Hem

Buddha bowl: Regnbågsveggie

Livsmedel

Shoppa och läs mer om

20 minuter
4 portioner
Du behöver inte vara religiös för att uppskatta en Buddha bowl – bara gilla fräsch och färgstark mat till brädden fylld i stora skålar.

Ingredienser

  • 3 dl köksbärstomater
  • 10 rädisor, halverade
  • 2 morötter, rivna
  • 2 dl rödkål, strimlad
  • 0,5 gurka, skivad
  • 125 g kokta sockerärtor
  • 150 g salladsblad som ruccola, mangoldskott, spenat
  • 400 g matvete durum
  • 400 g kokta linser
  • 2 avokado
  • salt
  • krasse
  • frössel

Så här gör du!

  1. Förbered grönsakerna. Gröp ur avokadon, halvera den och skär i skivor.
  2. Fördela salladsbladen i botten av en skål. Placera ut matvete, linser och grönsaker i fina, separerade högar ovanpå.
  3. Toppa med avokado. Strö över himalayasalt, krasse och "frössel". Servera med limeyoghurt.

I matvärlden är nämligen en Buddha bowl så pass fullproppad att det bildas en rund ”Buddha-mage” på toppen av skålen. Det går ut på att fylla den med bara den alla bästa maten, den mat som ger din kropp bra bränsle och sunda vanor.
Buddha är en titel som betyder upplyst, och lite mer specifikt bör en Buddha bowl innehålla 1) fiberrika kolhydrater/gryn, 2) magert protein, 3) massor av grönsaker, 4) hälsosamt fett såsom nötter, frön och avokado och slutligen 5) dressing.
För en del innebär Buddha bowls även en helig matstund där maten äts med tacksamhet och innerlighet. Skålen är personlig och noga utvald. Den fungerar som en symbol för näringsrik mat och ska förmedla en positiv känsla. Ingredienserna läggs omsorgsfullt i skålen med medvetenhet och närvaro, som en del av en hälsosam och fin ritual.

TEXT SOPHIE EKMAN