Hem

Hälsoappar

Träning

Shoppa och läs mer om

Utbudet av hälsoappar till smarta mobiltelefoner har exploderat de senaste åren. De flesta riktar sig till friska personer, samtidigt som det blir allt vanligare med appar till olika patientgrupper. Det uppskattas idag finnas upp emot 100 000 olika hälsoappar.

Lyssnar man på entusiasterna finns det inga gränser för vad mobilapplikationer kan göra för hälsan. Du kan mäta allt från dina kalorier till kvaliteten på din sömn. Med en digital accessoar, som en klocka eller en pulsmätare, kan du registrera flera olika värden och få feedback i realtid när du tränar.

Appar för både friska och sjuka

De flesta apparna och accessoarerna är verktyg för att leva hälsosammare och användarna är främst friska personer. Många av dessa appar har blivit enormt populära, men läkaren Göran Petersson – som också är professor i hälsoinformatik och verksamhetsledare på eHälsoinstitutet – tycker ändå att det är viktigt att tänka efter innan man börjar mäta och dela med sig av sina värden. 

– Jag har hört folk berätta att de vaknar och kollar i telefonen hur de sovit. Man måste kunna känna efter själv! Det kan också vara stressande att mäta sig för mycket, det finns ju ett tävlingsmoment i det, säger Göran Petersson. 

Det finns också allt fler appar som riktar sig till specifika patientgrupper. Diabetiker kan exempelvis välja mellan flera program som ska underlätta och stödja behandlingen. Men trots att Läkemedelsverket har ansvar för att certifiera ”medicinska informationssystem” kontrolleras idag inte heller dessa applikationer tillräckligt.

Kvalitetsmärkning

Göran Petersson hoppas därför på en svensk reform inom e-hälsaområdet, Han tror att vi snart får en statlig myndighet som kan jobba mer ingående med just hälsoappar, och som kan utfärda en svensk kvalitetsmärkning. Peterssons vision är att det byggs en portal, dit man kan koppla sina appar, sin journal och underlätta kontakten mellan patienter, sköterskor och läkare.

– Stora apptillverkare vill kunna visa att de är seriösa men det behövs en portal som sållar. Nu är det en fri marknad och du kan köpa vad som helst, men det behöver rensas så du får en seriös marknad. Risken är att du litar på appen samtidigt som den ger fel återkoppling och allvarligast är om den säger att du ska ta ett läkemedel när det inte stämmer, säger Göran Petersson.

Hitta de rätta apparna

Fram tills att en sådan portal öppnas är det alltså upp till var och en att kvalitetsbedöma. Det viktigaste är då att kolla vem som ligger bakom programmet man vill testa. Stora kända utgivare – som universitet, myndigheter och vissa storföretag – är ofta mer trovärdiga, menar Göran Petersson.

Du som vill testa appar för behandling av en sjukdom gör rätt i att kolla med din läkare och/eller patientorganisation. Men för dig som är frisk är det upp till dig själv att testa och bedöma vilka appar som funkar just för dig. Kanske ger de dig precis den motivation du behöver?

TEXT: EMILIANO STRAUSS

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken