Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Omega-3 70% (ord. pris 209 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Ett steg i rätt riktning


Kobent, hjulbent, vaggande eller hasande, och med fötter som vinklar in eller ut. Om du tar en titt på hur människor går finns det många olika – och ofta felaktiga – gångstilar att se. Det har Håvard Engell, grundare av GaitLine, sett konsekvenserna av.

– Människofoten är utformad för att röra sig i naturen på ojämnt underlag, inte för att trampa runt på asfalt och betong, säger Håvard Engell, tidigare balettdansör och specialist på koordination och idrottsteknik vid norska Olympiatoppen, som tränar landets olympiska elitidrottare. Han är utbildad i biomekanik och motorisk kontroll och har utvecklat en sko som ska hjälpa oss att gå bättre.

Smärta kan bero på felbelastning

– Forskning visar att så mycket som 70–80 procent av den vuxna befolkningen i västvärlden upplever smärtor i rörelseapparaten som kan relateras till felbelastning av dina fötter. Tyvärr gäller detta även fler och fler barn, säger Håvard Engell. Han förklarar varför symptomen uppstår.
– I den moderna världen befinner vi oss till största delen på plana, hårda ytor. När foten möter den hårda marken, fjädrar fotkonstruktionen genom leder och mjuka strukturer. Över tid kan fel fjädringsmönster orsaka belastningsskador, säger Håvard Engell och visar med hjälp av en modellfot hur små och stora ben ömsesidigt påverkar varandra.

– Hela kroppen utsätts för negativ stress om vi felbelastar. I början märker du kanske inte så mycket, men på sikt kan det leda till stora problem på ben, leder, muskler och bindväv. Har du ont i höften eller nedre delen av ryggen kan det bero på felbelastning av fötterna, och det kan ha sin orsak i dåliga skor. Och det hjälper tyvärr inte att investera i dyra sulor i billiga skor. Inner- och yttersulor måste samverka, säger han.

Gaitline motverkar felbelastning

Håvard Engell har alltid varit intresserad av människokroppen och hur vi rör oss. Erfarenheten som dansare kombinerat med utbildning och mångårig praktik inom biomekanik och rörelsecoachning har gjort honom till en av världens främsta experter. Den breda bakgrunden har varit viktigt för utvecklingen av skon GaitLine, som med avancerad teknik motverkar felbelastning av foten.

Många i hemlandet Norge har redan tagit skorna till sig, såväl unga som äldre vuxna. Håvard Engell betonar att GaitLine-skorna inte har utvecklats för specialintresserade, utan är utformade för att hjälpa alla slags fötter.
– Väldigt många belastningsskador i vrister, ben, knän, höfter, bäcken och rygg hade kunnat undvikas om vi belastade fötterna bättre. Hälen är den del av foten som möter underlaget först när du går. Hältrycket kan vara både två och tre gånger kroppsvikten, beroende på gångmönster. Därefter bär man hela kroppsvikten genom mellanfotens ben. Därför är skons teknik i första hand riktad mot balansering av hälbenet och stöd till mellanfoten, säger Håvard Engell.

TEXT GØRIL EMILIE HELLEN 

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html