Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Omega-3 70% (ord. pris 209 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Järn – mineralen vi ofta har brist på

Järnbrist drabbar främst kvinnor
Foto: Shutterstock

Enligt WHO (world health organisation) är järnbrist en av de vanligaste bristerna i världen och omkring var tredje kvinna är drabbad.

Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin samt till normal syretransport i kroppen. Det är blodkropparna som transporterar syret i kroppen. Järn bidrar även till att minska trötthet och utmattning samt till immunsystemets normala funktion. Under mens och graviditet är det vanligt att drabbas av järnbrist.

Järnbrist hos kvinnor

Järnbrist drabbar främst kvinnor och enligt en fransk studie har ungefär 30 procent av kvinnorna i Europa någon form av järnbrist. Det är vanligare att kvinnor i norra Europa drabbas av järnbrist. Detta beror på att vi inte får i oss tillräckligt mycket järn via kosten. Det äts bland annat mindre kött här än i övriga Europa. Magnus Nylander, näringsforskare och medicine doktor, tror att det beror på att vi idag har ett väldigt litet intag av järn jämfört med vad vi hade förr. Vi äter mindre järnrik mat och sedan 1994 är inte mjölet järnberikat.

– Alla unga kvinnor behöver testa sitt järnvärde, det görs enkelt med ett blodprov, säger Magnus Nylander.

Järntillskott

Det rekommenderade dagliga intaget för järn är 15 mg för fertila kvinnor. Genom att äta en varierad kost bör man få i sig tillräckligt med järn. Bra källor för järn är blodmat, bönor, spenat och grönkål. Gravida kvinnor rekommenderas att äta järntillskott från och med vecka 20, då både kvinna och bebis behöver en bra järnnivå.

Har du inte järnbrist ska du inte äta järntillskott, eftersom för mycket järn inte heller är bra då kroppen inte hinner ta upp allt järn tillräckligt fort. Detta kan bidra till en oxidativ stress som kan vara skadligt för kroppen.

 

TEXT: LISA DAHLGREN

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html