Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Vitamin C + Berries​ (ord. pris 199 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Laddade för skid-VM

Johan Olsson och Stina Nilsson
Foto: Bildbyrån

Nu väntar tolv dagars skidfest i Finland för det svenska längdlandslaget. Den 22 februari är det invigning av skid-VM i Lahtis. Landslagets 19 toppåkare har laddat och det inte bara i skidspåret: Balans mellan kost, motion och återhämtning är minst lika viktig, intygar skidstjärnorna Johan Olsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson.

Johan Olsson

Ett av de stora svenska hoppen på herrsidan är Johan Olsson, som nu är tillbaka i laget efter att ha satsat på långlopp förra året. Trots att han inte tävlat i världscupen sedan april 2015, inledde Johan Olsson vintern med en fjärdeplats i finska Ruka i november. 15 kilometer klassiskt i Lahtis är ett av huvudmålen för hela säsongen, men Johan är cool inför VM-premiären.
– Jag försöker att inte ha några förväntningar utan vara mer här och nu, och strukturerat analysera vad jag ska göra för att få ut bästa möjliga av varje dag. Förväntningar skapar ingen bra arbetsmiljö för mig, säger han försiktigt. Men medger ändå:
– Det är inte så många gånger i karriären man får chansen att försvara en världsmästerskapstitel och komma in med nummerlappen som säger att jag är regerande världsmästare – det är häftigt.

Johan har tävlat på elitnivå i 15 år, vunnit två OS- guld och två VM-guld. Han är tvåfaldig vinnare av Bragdguldet och utsågs till 2015 års manliga idrottare vid Idrottsgalan. För att ligga på topp gäller det att leva hälsosamt det vet Johan som tidigare år haft problem med skador och förkylningar.
– Hälsa betyder väldigt mycket. Min kropp är mitt redskap så det handlar om alla bitar man kan inte bara träna jättehårt och inte ta hand om sig vad gäller kost och vila, säger Johan.
– Jag tänker otroligt mycket på vad jag äter. Idrotten har tidigare handlat om kvantitet och att få i sig kolhydrater men jag tror det är viktigt att äta bra saker. Jag försöker äta ekologiskt, jag käkar C-vitamin och tar probiotika för magen. Det jag får i mig mest är väl Lifes proteinpulverdryck som jag tar efter varje träningspass. Chokladsmaken gillar jag bäst! En utmaning för småbarnspappan Johan är sömnen. Med en två- och femåring blir det sällan åtta timmar.
– Men jag får också energi av barnen och det är avkopplande att vara med dem. De har förändrat mitt liv, säger Johan.

Det handlar inte bara om att få kroppen i form.
– Vikten av den mentala biten kan aldrig överdrivas! Mental träning har betytt otroligt mycket för mig på ett personligt plan. Jag har jobbat med en mental coach i 14 år för att utveckla min självanalys och mina tankemönster, och även skrivit två böcker om detta. Jag är så glad att jag upptäckte den mentala träningen, det hände mycket i skidkarriären men också i den vanliga Johan på hemmaplan.

Hur har du peppat inför VM?
– Seriöst och noggrant, mycket mer än någonsin. Jag har ju varit borta ett år och fått tillbaka mental energi för att göra en riktig satsning. Jag har peppat på många saker och försöker förbättra varje liten detalj. Johan, som varit mycket skadedrabbad tidigare, hoppas också på att få hålla sig frisk genom det kommande mästerskapet.
– Jag undviker folksamlingar efter hård träning för då suger man i sig virus, och sen går jag runt med handspritflaskor och spritar händerna hela tiden ...

 

Charlotte Kalla 

Även Charlotte Kalla har känt av när kroppen säger nej. Världscupenspremiären i Ruka slutade med en 75:e plats och stor besvikelse – något som gav hela skid-Sverige kalla kårar. Inför säsongen har Kalla detta år valt att inte träna med landslaget utan förbereda sig på egen hand. Något Svenska skidlandslagets längdchef Johan Sares stöttade fullt ut.
– Alla vill ha en Charlotte Kalla i sin bästa form till vintern och är det ett eget upplägg som krävs respekterar vi att hon väljer det, säger Sares. Förra året hade Charlotte ambitionen att tävla så mycket som möjligt. Den här säsongen är det tvärtom.
– Jag kommer till exempel inte att tävla i några sprinttävlingar och under VM prioriterar jag Skiathlon, 10 km klassiskt, tremilen och stafetten. Charlotte har trivts med att kunna jobba närmare sin personliga tränare Magnus Ingesson.
– Det innebär att jag får ta mer ansvar och kan lyssna mer på mina egna behov. När man är en del av ett lag så köper man hela upplägget och då kan det innebära att man får kompromissa i vissa situationer.

För Charlotte är balansen mellan träning och vila central för hennes idrottande.
– Jag måste känna att jag får tid för återhämtning. Om återhämtningen är otillräcklig blir inte heller träningsresultatet det som jag önskar. Och då handlar det inte bara om att se till självklara saker – som att äta vid rätt tidpunkt. Det är väldigt viktigt att jag får de timmarna sömn som jag behöver. Hennes ambition är att komma i säng klockan tio varje kväll och gå upp klockan sju eller halv åtta. Viktigast av allt för Charlotte är att prioritera och vara målfokuserad.
– Jag ställer mig hela tiden frågan om jag är på väg i rätt riktning med allt jag gör, och om besluten jag tar leder mig närmare mitt mål. Och årets stora mål är utan tvivel 10 km klassiskt i VM i Lahti som avgörs den 28 februari. Charlotte är regerande världsmästare och har vunnit medalj i tre av de senaste mästerskapen.
– Jag hoppas att jag kommer laddad till tävlingsplatsen och att jag verkligen får till tajmingen i åkningen. Jag sätter inga resultatmål men hoppas såklart att jag är med och fajtas om placeringarna.

Vilka av dina konkurrenter ser du som de största hoten?
– På just 10 km klassiskt finns det väldigt många som kan göra det väldigt bra. Norskorna är alltid att räkna med. Polska Justyna Kowalczyk satsar bara på klassiskt den här säsongen, amerikanskorna har gjort det bra förr och finskorna som tävlar på hemmaplan är duktiga. Sen har vi många starka tjejer i det svenska laget också.

 

Stina Nilsson

En av de starka svenska tjejerna är stjärnskottet Stina Nilsson. Hon debuterade i världscupen för fem år sedan och har landslagskollegan Charlotte som sin förebild. Också för Stina är hälsa och balans viktigast:
– För mig är hälsa att jag mår bra inifrån och ut. Inte bara fysiskt utan även att jag är i balans med livet i stort, säger Stina Nilsson. Och Stina verkar ha hittat balansen. Hon fick en flygande start på säsongen med en vinst direkt i världscupspremiären i Ruka. Men det får inte Stina att luta sig tillbaka.
– Jag tar lopp för lopp. Det är min taktik att behålla fokus på varje helg.

Hur skapar du balans mellan kost, motion och vila?
– Jag har tagit ett steg framåt i år med den biten, jag är mer kostmedveten och duktig på att fylla på med energi när jag behöver det. När jag börjar gå tom så fyller jag på med sportdryck eller mina egna bars som jag gör själv, och jag tar C-vitamin varje morgon. Hennes dolda talang är hon att hon kan trycka på ”stoppknappen” och bara slappa, en viktig egenskap när man tränar hårt 750 timmar om året.
– Jag försöker sova minst åtta timmar per natt, och när jag tränar kompletterar jag med en timmes sömn efter lunch.

Det blir fler nätter borta än hemma. Stina har lärt sig att packa väskan på tio minuter och känner sig hemma överallt – oavsett om det är i hemorten Malung, skidtunneln i Torsby eller träningsspåret i Davos i Schweiz. Är det slitsamt?
– Ja, men det här är det liv jag har valt. Man måste ta hand om sig. Det gäller att fylla på med sömn, väts- ka och energi för att hålla sig pigg och skadefri.

Är du redo för VM? Hur hanterar du pressen?
– Har jag bara musklerna varma så är jag redo. Jag tänker inte på vad andra förväntar sig, jag tänker bara på vad jag förväntar mig av mig själv. Tävlingsdriften har följt med mig sen barnsben, jag ville alltid slå mina syskon i allt hela tiden. Jag har en starkt drivkraft att vilja göra ett hårt jobb. Den drivkraften hoppas vi nu tar henne, och hela svenska landslaget, fram till prispallen i Lahtis.

TEXT SOFIA ZETTERMAN  

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html