Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Omega-3 70% (ord. pris 209 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Kristin Kaspersen: ”Man ska njuta av livet!”

Kristin Kaspersen har blivit en hälsoprofil.
Foto: Gustav Wiking

Hon har tidigare släppt en bok om träning, och nu är hon aktuell med kokboken Good Food. Programledaren Kristin Kaspersen har blivit en hälsoprofil, men hon har själv fått kämpa för sin hälsa. Här berättar hon om hur hon med kost och träning stärkt sin kropp.

Att intervjua Kristin Kaspersen är som att ta en fika med en gammal kompis. Hon hälsar med en varm kram, och sitter sedan med sin kaffe och pratar på – avslappnad, skön och precis så trevlig som man föreställt sig. Iklädd en vit topp som framhäver solbrännan ser hon ut som hälsan själv. Och det är just hälsa vi pratar om. Fast ofta sticker samtalet iväg åt ett helt annat håll än planerat. För hon pratar gärna, Kristin.

Med en mamma som heter Lill-Babs och pappa Kjell Kaspersen som var norsk landslagsmålvakt har Kristin Kaspersen varit känd sen den dag hon föddes. Det egna genombrottet i tv blev som väderpresentatör för TV3 Norge. Sedan dess har hon hållit i allt från Melodifestivalen till Fångarna på Fortet och Nyhetsmorgon. Just nu är hon aktuell som programledare för programmet Vardagspuls i TV4, som fokuserar på kost och träning.

Men hon hinner även föreläsa, vara krönikör, konferencier och moderator, utveckla egna appen Klustr, inspirera andra att träna samt … skriva böcker.

Aktuell med ny bok

Hon verkar själv förundrad över just den senaste bedriften.
– Ja, jag kan liksom inte riktigt fatta det … men det är så klart jätteroligt.
För två år sedan kom första boken Stark i kropp och själ. Nu är hon aktuell med kokboken Good Food. Det var när barnen kom som hälsa och träning blev en viktig del av Kristins liv. Då fattade hon ett aktivt beslut att nu skulle träningen bli ordentlig och kontinuerlig.
– Jag insåg att man måste ta hand om sig själv som mamma, jag vill ju leva länge med mina barn. Jag kämpade för att göra träningen till en del av vardagen. I dag är det lika självklart för mig att träna, som att sova och äta.

Löpträning passar Krisitin

Den allra första löpturen sprang hon bara 10 minuter innan orken tog slut. I dag springer hon långdistanslopp.
– Jag är väldigt, väldigt envis, säger hon med ett leende. Envisheten har fått henne att bita ihop och klara mycket i livet. Som att återhämta sig från en andra omgång av twar i vintras, en sjukdom som slår ut immunsystemet. Då är det tufft att komma tillbaka.
– Det är aldrig roligt att springa de första gångerna, du får veta precis hur kass kondition du har och jag fattar att folk tycker att det är tråkigt. Men du måste ta dig över de där första gångerna, sen rullar det på.

Just löpningen passar henne. Allt som behövs är ett par gympadojor och hittar hon en lucka i jobbschemat drar hon på sig löparskorna och sticker ut.
– Jag vill inte vara beroende av att passa en tid på ett gym. Nu kan jag träna när som helst, var som helst. Och jag får också uppleva städer på ett helt nytt sätt när jag springer.

Styrketräning är grunden

Som ung dansade Kristin i 15 år, sedan dess har det blivit längdskidåkning, poweryoga, långfärdsskridskor, cykel och golf. Två gånger i veckan tränar hon dessutom styrketräning med en personlig tränare – något som har räddat hennes rygg.
– Jag har haft problem med diskbråck, men tack vare styrketräningen har mitt diskbråck gått tillbaka och besvärar mig inte längre. Styrketräning är grunden för en stark och balanserad kropp som håller för vardagens utmaningar.

Kostens betydelse

Träningen har tagit henne från Sälen till New York. Vasaloppet är avklarat. Nästa utmaning blir New York Maraton. För andra gången. Det var när Kristin började träna som kosten blev viktig. I nya boken Good Food berättar hon inte bara om sin egen resa med mat och träning, utan bjuder även på glutenfria recept med mycket grönsaker. Trots att hon nu kan titulera sig kokboksförfattare har matlagning aldrig varit Kristins bästa gren.
– Jag har alltid tyckt om att laga mat och att testa nya grejer, men aldrig betraktat mig som så värst bra på det. Hälsosam matlagning har inte alltid varit melodin.

En stressig småbarnsvardag med mycket jobb gjorde att även Kristin slarvade med maten tidigare.
– Jag har gjort det som är enkelt och som barnen tycker är gott. Jag trodde att det var så svårt att laga bra mat innan, som när jag försökte göra eget potatismos och det blev som klister – bara för att jag använde fel potatis. Kristin bestämde sig för att testa en ny råvara i taget. Hon köpte grönkål och testade massa grönkålsrecept hela veckan. Veckan efter blev det mandelmjöl.

Relationen till mat har heller inte varit okomplicerad. Vid 18 års ålder fick Kristin anorexi.
– Ända sedan dess har jag lagt enormt mycket tid och energi på mat kopplat till negativa tankar. I dag mår hon bra och har en sund relation till mat – och äter även sunt till vardags – något hon har lärt sig de senaste åren. Intresset för kost växte och Kristin utbildade sig till kostrådgivare.
– Jag har lärt mig att lyssna på kroppen. Tidigare tänkte jag till exempel att sova får jag göra när jag blir gammal – nu sover jag för att bli gammal, säger hon och skrattar.

God sömn

Kaspersens må bra-receptet stavas med andra ord träning, bra mat och sömn. Sömnen är viktig återhämtningstid och helst sover Kristin nio timmar. Om hon sover dåligt flera nätter måste hon ta till en ”långsovare” på 10 timmar för att återhämta sig. Kosttillskott är också en del av Kristins dagliga rutin. Just nu äter hon magnesium, järn, koppar och massor av c-vitamin.

Realistiska mål

Man måste njuta av livets goda också. Det gör Kristin Kaspersen. Hon njuter så mycket det bara går. Vilket inte innebär att hon avhåller sig från allt det goda.
– Jag dricker inte kaffe eller vin längre – jag NJUTER kaffe, jag NJUTER vin. Om man NJUTER av ett glas vin dricker man inte fem glas. Men pekpinnar och präktiga råd är inget hon delar ut. Hennes råd är i stället att sänka krav och förväntningar på sig själv.
– Vi sätter ofta upp för höga mål, som att vi ska träna varje dag eller börja laga hälsosam mat från grunden varje dag. Det är bättre att säga att på helgen ska jag laga bra mat. Man får ta det steg för steg, menar hon. Och hon talar av egen erfarenhet.
– Jag hade ofta för höga krav på mig själv när jag var yngre, men nu skiter jag i det. Det är bättre att vara glad över en bra sak jag har lyckats med, än känna att jag misslyckats med tio saker. Jag vill inte leva mitt liv och vara besviken på mig själv hela tiden, säger hon med allvarlig ton. Man ska vara snäll mot sig själv, och sann, säger hon och ser mig rakt i ögonen:
– Det är bara du som kan förändra ditt liv!

TEXT: SOFIA ZETTERMAN, FOTO: GUSTAV WIKING

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html