Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Omega-3 70% (ord. pris 209 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Våra olika sömnbehov

En vuxen person behöver sova sju timmar per natt.
Foto: Shutterstock

En vuxen person behöver sova sju timmar per natt. Men många sover alldeles för lite – och för dåligt.
– Vi har en sömnbristepidemi i samhället, säger sömnforskaren Christian Benedict.

Studier visar att de som sover 7-8 timmar per natt löper minst risk att utveckla sjukdomar som påverkar både kroppen och hjärnan, till exempel diabetes och alzheimers.
– Det finns definitivt personer som klarar sig på bara 5-6 timmar, man kan ha genetiska förutsättningar att göra det. Men det finns inte så mycket forskning om detta, säger Christian Benedict, forskare och docent vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

Men han påpekar också att även om du upplever att du klarar dig med mindre sömn kan du utveckla en sjukdom i det dolda.

Många sover för lite

Studier i Sverige, men även utomlands, visar att mer än 30 procent sover mindre än sju timmar per natt. Många är heller inte utvilade när de vaknar. Christian Benedict tycker att det speciellt är problematiskt att barn och unga, som behöver mer sömn, sover för lite.
– De måste upp tidigt på morgonen men stannar uppe länge med sina tekniska prylar. De som inte sover tillräckligt presterar sämre i skolan, säger han.

Christian Benedict tycker också att vuxna personer måste bli mer medvetna om hur viktig sömnen är.

Sömnbehovet beroende av ålder

Nyfödda behöver mest sömn, 14-16 timmar det första levnadsåret. Med åldern avtar behovet av många sömntimmar. Personer över 70 år har ett ungefärligt behov av 6-6,5 timmar per natt.
– När vi blir äldre förändras sömnen och vi orkar inte sova flera timmar i taget. Det är en naturlig process och har oftast ingen underliggande sjukdom som grund. Ändå använder många äldre sömnläkemedel, säger Christian Benedict.

Olika sömntyper

Det har de senaste åren pratats och skrivits om A- och B-människor. Det vill säga morgonpigga och kvällspigga personer. Forskarna tror att våra typer är genetiskt betingade. B-människan är något vanligare av de två. Det finns också en mittemellantyp, som varken är extrem åt ena eller andra hållet.

B-människorna har svårt att leva i dagens samhälle eftersom de flesta måste till skolan eller jobbet på morgonen. I puberteten går hjärnan igenom en förändring och just tonåringarna blir mer av kvällstyper.
– Samhället förändrar inte sina villkor för dessa kvällspigga människor. Man skulle kunna använda flexibel arbetstid och längre sovmorgon i skolan. Skulle det göras en anpassning skulle vi långsiktigt se att ungdomarna presterar bättre i skolan.

Råd till kvällspigga och morgontrötta

Fysisk aktivitet, undvika koffein och smartphone på kvällen, och lägga sig vid samma tid varje kväll. Det är några råd till den som har svårt att somna, se fler tips i rutan rutan till höger.

Människor som har svårt att piggna till på morgonen kan använda råden tvärtom.
– Varför inte plocka fram mobilen direkt på morgonen, och börja dagen med en kaffe, säger Christian Benedict.

TEXT: KAJSA SANDIN

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html