Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Vitamin C + Berries​ (ord. pris 199 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Den nya generationens mjölksyrebakterier

Life sporebiotic
Life sporebiotic

Probiotika är levande bakteriekultur vars mål är att gynna tarmfloran. Men det är inte alltid lätt att få de goda bakterierna att överleva resan ner till tarmen. Mjölksyrebakterier baserade på sporer har däremot bättre förutsättningar att nå dit där den gör nytta.

Uppåt åttio procent av kroppens immunsystem sitter i magen, där bakterierna utgör en betydande del av vårt försvar. Att ha en rik tarmflora är viktigt för att bekämpa såväl yttre bakterier som kommer in via det vi äter, som att bekämpa överväxt av den inre, sämre sortens bakterier.

– När du blir äldre minskar den mikrobiotiska mångfalden i tarmen och det blir viktigare att göra saker som behåller en god bakteriemiljö, säger Kiran Krishnan, klinisk forskare inom mikrobiologi och förespråkare för sporbaserad probiotika.
Att äta en varierad kost rik på fibrer är ett av de bästa sätten att behålla mångfalden. Ensidig kost leder till mer homogen tarmflora och därmed sämre immunförsvar.

För att bibehålla en god mikrobiotisk mångfald kan man också äta mat med naturlig bakteriekultur. Fermenterade produkter som exempelvis yoghurt, surkål och kimchi har länge använts för att bidra till en bättre tarmhälsa. Men det finns en hake:
– En av de stora svårigheterna med många probiotiska produkter är att de måste överleva i aeroba och anaeroba miljöer. Det vill säga miljöer både med och utan syretillgång, från tillverkningen till lager- och butikshyllan, och slutligen genom hela tarmsystemet. Många probiotiska produkter överlever inte hela den resan, säger Kiran Krishnan.

Nu har forskare hittat en lösning på problemet och den stavas ”sporer”. Sporer är del av vissa bakteriers livscykel, ett stadium då bakterierna har extra kraftiga cellväggar som hindrar att deras inre förstörs av yttre påverkan.
Bakterierna har också sänkt metabolism innanför väggarna vilket gör att de kan överleva länge i sämre förhållanden. När de väl hamnar i gynnsamma förhållanden igen så utvecklas de till aktiva bakterier.

Kiran Krishnan berättar att de i sina forskningstester har kunnat visa på en hundraprocentig överlevnad av sporbaserade bakterier i dess resa till tarmsystemet. Väl på plats ändrar de den mikrobiotiska miljön och stöttar på så sätt de goda bakteriernas förmåga att växa till sig.

– Man kan likna sporerna vid trädgårdsmästare i vår tarmflora. I stället för att som med traditionell probiotika plantera in samma sorts fröer i trädgården med hopp om att de överlever, så fungerar sporbakterierna som trädgårdsmästare som rensar ogräset och därefter låta trädgården blomstra naturligt, säger han.

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html