Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Omega-3 70% (ord. pris 209 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Paolo Roberto och sonen Enzo om: Passion, pasta och kuddkrig

Paolo Roberto och sonen Enzo.
Foto: Jann Lipka

Visst, han äter ren italiensk mat, tränar sex dagar i veckan och sover sina åtta timmar. Men viktigast för hälsan är familjen och vännerna, om du frågar Paolo Roberto, 46. Och är det något råd han vill ge sonen Enzo, 11, så är det att våga följa sin passion.

Vid genombrottet i filmen Stockholmsnatt 1987 var Paolo Roberto en 18-årig ökänd värsting. I dag är ”Kungen av Kungsan” en folkkär programledare, träningsprofil, restaurangägare, författare och föreläsare som både boxats om VM-titlar, lagat sina fastrars mat i eget tv-program och dansat i Let’s Dance. Men han är också en skild, kärleksfull tvåbarnspappa med rejält med skinn på den något sönderboxade näsan.
En sak är dock oförändrad: han är fortfarande lika vältränad. Paolo tränar sex dagar i veckan, lagar ren, italiensk mat med olivolja från den egna olivlunden i Neapel och lägger sig senast tio. Men något hälsofreak ser han sig inte som.
– Jag definierar mig inte som hälsomänniska. Jag har hälsosam livsstil, jag gillar att äta min syditalienska hälsosamma mat och jag gillar att röra på mig, säger han.

Paolo startade tidigt

Redan som 8-åring gick han sin första SM-match i judo och han är flerfaldig svensk och nordisk mästare i taekwondo, svensk mästare i kickboxning och har som proffsboxare gått två titelmatcher om VM-bältet.
Oavsett sport har träningen följt honom genom livet.
– Jag driver tio företag, har hundra anställda, skriver en bok om året, försöker vara en bra farsa och hänga med kidsen så mycket det går. För att orka måste jag träna. Har man bra kondis tål man mer av stresshormonet kortisol och man sover bättre eftersom sömnhormonet melatonin bildas lättare vid träning, förklarar Paolo.
Vad gäller maten kör han sin egen 5:2 metod: Han tänker på vad han äter fem dagar och ”lever som en Svensson” två dagar. Ekvationen är enkel enligt Roberto: Man måste se till helheten, rör man på sig kan man äta mer.
– Men jag äter gärna en bakelse och jag är allergisk mot när det går överstyr och blir sektvarning på något, som att käka raw food och bara ge ungarna morötter. Det skapar bara motsatt effekt. Mina ligister får lördagsgodis, säger han och ger sonen Enzo, 11, en liten knuff.
– Ja fast det är pappa som äter upp vårt godis. Han säger att han inte vill ha – och så slutar det med att skålen är tom, avslöjar Enzo.
– Kalorier man tar från andras tallrikar räknas inte, kontrar Paolo och skrattar. Ett möte med far och son Roberto är fyllt av skratt och kärleksfulla gliringar. Men så ser också Paolo Roberto sociala relationer som en av nycklarna till att leva länge.
– I Neapel, som min familj kommer ifrån, håller man ihop familjen. Ingen är ensam. Folk kan käka hur mycket quinoa de vill men har de inga djupa relationer kommer de dö av uttråkning – för vi är flockdjur, säger han med övertygelse.
– Jag har läst om de blå zonerna där folk lever länge och gemensamt är att de har någon form av mening med livet. I Japan kallas det ”ikigai”, vilket ungefär betyder "anledningen att gå upp på morgonen", ett vackert ord. För mig är ikigai starka sociala relationer, att ha någon att prata med. Jag har nära kompisrelationer, familjen är viktig i mitt liv och jag ringer mamma och pappa varje dag.

Sverige är Europas mest bantade land

I Sverige har vi tappat bort meningen, enligt Paolo. Kanske för att vi inte har någon tro. Själv är Paolo katolik och ber med barnen varje kväll.
– Säga vad man vill om tro, men i områden där människor är religiösa lever de längre. Sverige är världens mest sekulära land och här är ytan så otroligt viktig. Det är ingen slump att Sverige är Europas mest bantande land och har flest shoppingcenter per capita. Men filar man bara på ytan så blir det jävligt tomt i bröstet. Det är viktigt att fylla på inombords och lära sina barn vad som är viktigt i livet.

Vad är viktigt för dig?

– Passion. Om jag jobbar vill jag göra det med passion. Om jag lagar mat eller brottas med ungarna vill jag göra det med passion. Hemma hos familjen Roberto är det passion, pasta och kuddkrig!
Sonen Enzo har ett märke på läppen efter gårdagens kuddkrig, men han laddar för revansch. Han försvarar sig med att ”pappa tog syrrans parti”.
– Hemma hos oss måste man ständigt vara beredd på att bli attackerad, säger Paolo och skrattar.
Hans motto är ”Hellre leva en dag som ett lejon, än ett liv som ett lamm”.
– Man måste våga. Ett säkert liv blir tråkigt. Vi människor är skapta för att vara jagade av sabeltandade tigrar. Att leva länge och riskfritt är inte det viktiga, det viktiga är vad du fyller ditt liv med.

Paolos mest ohälsosamma period

Det mest ohälsosamma Paolo har gjort i sitt liv är en tv-dokumentär där han skulle äta skräpmat.
– På tre veckor gick jag upp 16 kilo av att äta chips, dricka cola och inte träna. Mina insulinvärden gick upp med 2000 procent! Det är stillasittandet som är farligast för den som vill leva länge. Svenskarna är ett av världens absolut mest stillasittande folk. Vi sitter i tv-soffan och käkar smågodis. På frågan om familjen Roberto skulle köpa hämtpizza en fredagkväll ramlar Enzo nästan av stolen:
– Om pappa skulle göra det skulle jag tro att han var en utomjordning! Och om han skulle köpa fryspizza, seriöst, då skulle jag hämta geväret! Han blir galen bara när han ser reklam för färdig tomatsås på tv…
Maten är viktig för familjen Roberto. Pappa Paolo har en egen vedugnseldad pizzaugn där han även bakar bröd.
– Syditaliensk mat är världens hälsosammaste! Sardinien har världens äldsta manliga befolkning – och det är maten och livsstilen som är hemligheten.

Så vi ska inte vara rädda för pasta menar du?

– Folk fattar inte grejen – det är mängden kalorier som är viktig. Du blir inte tjock av pasta, du blir tjock av att äta för mycket. Minska portionerna istället!
Det italienska temperamentet blixtrar till när hysterin kring mat och vikt kommer på tal.
– Det handlar om disciplin: bestäm hur mycket du ska äta. Att sitta framför barnen med ett salladsblad och ägg, vad fan är det? Vad talar du då om för dina barn? Jo, att mat är farligt, att ätandet måste begränsas, att det är viktigare att vara smal än att vara lycklig! Barn gör som du gör – inte som du säger.

 

Paolos "bucket list" och framtidsdrömmar

Som person beskriver sig Paolo som känslosam, passionerad och familjekär. Sonen Enzo lägger genast till ord som rolig, klantig, klumpig och glömsk.
– Pappa typ snubblar och ramlar jämt, och han glömmer vad han håller på med…
Detta till trots har Paolo Roberto lyckats åstadkomma mer än de flesta redan.

Vad finns kvar att göra, har du någon ”bucket list”?

– Jag har prickat av det mesta redan, gjort alla machogrejer som att boxa om VM-titlar och hoppa fallskärm. Mer hår på bröstet än att boxa VM-titel finns inte!

Men har du någon dröm kvar att uppfylla?

– En man utan drömmar har inga vingar, vad vore livet utan drömmar, säger Paolo filosofiskt och sveper ännu en macchiato.
Och han är bra på att förverkliga sina drömmar. Nästa år öppnar han tre nya restauranger, bland annat får Stockholm och Norrköping varsin ny italienare som serverar riktig napolitansk pizza.

Vad har den yngre generationen Roberto för framtidsdröm då, Enzo?

– Bli en jättekänd Youtuber, göra ett eget spel som säljer jättebra, ta över pappas företag och göra det jättestort över hela världen och tjäna jättemycket pengar. För pengarna ska jag försöka skapa dinosaurier som i Jurassic World, säger han och skrattar upprymt vid tanken.
Sen blir den bruna blicken allvarligare och efter en stunds funderande säger han:
– Jag vill leva ett bra liv, ha roligt och få barn. Jag vill ha en stor familj och göra släktträdet större!
En italienare – om än född i Sverige, precis som pappa – har talat.

 

TEXT SOFIE ZETTERMAN

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html