Hormonell trötthet är också ett vanligt symptom i förklimakteriet. Vissa kan utveckla sköldkörtelsjukdomen hypotyreos, då sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormon på grund av stress, näringsbrist eller inflammation.

Trött-bli-pigg-600x899.jpg

8. DU HOPPAR TRÄNINGEN
Ofta hoppar vi över träningspasset när vi är trötta – fast vi borde göra tvärtom! Träning kan vara utmattande för stunden, men uppiggande i längden. Studier visar att så lite som 20 minuters motion tre gånger i veckan ger mer energi efter bara sex veckor.

9. DU ÄR DEPPIG
Tröttheten kan också ha mentala orsaker. Depression och nedstämdhet gör att du känner dig trött och orkeslös. Det kan också vara ditt jobb eller en person i din närhet som dränerar dig på energi. Vilka energitjuvar finns i din omgivning?

10. DU ÄR ALLERGISK
Trötthet är ett vanligt symptom på allergi. Trötthet på vår och sommar är ett tecken på pollen- eller gräsallergi. Men det finns också icke säsongsbunden allergi, som mot damm eller pälsdjur.

 

Experternas tips mot trötthet

 Ragnhild.jpg Näringsexperten: "Snabba kolhydrater är ofta boven" >>

Det du stoppar i din kropp är bränslet som ska ge energi för hela dagen. Kosten påverkar din ork mer än du kanske tror.
– Extra viktigt är att börja dagen med frukost! Kroppen behöver påfyllning efter natten annars blir blodsockret lågt, säger näringsexperten och kostrådgivaren Ragnhild Lekven Fimreites.
Utan frukost sjunker blodsockret ännu mer, kroppen ändrar hormonstatus och börjar producera noradrenalin, som kan göra dig irriterad, trött, okoncentrerad och seg.
– Ät en bra frukost och fyll sedan på med energi var 3-4 timme under dagen, råder Ragnhild. Även vad du äter är viktigt.

Fel kost kan vara orsaken till din trötthet. Och det är de snabba kolhydraterna som är boven.
– Satsa på långsamma kolhydrater som grovt bröd, flingor, havregryn, bär och nötter. Låt grönsaker utgöra basen i lunch och middag, gärna tillsammans med kött, fisk eller baljväxter, det håller blodsockret stabilt. Då är det okej att lägga till en måttlig mängd potatis, ris eller pasta.

Tröttheten kan också bero på brister. De näringsämnen som är vanligast att ha brist på är järn, D-vitamin och vitamin B12. Behöver man få i sig mer järn är det bra att göra det i kombination med C-vitamin, som underlättar upptaget.

Skalmans mat- och sov-klocka är ingen dålig uppfinning. Många glömmer vikten av att äta regelbundet för att ha ett stabilt blodsocker.
– Det som sker när vi får lågt blodsocker är att vi får sug efter att äta mycket och sött, sånt som får blodsockret att stiga snabbt. Men eftersom sötsaker bara är tomma kalorier får du en motreaktion i kroppen: Insulin produceras, blodsockret sjunker och du känner dig snart mer trött och utmattad än du gjorde innan, säger Ragnhild.

Till sist påminner Ragnhild om vikten av att dricka.
– Vätskebrist är en vanlig anledning till trötthet. Se till att du får i dig 1,5-2 liter vatten om dagen, men undvik sockerdrycker.

Markku.jpg Sömnexperten: "Undersök ditt sömnbehov" >>

Den vanligaste orsaken till trötthet är sömnbrist i förhållande till ditt sömnbehov, enligt neurologidocenten och sömnspecialisten Markku Partinen. Han tipsar om att semestern är ett utmärkt tillfälle att undersöka ditt eget sömnbehov.
– Om du naturligt sover till exempel åtta eller nio timmar en natt på semestern, men på vardagar sover i sex till sju timmar, kan du lätt dra slutsatsen att du lider av sömnbrist, säger Markku Partinen.

Dock bör man komma ihåg att det inte bara är antalet timmar som påverkar, utan även kvaliteten på din sömn. 
– Sju timmars sömn med god kvalitet är alltid ett bättre alternativ än nio timmar rastlös och orolig sömn.

Enligt Markku Partinen kan sömnkvaliteten och återhämtningen förbättras framför allt genom att vara aktiv under dagen.
– Det kan innebära fysisk träning, men också hjärnarbete och allmän aktivitet, råder han. Du kan också förbättra din sömn genom att hålla god sömnhygien. Sov på regelbundna tider, i ett lugnt och svalt rum, och undvik att använda digitala skärmar sent på kvällen. Du bör heller inte glömma den gamla visdomen att ett gott samvete är den bästa huvudkudden.
– Ett lugnt sinne hjälper dig att somna. Försök att lösa tvister innan du lägger dig. Avsätt en stund i god tid före läggdags där du ger dig själv tillåtelse att fundera på saker som tynger dig.

Gällande kosttillskott rekommenderar Markku Partinen vitaminer och mineraler som har en positiv inverkan på det allmänna välbefinnandet. De finns även tillskott och traditionellt växtbaserade läkemedel för tillfälliga insomningsbesvär.
– Dessa kan användas vid tillfälliga sömnsvårigheter, men långvariga sömnbesvär bör alltid diskuteras med en läkare, råder Markku Partinen.

Minanda.jpg KBT-terapeuten: "När själen mår dåligt blir kroppen trött” >>

Många klienter som söker terapi hos närings- och KBT-terapeuten Minanda Fritz upplever en trötthet som inte går att sova bort.
Ofta har de även symptom som humörsvängningar, värk i kroppen, matsmältningsproblem, irritation samt oförmåga att planera och fatta beslut.

Enligt Minanda handlar det i många fall om att känslor av otillräcklighet och stress skapar en mental trötthet, som på sikt omvandlas till fysisk utmattning.
– I dag är det inte rovdjur som utgör det största hotet mot oss människor, utan omgivningens höga krav på oss. Många jag möter har energitjuvar i sin närhet som skapar inre stress och dränerar dem på ork. Då gäller det att se över tillvaron och börja prioritera bort, sätta gränser och förändra beteenden, säger Minanda.

Kognitiv beteendeterapi är ett sätt att få hjälp med detta. Men ibland har tröttheten gått för långt:
– Om man sover och ändå inte blir pigg kan det handla om en binjuretrötthet, som kan uppstå av en längre tids stress med höga kortisolhalter i kroppen. Även kroppens syra-basbalans (pH-värde) påverkas negativt när vi mår dåligt och upplever stress under en längre tid.
– Kroppen försuras och då kan den inte återhämta sig enbart genom att vila, säger Minanda. Konsekvensen blir även att man helt enkelt är för trött för att vara mottaglig för terapi och beteendeförändringar. Då behöver kroppen först boostas med näring.
– När stresshormonet kortisol är högt sätter jag in terapeutiska doser av B-vitamin, magnesium, kalcium, binjurehormon, D-vitamin och mineraldroppar. Det krävs näring, fettsyror och mineraler för att kroppen ska återhämta sig, menar Minanda.
– Man måste ta hand om helheten – både kropp och själ – för att må bra, säger Minanda.

KBT-terpaeuten Minanda Fritz 6 tips mot mental trötthet


1. Krascha varje dag! Stäng av mobilen och koppla bort helt ett par gånger per dag. Gör ingenting! Då börjar kroppen slappna av och laga sig. Det är bättre att krascha lite varje dag än att krascha helt och hållet.
2.Ta en promenad. Att gå ut och andas i den friska luften kan ha lika positiv effekt som antidepressiva mediciner. Förhoppningsvis får du sol och D-vitamin på köpet.
3. Öva medveten närvaro. Bli medveten om din kropp, dina tankar, känslor och din energinivå. När du ska vila ska du fokusera på kroppen, inte tankarna.
4. Ät färsk mat. Satsa på basskapande mat som frukt och grönsaker. Mixa en gurka och drick!
5. Kolla upp dina mineralnivåer. Brister kan göra dig trött.
6. Undvik koffein. Efter en kopp kaffe känner du inte att du är trött utan pressar dig att jobba ännu mer.