Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Omega-3 70% (ord. pris 209 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Lektiner, magen och immunsystemet


Ian Pryme, professorn vars forskning ligger bakom kosttillskottet Lectinect, berättar om lektiner och ger sina bästa kosttips.

Ian Pryme är professor emeritus vid institutionen för biomedicin vid Universitetet i Bergen, Norge. Lektiner och dess betydelse för magen och immunsystemets funktion har varit ett av hans främsta forskningsområden.
– Många års forskning har visat att de biologiskt aktiva molekylerna i lektiner har flera egenskaper som är intressanta för oss människor, säger Ian Pryme.
Lektiner är ett protein som finns i de flesta vegetabilier – under förutsättning att de inte behandlats eller blivit uppvärmda för länge.

Näring går förlorad i processad mat

Utmaningen är att de aktiva substanserna till stor del går förlorade i den mat vi väljer att äta.
– Vi äter mer processade livsmedel i dag, vilket inte är bra för vår hälsa. Vi förstör näringsinnehållet och får i oss färre aktiva, biologiska molekyler än tidigare. Det är många hälsoproblem och sjukdomar som kan förklaras utifrån en bristfällig diet, menar Ian Pryme.
– Värmebehandlar du grönsaker, bär och frukter i mer än 70 grader över en viss tid, så förstörs merparten av de biologiskt aktiva molekylerna, förklarar han.

Väljer wok och medelhavskost

– Själv äter jag mest wok och råa grönsaker. Då smakar maten bäst och lektinernas biologiska egenskaper är fortfarande bevarade. Traditionell medelhavsmat är också att föredra, säger Ian Pryme.
– Jag har även en smoothie jag brukar göra då jag kör spenat, persilja och citron i en mixer med en skvätt vatten. Sedan tillsätter jag en skvätt vegetabilisk olja före servering. Rödbetor och morot gör också susen. Då får man vacker färg och massor av smak – och ännu fler lektiner.

Utvecklat kosttillskottet Lectinect

Professor Prymes mål har alltid varit att forskningen ska ge praktiska resultat, och har därför varit involverad i utvecklingen av Lectinect Mage – ett kosttillskott som varit en storsäljare i Norge sedan lanseringen 2007. Ny forskning visar att fläderbär kan stötta immunsystemets funktion och Pryme har varit med och utvecklat produkterna baserat på lektiner från fläderbäret. Kosttillskottet innehåller bland annat även kalcium som bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion.

Så funkar Lectinect Mage

En vanlig orsak till magproblem är att oönskade mikroorganismer både flyter fritt i tarmen. Dessa mikroorganismer kan bryta ner komponenter i maten och producera ämnen som skapar obehag.

Men genom att tillföra ämnen som klumpar ihop dessa oönskade organismer blir de passiva och försvinner ut med avföringen. Professor Prymes arbete har handlat om hur man kan förtränga de oönskade mikroorganismerna och låta lektinerna ta deras plats. Därefter startar stöttning av tarmens immunsystem.

– Lektiner från fläderbär kan binda sig vid ytan av slemhinnorna i tarmen på immunsysytemets receptorer. Här sätter de igång en kedjereaktion som skapar en lokal produktion av stimulerande ämnen, förklarar Ian Pryme.

Effekt inom 2-3 dagar

Personer som vanligtvis är påverkade av oönskade mikroorganismer i tarmen kan uppleva en skillnad med Lectinect redan efter 2-3 dagar. Man blir dessvärre aldrig av med alla oönskade mikroorganismer i tarmen, de är en del av tarmfloran och kommer alltid att blomstra upp igen. Det är därför viktigt med regelbunden tillförsel av lektiner.

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html