Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Vitamin C + Berries​ (ord. pris 199 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Tareq Taylor: "Nu har jag mer studs i stegen"

Tareq Taylor:
Foto: Peter Carlsson

Tareq Taylor är en populär tv-kock, restaurangägare och författare. Trots högt tempo i livet finner han ro i att jobba med det han gillar. Värre har det varit med hälsan.
– Jag var fast i mackträsket, berättar Tareq, som nu är aktuell med hälsokokboken Mat som gör gott.

Han har arbetat som kock i över 25 år och driver det omtyckta Slottsträdgårdens kafé i Malmö. Man har dessutom kunnat njuta av hans glada energi och goda mat i tv-programmet Trädgårdstider i hela 14 säsonger och i vintras tog han oss genom tusen år av matlagning i SVT:s julkalender.

Fram tills han fyllde 40 behövde Tareq inte tänka så mycket på vad han stoppade i sig. Men, så förändrades kroppen och förbränningen var inte längre densamma.
– Jag kan inte luta mig tillbaka på hård träning, det har aldrig funnits utrymme för det i min tillvaro. Mår jag bättre eller sämre beror det helt enkelt på vad jag stoppar i mig, säger Tareq.
I perioder hade det blivit en hel del kvällsmackor och Tareq märkte att han var trött, håglös och hade mindre energi.
– Såklart resulterade det även i en oönskad viktökning. Men det var inte det som fick mig att börja tänka på vad jag stoppade i mig, utan mer känslan av att jag inte orkade, hade svårt att koncentrera mig och motivera mig till saker och ting, förklarar Tareq.
Han är kritisk till de ideal vi tenderar att ge oss själva när det gäller vikt; att lycka är lika med att vara smal.
– När vi egentligen borde fråga oss: Är jag pigg? Känner jag mig stark? För då blir man glad och lycklig, det ena följer det andra. Är man pigg och stark orkar man mer, då rör man sig mer och förbättrar kroppens ämnesomsättning, säger Tareq.
Han testade först olika dieter, men det fungerade inte med hans arbete – när man jobbar med mat måste man kunna smaka på allt. Han ogillar också skuldkänslorna som kommer när man inte lyckas, och att man skickar ut fel värderingar till sina barn.
– Jag gillar inte när alla inte kan äta av maten som serveras bara för att viss kost inte är tillåten enligt en viss diet. Det skickar ut farliga signaler till våra barn som också sitter vid matbordet.

Lär barnen förknippa god mat med goda stunder

Tareq växte upp i Malmö och bor i dag i Lomma. När han var liten började hamburgerrestaurangerna dyka upp och det var dit han gick när något skulle firas.
– Det är viktigt att tänka på vilken mat vi lär barn att förknippa med goda stunder. Lär man sig att fest är lika med mat från snabbmatskedjor, då lägger man ribban fel. Jag tror det är viktigt att vända på det. Det är vårt ansvar som föräldrar att se till att våra barn förknippar god och hälsosam mat med goda stunder. Då har man banat väg för en bättre framtid.
Vad är då hälsosam mat? För att knäcka koden lyfte Tareq blicken utåt i världen, reste runt och tittade på hur andra kulturer levde. Han reste till Asien och Australien, där han också bott en del av sitt liv. Han tittade på hur kosten är sammansatt, hur den smakar och hur man mår i kroppen efter att man ätit.
– Här i Norden har vi en mattradition som många gånger grundar sig i ett bondesamhälle där man jobbade hårt fysiskt. Kosten skapades utifrån de förutsättningar som fanns en gång för länge sedan. I dag lever vi mer inomhus och vi rör oss inte på samma sätt. Vi kan inte äta likadant i dag och sedan luta oss tillbaka. Vår livsstil ställer nya krav på kosten och näringen vi får i oss.
Vietnam gjorde stort intryck på Tareq. De flesta där har god hälsa trots att de äter mycket ”street food”. Skillnaden är att den främst är fylld med grönsaker – och ofta utgår man från grönsaken när man skapar en rätt.
– Jag har inga problem med kött, och jag kan inte se någon anledning till varför vi ska utesluta det. Däremot behöver vi vara mycket mer noggranna med vilket kött vi äter och välja våra tillfällen. Bra mat tar fäste i grönsakerna i första hand, utan att för den sakens skull lämna dig med saknad av något, poängterar Tareq.

Hur mår du i dag?
– Jag pendlar inte mellan trötthet och pigghet längre, och jag vaknar glad. Så jag får nog säga att jag har det bra, säger Tareq och skrattar.
– Jag är dessvärre rätt dålig på att träna, men det hjälper att bara vara lite pigg i kroppen. Det gör att jag kanske klipper gräsmattan en extra gång eller springer runt och plockar lite mer där hemma. Jag har lite mer studs i steget helt enkelt. Det gör ganska stor skillnad om jag slakar mig fram från punkt a till punkt b, eller om jag studsar fram.

Hur äter du?
– Jag äter mindre kött eftersom jag hittat en fantastisk proteinkälla i baljväxter. Jag använder torkade baljväxter i sallader och soppor i stället för ris och liknande. Sen försöker jag använda råvaror som är i säsong, men det innebär inte att man måste exkludera resten av världen. Det finns säsong på många ställen. Och så är det viktigt att ta vara på maten vi köper hem. I Sverige är vi tyvärr bland de bästa i världen på att kasta mat.
För några år sedan grävde Tareq upp halva sin tomt, anlade en stor köksträdgård, ett antal rabatter och byggde ett utekök. I trädgården tillbringar han gärna sin tid.
– Förra året växte pumporna så det skrek om det. I år hoppas jag kunna skörda sparris för första gången och mer majs, det är så gott.
Det är inte fråga om något självhushåll poängterar Tareq, utan snarare att det berikar tillvaron att se jordgubbar växa, att få lite skit under naglarna och att kroppen blir ”glad och mysig”.
– Jag hade gärna haft höns också. De är så trevliga och gulliga och så får man förstås ägg. Men min fru är inte lika övertygad.

 

TEXT SOPHIE EKMAN

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html