Hem

Q&A Body & Soul

Skönhet

Shoppa och läs mer om

Body & Soul är en ny, härlig och naturlig kroppsvårdsserie som kommer att säljas unikt hos Life-butikerna. Det breda sortimentet av skonsamt framställda, naturligt vårdande produkter erbjuder något för alla, kvinna som man. Med hjälp av denna översikt kan du få svar på dina frågor samt se vilka produkter som passar just dig.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Våra Body & Soul-produkter är framtagna i enlighet med Lifes hudvårdspolicy, en policy som tydliggör de höga krav vi ställer på samtliga kosmetiska produkter som säljs på Life. Serien följer de strikta riktlinjer Life har för naturlig kosmetik.

Detta innebär att:
• Minst 95 % av ingredienserna är av naturligt ursprung.
• Alla ingredienser följer Lifes restriktionslista för hudvårdsingredienser.
• Enbart konserveringsmedel enligt beslutad restriktionslista används.
• Både naturlig och syntetisk parfym är tillåten, men produkterna måste leva upp till restriktionslistans strikta krav för användning av parfymämnen.
• Alla förpackningar är återvinningsbara.
• Vissa ämnen, som till exempel parabener, silikoner och PEG-ämnen, är inte tillåtna i våra produkter.

OM DOFTSERIERNA

Vilka doftserier finns i Body & Soul?

Vad man gillar för dofter är personligt. Därför har vi tagit fram en serie parfymerade kroppsprodukter, med dofter baserade på eteriska oljor, för att alla ska kunna hitta en doft de tycker om. Serien Smooth Almond har en underbart blommig mandeldoft och serien Citrus fräsch doft av citron (i butik i mars 2017). Våra välgörande kropps- och håroljor doftar bland annat av lavendel, bergamott och spearmint.

För de som önskar hygienprodukter utan doft har vi tagit fram en oparfymerad serie; Sensitive, som är framtagen för extra torr och känslig hy. Den är helt utan parfym och doftämnen och bevisat säker och trygg att använda för dig med känslig hy. 

OM KROPPSOLJORNA

Vad är Get soft No stretch mark body oil och hur använder jag den?

Det en härlig blandning av oljor från sesam, argan, solros och vitamin E, som hjälper till att ge näring åt huden och hålla den smidig och elastisk. Använd oljan på de delar av kroppen som har hudbristningar, eller där du vill undvika bristningar. Har en lätt, behaglig doft.

Vad är Get Glowing Body oil och hur använder jag den?

Det är en härligt skimrande olja för ansikte och kropp. Oljan innehåller en blandning av tre olika av vegetabiliska oljor; mandel, argan och sesam, den absorberas lätt av huden och är rik på vitamin E. Naturliga pigment av koppar ger en gnistrande effekt – applicera gärna oljan på ben, axlar och dekolletage för extra lyster.

Vad är Ease Off Body oil och hur använder jag den?

Det är en rogivande blandning av kroppsoljor som återställer fuktbalansen i huden och verkar lugnande. Oljan är rik på lavendelolja och kamomill, ingredienser som är kända för sin lugnande och balanserande doft, och dess sesamolja och avokadoolja gör huden mjuk och len. Doften är lätt och behaglig. Life Ease off bodyoil lämpar sig även utmärkt som massageolja eller badolja.

Vad är Get Boosted Body oil och hur använder jag den?

Det är en energigivande kroppsolja som återställer fuktbalansen i huden. Den består av en härlig blandning av uppiggande bergamott, spearmint och vegetabiliska oljor som gör huden mjuk och len. Den lämpar sig även utmärkt som massageolja eller badolja.

Vad är Get the Look Argan oil och hur använder jag den?

Det är en E-vitaminrik olja bestående av arganolja, shea-olja och jojobaolja. Oljan kan med fördel användas både för ansikte, kropp och hår, den absorberas snabbt och ger glans och styrka till matt och livlöst hår.

Användning hår: Fördela några droppar olja i handdukstorkat hår efter duschen, föna gärna efteråt. Oljan motverkar torrt och frissigt hår och återfuktar samtidigt som håret blir enklare att hantera.

Användning hud: Massera in oljan i ansiktet på kvällen. Vid hud som är utsatt för smink stora delar av dagen är arganoljan ett bra och naturligt sätt att återfukta huden och reparera cellmembran. Vid torr hud masserar man in lite arganolja efter behov. Arganoljan tränger in i djupet och lindrar hudirritation som kliar, då huden återfuktas grundligt.

OM INNEHÅLLET

Hur ser jag hur stor andel som är naturligt i produkten?

Det är alltid minst 95 % naturliga ingredienser i produkterna. Andelen naturliga ingredienser står alltid angiven i procent på framsidan av respektive förpackning. Vatten räknas som en naturlig ingrediens.

Hur ser jag hur stor andel som är ekologiskt i produkten?

På alla produkter står det angivet hur stor andel av de växtbaserade ingredienserna som är ekologiska, samt vilka de är. Andelen står alltid angiven på respektive produkt i procent(%).

Innehåller produkterna parfym?

De flesta av våra produkter innehåller äkta eteriska oljor (men det finns även några helt parfymfria produkter). Eteriska oljor är äkta naturliga doftämnen som utvinns ur olika växter och utöver flera bra terapeutiska egenskaper även bidrar till hållbarheten på produkterna. Eteriska oljor skiljer sig från syntetiska parfymer bland annat genom att de är mer flyktiga. Därför kan produkterna vid första mötet kännas doftstarka, men doften avtar sedan snabbt.

Eteriska oljor kan påverka kroppen på ett positivt sätt och har en terapeutisk verkan på sinnet för att skapa en känsla av till exempel avslappning eller energi.

Mängden och mixen av eteriska oljor som vi valt att använda i våra produkter är självklart anpassad för att vara så hudvänliga som möjligt, och genomgår alltid en strikt kvalitetskontroll.

Alla doftämnen, både syntetisk parfym och naturliga eteriska oljor, ska deklareras på förpackningen som ”Parfum” enligt det regelverk som gäller.

Innehåller produkterna syntetisk parfym?

Både naturlig och syntetisk parfym är tillåten, men produkterna måste leva upp till kraven i restriktionslistan för parfymämnen. Alla våra parfymer är fria från ftalater. Ftalater är en grupp ämnen som används som mjukgörare i plaster, men kan även ibland förekomma som lösningsmedel i parfym. Några ftalater kan vi få i oss genom direktkontakt, andra indirekt exempelvis genom mat. Några ftalater misstänks vara hormonstörande och kunna påverka testiklarna och därmed göra det svårare att få barn. Även om den ftalat som oftast påträffas i parfymer anses säker att använda i restriktiva halter i kosmetika, så väljer Life därför att undvika ftalater helt.

Kan man vara allergisk mot naturliga råvaror?

Allergi kan förekomma mot många naturliga ämnen. När det gäller oljor från till exempel nötter så är det proteinerna i produkten som är allergen. Allergi är dock individuellt och kan förekomma även mot andra ämnen. Risken är mycket liten, men vi kan aldrig garantera att produkterna är 100 % allergifria. Är du det minsta osäker så är det alltid bäst att prova produkten försiktigt i armvecket där huden är som tunnast, innan produkten används på hela kroppen. Alla innehållsämnen som används i produkterna är angivna i ingrediensförteckningen på produkten, vilket även hjälper kunder med känd allergi att välja produkter som passar dem. Vet man med sig att man är väldigt allergisk så kan vi rekommendera vår serie Sensitive, som är dermatologiskt testad.

Är produkterna GMO-fria?

Ja, alla produkter i Body & Soul är fria från GMO.

Hur testar ni era produkter?

Alla produkterna i Body & soul-sortimentet är framställda av trygga, säkra och välbeprövade ingredienser. Vid framställningen av samtliga av våra produkter använder vi oss av oberoende experter som gör säkerhetsbedömningar av produkterna. För just serien Sensitive gör vi även ett utökat dermatologiskt test av ett oberoende institut, Dermatest GmbH i Tyskland, för att säkerställa att produkterna är extra säkra och trygga att använda för torr och känslig hy.

Testas era produkter på djur?

Nej, djurtester är sedan 2013 inte tillåtna inom EU enligt kosmetikalagstiftningen. Varken enskilda ingredienser eller färdiga produkter får testas på djur. Life följer självklart lagstiftningen och tar starkt avstånd från djurtester i samband med utvecklingen av ingredienser eller produkter. Läs mer här: http://www.djurforsok.info/lagar-regler/

Är produkterna veganska?

De flesta produkterna klassas som veganska, med undantag från Smooth Almond Body Soufflé, Smooth Almond Hand Cream, Citrus Body Soufflé, Citrus Hand Cream och Sensitive Body Cream, som innehåller bivax.

Innehåller produkterna aluminium?

Nej, det gör de inte. Även våra deodoranter är aluminumfria.

Innehåller de parabener?

Nej, det gör de inte. Parabener har ett dåligt rykte som potentiellt hormonstörande. Det finns inga vetenskapliga bevis för att parabener som är tillåtna i kosmetiska produkter är skadliga för konsument (i de halter de är tillåtna). Life vill dock undvika denna kategori helt då vår uppfattning är att våra kunder inte stödjer deras användande.

Innehåller produkterna mineralolja?

Nej. Vi arbetar enbart med vegetabiliska oljor som tillför vitaminer, antioxidanter och fettsyror som huden kan ta upp på ett bra sätt. Mineralolja = paraffinum liquidum och vaselin = petrolatum har vi valt bort av miljöskäl, då de är en ändlig resurs och därmed av miljöskäl bör användas så lite som möjligt.

Vad är nanopartiklar och använder ni dem?

Nanomaterial (nanopartiklar) är ett samlingsnamn för extremt små partiklar. I allmänhet betraktar man partiklar som är mindre är 100 nm (1 nm = en miljarddels meter, ungefär en tusendels hårstrå) i någon ledd som nanomaterial. Alltså kan en förhållandevis lång, men mycket smal tråd, eller en tillräckligt tunn skiva, vara ett nanomaterial. Det finns mycket lite forskning kring hur dessa ämnen faktiskt beter sig i naturen och i människokroppen. Flera nanomaterial (såsom titaniumdioxid, zinkoxid och carbon black) har av EU:s vetenskapliga kommitté bedömts som säkra att använda i kosmetiska produkter. Det finns dock pågående diskussioner om hur dessa ämnen beter sig i den yttre miljön. Det finns även en negativ inställning mot nanomaterial hos vissa konsumenter. Life väljer därför att undvika dessa ämnen helt i hudvård (undantag finns för solskydd som hanteras separat, se policy).

OM FÖRPACKNINGAR OCH HÅLLBARHET

Hur konserverar ni era produkter?

Life tillåter endast vissa konserveringsmedel. Anledningen till det är att många konserveringar, såsom formaldehydavgivare och thiazolinoner, är kända som allergiframkallande. De tillåtna konserveringsmedlen som Life använder kan visserligen (som alla konserveringsmedel) också orsaka allergi, men de risken för detta anses låg då Life endast tillåter naturidentiska konserveringsmedel.

Life har valt att undvika parabener. Även om det finns starka vetenskapliga bevis för att de parabener som idag är tillåtna i kosmetiska produkter är helt ofarliga (parabener bryts ner i kroppen till ett ämne som människan naturligt får i sig när hon äter lingon, jordgubbar, morötter och potatis) så väljer Life att undvika parabener, då många konsumenter har en starkt negativ inställning till dem.

Alla våra Body & Soul-produkter är framtagna med en mild form av konservering för att vara så skonsamma som möjligt för huden. De innehåller eteriska oljor som tack vare sina antibakteriella och svampdödande egenskaper har en konserverande funktion.

Hur länge håller produkterna?

Alla produkter som har en längre hållbarhet är 30 månader märks med märkningen öppen burk. I symbolen står markerat en siffra som visar hur många månader produkten håller efter öppning. Denna siffra varierar mellan produkterna, men är tydlig och enkel information till kund.

Hur förvarar jag produkterna?

Du kan förvara dem i rumstemperatur. Undvik att ställa dem i direkt solljus för att förlänga produkternas hållbarhet.

Hur förpackar ni era produkter?

Body & soul ligger förpackade i återvinningsbara, mörka och lufttäta plastförpackningar; flaskor, tuber eller burkar. Valet av förpackning styrs bland annat av produktens ingredienser och konsistens, hur produkten ska användas, samt dess hållbarhet. Med detta i åtanke så används så lite förpackningsmaterial som möjligt (vi undviker ytterkartonger) och cellofan undviks i största möjliga utsträckning.

Kan man återvinna era förpackningar?

Ja, samtliga går att återvinna och är av polyeten (PE), polyetentereftalat (PET), glas, papper/kartong.  Materialet står angivet på respektive produkt för att underlätta för våra kunder. Polystyren (PS) och polyvinylklorid (PVC) är inte tillåtet.

Varför har ni engelska på förpackningen?

Life ingår i en nordisk koncern, vilket gör att vi delar förpackning mellan olika länder. För att göra förpackningen så tydlig som möjligt för kunden, har vi valt att skriva en del av texten på engelska, som förstås väl av våra kunder i Norden. Texten är skriven i överensstämmelse med rådande lagstiftning i respektive land.