Fri frakt vid köp över 299kr
Prata hälsa med oss
Nordens ledande hälsokedja
Magproblem på semestern

Magproblem på semestern

Få saker kan förstöra en ledighet som magproblem. Ändå är det långt ifrån ovanligt att drabbas just under semestern – och uppsvälld, trög mage är faktiskt vanligare än det motsatta. Här är tipsen som lindrar semesterförstoppning.

5 tips vid trög mage

Det finns en rad livsmedel som sätter fart på tarmen och kan hjälpa till att lösa upp den hårda magen.


1. Vatten är A och O vid förstoppning. Starta dagen med att dricka 1–2 glas rumstempererat eller varmt vatten, gärna med lite citron.


2. Fiberrika bär och grönsaker, quinoa, råris, havregryn och bovete håller igång tarmen. Även nötter, linfrön, psylliumfrön och chiafrön kan hjälpa till. Lägg 1–3 tsk omalda frön i ett glas vatten så bildas en gelé som är extra bra för tarmen.


3. Prova inleda dina måltider med något bittert som tex ruccola, bitterämnen stimulerar matsmältningsprocesserna.


4. Katrinplommon är den mest kända huskuren för att få fart på magen – och den håller än. Det är inte bara fibrer utan även sorbitol i plommonen, som drar till sig extra vatten och löser tarmens innehåll. 


5. Under semestern vill vi gärna unna oss lite extra gott. Såväl fet, salt och grillad mat som ett och annat glas vin slinker  ner. Vi åker också ofta till en ny miljö, kanske till och med ett annat land med en annan bakterieflora, och hinner få i oss lite taxfreegodis på vägen. Med det i åtanke är det inte så konstigt att magen krånglar. Många tycker också det är obehagligt att gå på offentliga toaletter och drar sig för att göra nummer två på andra ställen än hemma. Detta gör problemen än värre, då ett ignorerande av behovet att gå på toaletten kan rubba den naturliga tömningsreflexen.


Var femte drabbad

Idag lider var femte person av hård mage och förstoppning – och på semestern ökar antalet. En normalt fungerande tarm ska tömmas lätt utan ansträngning 1-3 gånger om dagen. Men har man hård mage är ofta själva tömningen en plågsam historia som kan göra ont. Ofta töms därför inte tarmen helt, vilket medför att matrester samlas upp och börjar jäsa och förruttna i tarmen. En uppblåst, förstoppad mage kan leda till stort obehag och är ett problem som behöver lösas snabbt.


Håll magen i trim

Den goda nyheten är att det finns många sorters naturlig lindring för dig som vill slippa magbesvär i sommar. Bästa tipset är därför att förebygga problemen genom att hålla magen i god form med hjälp av fibrer. Fiberrika frukter som fikon, tamarind, rabarber och dadlar främjar tarmrörelserna och ser till att magen håller ett bra arbetstempo. Att tillsätta fiberrika livsmedel för att motverka förstoppning är inte vanebildande för tarmen på samma sätt som många läkemedel är.


Tugga fibrer

Det finns också receptfria tuggtärningar eller tabletter med frukt och fiber som ger effekt inom sex till åtta timmar. Bäst är att ta dem vid sänggående, så att du vaknar nästa morgon och kan gå på toaletten som normalt. Kiselgel, så som Silicea, är också känt för att motverka så väl akuta som kroniska magbesvär. Gelen fungerar som en svamp som suger bort oönskade ämnen ur tarmen och för ut dem med avföringen.