Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Omega-3 70% (ord. pris 209 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Spirulina

Den blågröna algen spirulina innehåller en mängd nyttigheter.
Foto: Shutterstock

Den lilla blågröna mikroalgen är en av världens mest kraftfulla näringskällor och innehåller så mycket vitaminer och
mineraler att den får hänga med astronauterna ut i rymden. Men som tur är behöver du inte vara astronaut för att dra nytta av algens alla fördelar. Testa en skopa i din nästa morgonsmoothie!

Spirulina är en blå-grön mikroalg som lever i både sötvatten och hav, men odlas i dag mest i stora, kontrollerade sötvattensdammar. Där flyter de omkring och trivs – till skillnad från många andra alger – i vatten med högt PH-värde. Det finns över 50 olika arter, vanligast är Arthrospira platensis.

Algen har ett otroligt koncentrerat näringsinnehåll och innehåller proteiner, vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror, icke-essentiella aminosyror, essentiella fettsyror samt klorofyll. Det finns över 50 olika arter och den vanligaste sorten är Spirulina platensis.

Legenden säger att Columbus upptäckte Spirulina i Mexico på slutet av 1400-talet. Men det var på 1940-talet den franske antropologen Dr. Creach fann att Kanembi stammen vid Lake Chad i Norra Afrika hade anmärkningsvärd hälsa. Det visade sig att stammen åt alger från sjön och ryktet om mirakelalgen spreds. I dag använder sig Nasa av Spirulina på rymdfärderna just för dess koncentrerade näringsinnehåll.

Varför är spirulina bra?

Spirulina har kallats naturens allt-i-ett, på grund av att det innehåller så många viktiga näringsämnen. Förutom protein och alla essentiella aminosyror innehåller det även GLA, klorofyll, karotenoider och fykocyaniner, superenzymet SOD, och vitamin A. Vitamin A bidrar till immunsystemets normala funktion och till att bibehålla normal hud och slemhinnor. Spirulina har en hög andel tiamin, riboflavin, niacin, kalium, kalcium, magnesium, järn, zink och koppar. Spirulina är en rik källa till krom. Krom hjälper till att bibehålla normala blodsockernivåer, och algen innehåller också hela spektrumet av B-vitaminer, inklusive vitamin B12. B12 bidrar till både normal energiomsättning och bildning av röda blodkroppar.

Följ det rekommenderade dagliga intaget på 15 gram . Undvik om du är gravid eller ammar.

 

Hur använder man spirulina?

Spirulina-pulvret passar bra att mixa ner i smoothies och drycker men det går också att använda i matlagning, till exempel i soppor. Det går också att mixa 1 - 2 tsk i lite kallt vatten med vatten och dricka som en shot. Smaksätt med lite lime eller citron. 

Så äter du den

Blanda 1–2 teskedar med lite kallt vatten på morgonen och drick som en shot – om du vill kan du pressa i en skvätt citronjuice för att få en godare smak. Spirulina funkar också utmärkt som ett nyttigt tillskott i frukostjuicen eller i en smoothie. Blanda med dina favoritfrukter och grönsaker. Eller blanda i spirulina i frukostgröten, i soppor, såser eller i salladsdressingen.

Produkter

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html