Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Omega-3 70% (ord. pris 209 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Andreas Wilsons juicepassion

Andreas Wilson
Andreas Wilson

Genombrottet kom som Erik Ponti i filmen Ondskan. Men Andreas Wilson, 34, har fler strängar på sin lyra än skådespeleri. I dag driver han fem juicebarer i Stockholm, är småbarnspappa som fixar förskolehämtningar och kan även titulera sig författare. I mars släpps boken Juiceverket – juice, drinkar och detox.

Det var under sina år utomlands, i bland annat hälsomekkat Los Angeles, som intresset för just juicer väcktes.
– Jag började dricka mycket färskpressade juicer. När jag kom hem till Stockholm kände jag att det var ett tomt hål på marknaden för just juicer. Då lånade jag en råsaftscentrifug och började experimentera och göra egna juicer hemma.
Tillsammans med sina partners Sebastian, Niclas och Claes, som alla har krogbakgrund, väcktes drömmen om att öppna en alkoholfri cocktailbar på dagtid.
Resultatet blev Juiceverket – och ägarnas passion för juicer går inte att ta miste på.
– För oss är det smaken som är i första rummet, vi ser juicer som någonting gott. Sedan är det bara en bonus att det är nyttigt att dricka våra juicer.
Det lustfyllda kännetecknar Juiceverket och det är också lusten som drivit de fyra delägarna.
– Det måste vara gott och roligt, annars orkar man inte hålla på med det. Om man bara tränar för att bli snygg fast man tycker det är trist så lägger man av. Och om man bara skulle dricka våra juicer bara för att de var nyttiga men inte gillade smaken, så skulle man snart tröttna.

Det var för 3,5 år sedan som första juicebaren öppnade. Steget från stjärnskådis till juicebar kan tyckas långt?
– Man har ju alltid tusen saker man vill göra och när man jobbar som skådis så går det ibland lång tid mellan projekten, och då blir jag rastlös. Detta med att starta en juicebar var något som jag velat göra länge.
Men Andreas har inte tröttnat på skådespeleriet. Sedan genombrottet i Ondskan 2003 har han bland annat spelat i Råttfångaren och Lars Noréns pjäs Detaljer på Dramaten, samt tv-serien Äkta Människor på SVT.
– Det är fortfarande roligt och eftersom vi är fyra som driver Juiceverket finns det möjlighet att kombinera de båda jobben. TV-formatet känns roligast just nu, vi får se vad som dyker upp i framtiden. Just nu ligger fokus på juicebarerna.
Även om den snabba expansionstakten leder till att de administrativa uppgifterna blir allt fler, så kan det mycket väl hända att Andreas står och mixar din nästa Blend på Juiceverket.
– Det är kul att jobba i barerna. Jag gillar att ha kontakt med produkterna och träffa gästerna och höra vad de tycker. Men jag jobbar mycket med företagsevent och catering också.

Bra balans i livet

Balans är ett av ledorden för Andreas – men att hitta balans mellan jobb, motion, kost och vila är något som är svårt att få till för en småbarnspappa, entreprenör och skådespelare.
– Just nu försöker jag bara hinna med allt och få in lite av varje. Men målet är att hitta den där balansen i livet, även vad gäller nyttigheter och träning...
När det gäller hälsoliv menar han att små steg är bättre än inga.
– Gör något lite nyttigare som också är gott. Kanske slänger du inte i 100 procent broccoli utan även ett äpple, men då har du ändå gjort något som är 90 procent nyttigt. Och något som är bra mycket bättre än att trycka i dig den där chokladkakan på 200 gram ...

Man kan förstås utmana sig själv också och ta det ett steg längre, något Juiceverkets fyra ägare gärna gör. De tränar ihop och har bland annat sprungit en del lopp tillsammans.
Träning är ett kapitel i nya boken och motion är ett stort intresse för Andreas.
– Men jag kör lite i vågor… allt från crossfit till yoga och styrketräning. Det är härligt att röra på sig, det behöver man för att få energi om man ska jobba mycket.
Något annat som ger energi är detox. Andreas och hans kollegor renar sig genom att fasta ett par gånger om året.

Varför är fasta så bra?
– Det är ett sätt att ge kroppen ett break. Vi stoppar i oss mycket hårdsmält mat och kanske inte tuggar den ordentligt, det blir mycket för tarmarna att jobba med. Samtidigt som man fastar kanske man klipper av socker och kaffe vilket gör att man nollställer alla belöningssystem – så är man inte så sugen på onödigt vitt socker längre.
Han personliga ”fastarekord” är 10 dagar, något han beskriver som ”värst i början”. Kroppen vänjer sig snabbt. Att fasta två gånger om året för att rena sig är en bra början menar Andreas.
– Sen kanske man gör det en gång i månaden. För mig personligen handlar det om att jag nollställer mig vad gäller sug efter sötsaker. Jag kan äta mycket godis i perioder. Sen blir man ju lite lättare i kroppen också.

Ni kallar era smoothies för sumos i boken. Vad kommer namnet ifrån?
– Vi ville markera att de var matigare, vi ser dem som en lunch rent kalorimässigt. Därför ville vi ha ett namn som lät lite maffigt. Det är både fibrer och proteiner och kolhydrater. Jag gillar nötigare sumos med mandelmjölk och jordnötssmör.
På juicefronten föredrar han syrliga juicer med mycket syra.  
– Persilja, citron, äpple är fräscha ingredienser. Och ingefära som ger sting till nästan allting och är dessutom väldigt nyttigt. Jag tycker att ingefära är en superfood, det är dessutom en fantastisk smaksättare. Riv ingefära i juicen eller släng i den i råsaftscentrifugen!

Bra råvaror är viktigt

Men att äta och dricka hälsosamt ska inte vara krångligt eller svårt. Och man behöver inte heller marknadens värsta utrustning. Satsa istället på bra råvaror och massor av is menar Andreas.

Behöver man inte en juicecentrifug för att göra juice?
– Man kan börja med en bra blender, sen kan man kanske låna en råsafscentrifug av någon och testa lite. Det är som när man ska åka skidor första gången – då kanske man inte köper en svindyr alpinutrustning utan lånar av en kompis på facebook.

Till sist, vem ska läsa er bok – och varför?
– Alla som tycker att juice är tråkigt ska läsa den! Om du tycker det låter helt värdelöst att göra egna juicer och tänker ”varför kan jag inte bara köpa Bravojuice på mataffären?” då ska du läsa vår bok. Sen ska du prova att göra egen juice. När man väl druckit riktigt färskpressad juice, så upptäcker man att det är mycket, mycket godare än juice som stått i hyllan i veckor. Skillnaden är enorm!

TEXT: SOFIA ZETTERMAN

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html