Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Vitamin C + Berries​ (ord. pris 199 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Stela leder i kylan?

Stela leder i kylan
FOTO: SHUTTERSTOCK

Låt inte ledbesvär sätta stopp för en aktiv vinter! Forskning visar att fysisk aktivitet är bästa boten mot stela leder.

En fjärdedel av den vuxna befolkningen lider av någon sorts ledbesvär och nästan alla upplever stela leder någon gång under sin livstid.
– Ofta vill man klassificera något som en sjukdom så fort det inte fungerar som vanligt. Men att tappa sin forna spänst och bli lite stel i rörelseapparaten när man blir äldre är helt normalt. Och man kan göra mycket för att bibehålla rörligheten, säger Per Hartman, kvalitetschef på Orkla Care, ett företag som erbjuder produkter inom hälsa och välbefinnande.

Nypon bidrar till rörliga leder

Att röra på sig och hålla igång lederna är en effektiv metod för att behålla smidighet i kroppen, säger han. Utöver detta finns kompletterande, naturlig egenvård. Ett av de mest studerade, omtalade och konsumerade växtpreparaten för leder är nypon. Närmare bestämt är det strandnypon (Rosa canina L) som i flera studier visat sig bidra till rörlighet. Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning vilket har betydelse för broskets och benstommens normala funktion.*

Träning bra för lederna

Att motionera gör gott för de flesta med stela leder, berättar Ingemar Petersson, som är professor i ortopedi vid Lunds universitet.
– Det bästa är att genom rörelse påverka stabiliteten kring lederna. Träning bygger upp muskler och brosk och lindrar symtomen, säger han.
Bakomliggande faktorer till ledbäsvar kan vara övervikt, ålder och hård mekanisk belastning. Brosket i lederna bryts sakta ned, vilket ger stelare och ibland smärtande leder. Ingemar Petersson berättar att motion visat sig vara den bästa medicinen mot ledvärk.

Höj pulsen men ta inte i för hårt

– Hur mycket eller hur hårt du ska träna är individuellt. I princip är det alltid bättre att träna än att inte göra det, även om det kan smärta under själva utförandet. En grundregel är att om det fortfarande gör ont ett dygn efter utförd träning så har du tagit i för hårt. Ingemar Petersson påpekar att det krävs att man höjer pulsen och jobbar med muskelstärkande träning för att på sikt få de lindrande effekterna.
– Träning och motion med belastning som gör att leden avlastas kan vara ett bra alternativ, som promenader med stavar eller käppar, säger han.

 

*Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.

Kampanjpris
319 kr 419 kr Spara 100 kr
Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html