Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Omega-3 70% (ord. pris 209 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Renata Chlumska: "Livet är ett stort äventyr"

Äventyraren Renata Chlumska siktar mot rymden.
foto: Anna Hållams, Kaj Bune

Under 2014 nådde äventyraren Renata Chlumska, 41, nya höjder – bokstavligen. Hon blev den första svenska kvinnan att bestiga samtliga sju världsdelars högsta berg. Hon var nominerad till Årets Kvinnliga Äventyrare 2014, och nästa äventyr är redan bokat: den här gången går resan till rymden.

Redan 2007 vann Renata Chlumska titeln Årets Äventyrare för första gången. Det mod och den äventyrsanda som tog henne till världens sju högsta bergstoppar har återigen fått henne nominerad.
– Jag har alltid varit äventyrare och drömt om att se nya platser och jag är väldigt aktiv och friluftsintresserad. Jag har tillbringat mycket tid med att vandra och campa. Men det är förstås något annat att ha det som yrke.
Det var hennes tidigare livskamrat Göran Kropp som väckte hennes passion för de stora äventyren – och visade att det faktiskt går att livnära sig på att göra det man älskar.
– Jag följde med Göran till Mount Everest och blev helt betagen. Jag insåg att det handlar om att våga sätta upp mål och jobba hårt för att nå dem. Att man kan skapa sig sitt eget liv. Jag hade funderat på att bli idrottslärare eller reseledare, men äventyrare var den perfekta kombinationen!

Från klättring till andra äventyr

Men när kärleken Göran Kropp dog i en klätterolycka 2002, dog också Renatas lust att klättra. Hennes första stora egna utmaning blev istället att paddla, cykla och åka inlines runt 48 av USAs 50 stater i Around America Adventure – en utmaning som krävde fem års förberedelser, och sedan 439 dagar som till största delen tillbringades ensam i havskajaken. Hon bevisade för sig själv att hon vågade, att hon kunde, att hon var en äventyrare också utan Göran vid sin sida.
Renata hade inte klättrat på tolv år när hon i maj förra året beslutade att ensam försöka förverkliga drömmen om att bestiga Seven summits.
– Det handlar om att bestämma sig och våga ta en risk. Det finns alltid ursäkter, men vill man nå sitt mål ska man istället titta på vad som krävs för att man ska klara av det man står inför.
15 år efter att hon besteg Mount Everest med Göran står Renata på toppen av Mount Vinson i Antarktis – och har klarat att som första kvinna bestiga alla kontinenters högsta toppar. Hon vågade satsa – och det gick vägen. Att våga är något Renata återkommer till.
– Livet är ett äventyr och jag vill ta det till nästa nivå.

Vardagspussel som ensamstående mamma med tre barn

För att orka paddla 439 dagar och bestiga världens sju högsta bergstoppar krävs det bra kondition. Men att få in träning på schemat är en utmaning för en ensamstående trebarnsmamma. Som tur är finns mormor och morfar som barnvakter.
– Jag tränar på morgonen innan barnen vaknar. Då går jag en kuperad slinga på sex kilometer och gör övningar hemma med band, bollar och vikter.
Knäna satte stopp för löpningen för 15 år sedan. Inte för att det hindrat Renata från att genomföra en Svensk Klassiker – hon gick Lidingöloppet – eller ens att bestiga Mount Everest. Renata väljer att se möjligheterna – hon kan fortfarande gå, cykla, paddla, klättra och segla.
Även kosten är viktig när man är så aktiv som Renata.
– Jag tänker på vad jag äter och äter mycket frukt och grönt eftersom det handlar om att må bra. Men jag är inte så petig och jag har inget behov av att räkna kalorier.
Inför expeditionerna handlar det mer om att få i sig tillräckligt med kalorier för att orka. Om man paddlar kajak upp till tolv timmar om dagen bränner man över 8 000 kalorier. Träning, mat och vila är grundstenarna.
– Vila är otroligt viktigt. Kroppen behöver tid att återhämta sig. Eftersom jag följer dagsljuset när jag är ute sover jag mycket. Även mental vila är viktig. Stäng av radio, tv, dator, mobil och var ensam med tankarna. Ute i naturen fyller jag på med kraft och energi.

Renata_LiveLife_berg_700.jpg

Med sikte mot rymden

Att bestiga världens högsta toppar var tydligen inte högt nog. Nu siktar Renata mot rymden. Det var när hon väntade sitt andra barn som hon kände att det är nu eller aldrig. En äventyrare måste vara först på bollen.
– Jag lånade 1,5 miljon till en rymdbiljett. Jag har alltid fascinerats av rymden och att få känna tyngdlöshet är ren magi!
Den förestående rymdresan med Virgin Galactic kallar hon ”sitt i särklass säkraste projekt”. Och kanske det snabbaste. Tid är en bristvara för en ensamstående mamma med tre barn under sex år.
– Det är därför det är så optimalt att åka ut i rymden. Det tar bara 3–4 timmar – jag hinner åka upp mellan dagislämning och hämtning, säger Renata och skrattar. Att inspirera andra till att våga ta tag i sina drömmar är en drivkraft.
– Du behöver inte bestiga Mount Everest, din utmaning kan handla om att orka gå till jobbet, men vi står alla inför olika typer av uppförsbackar i livet. Hennes råd är att sluta se sig själv som offer.
– Jag kunde ha skyllt på att jag inte har råd, på att jag har småbarn, på för höga vågor, för stark vind – men jag lånade pengar och vågade ge mig av. Våga ta små steg mot ditt eget mål. Sök det nya jobbet, satsa på kärleken, åk på drömsemestern!

Du måste våga för att lyckas

Enligt Renata har du bara misslyckats om du inte vågat försöka. Rädd är hon inte. För, som hon säger, rädsla är bara en känsla och den kan man lära sig att hantera. Annars begränsar den oss.
Det finns bara en sak som Renata Chlumska räds:
– Jag är rädd att bli bitter på ålderns höst och ångra att jag inte gjort något jag drömt om, för att jag inte vågade försöka. Man ångrar bara det man inte vågade prova, så jag vill hellre se att det inte gick än alltid undra hur det skulle ha varit.

Text: Sofia Zetterman, foto: Anna Hållams, Kaj Bune

Lifes tips för vila

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html