Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • 1 miljon klubbmedlemmar
  • Kvalitetssäkrade produkter

”Välj att se livet från den ljusa sidan!”


2001 fick Rikard Furusten, 47, beskedet att han drabbats av sjukdomen MS.
”Kommer jag att dö?” var Rikards första fråga till läkaren.
”Inte nu”, svarade läkaren.
Där och då bestämde Rikard sig: Han skulle leva – och han skulle leva livet fullt ut.

Nu är det 16 år sedan Rikard Furusten, 47, fattade beslutet att verkligen leva livet. Att alltid välja att se det positiva snarare än det negativa, helt enkelt för att livet blev roligare då. Beslutet fattades i en sjukhuskorridor just efter han fått diagnosen MS – Multipel Skleros – en neuroogisk sjukdom som drabbar det centrala nervsystemet, det vill säga hjärna och ryggmärg. Ett besked som inte kändes lätt att komma hem och berätta för familjen som då hade två små barn. Visserligen hade Rikard känt att något var fel en längre tid. Han hade börjat halta allt mer, golfspelet gick sämre och löprundorna blev kortare och kortare. Ändå var sjukdomsbeskedet omvälvande.
– Kommer jag att dö? var Rikards första fråga till läkaren.
– Inte nu, svarade läkaren. Där och då bestämde Rikard sig: Han skulle leva – och han skulle leva fullt ut. Idag tränar han sex dagar i veckan, äter ”riktigt bra mat” och massor av hälsosamma kosttillskott som magnesium, gurkmeja, B-komplex och enzymeja, och försöker få en god natts sömn. Han kallar sig skämtsamt för en ”grund person” som inte är så djup och analyserande – något som hjälpte honom när livet förändrades i ett slag den där dagen för 16 år sedan. Han har inte fastnat i att ta på sig offerkoftan och älta. Istället har han blickat framåt, tagit vara på varje dag. Hans positiva inställning och balansen mellan kost, motion och sömn har gjort hela skillnaden.
– Mitt bästa tips till andra är att skaffa sig rutiner för träningen. Utan rutiner hade inte jag heller tränat, men nu går jag på autopilot och tränar samma tid varje dag. Och det är bättre att träna ofta och lite – fem minuter per dag är bättre än ingen minut alls! Och livet är fortfarande härligt att leva om man frågar Rikard.
– Jag har blivit duktig på att leva här och nu, tack vare MS. Jag måste hela tiden varje påminna mig om att jag lever här och nu och ha roligt. Istället för att fokusera på att jag har sovit dåligt och är trött så bestämmer mig för att vara glad. Det blir ju roligare om man väljer att se det positivt, säger han och ler sitt smittsamma leende. Det är lätt att charmas av Rikard. Redan när han rullade in i sin ”rulle” och glatt hälsade på allt och alla, och på en sekund avdramatiserade detta med att han sitter i rullstol och ändå är på plats för att dansa i en tv-reklam på nationell tv.
– Jag har det förspänt – det är ju ingen som ens förväntar sig att jag ska vara bra på att dansa eftersom jag sitter i ”rulle”, säger han leende och menar att vi övriga har det värre. Vi som ska stå upp och försöka dansa loss i takt inför kameran. Han tackar sina föräldrar för att de gett honom ett gott självförtroende.

Mitt självförtroende är 100 % 

– Mina föräldrar berömde mig alltid när jag var liten. Mitt självförtroende är 100% och har alltid varit, alla garvar åt att jag tycker att jag är så bra på allting, säger han och skrattar.
– I efterhand har jag förstått att de lyfte mig, säger han sedan med mer allvarsam ton. Det är de som har sett allt bra jag gjorde och gett mig mitt självförtroende. Sen tonåren och framåt har jag alltid tyckt om mig själv. Och det gör han fortfarande. Han tycker inte heller synd om sig själv för att just han har drabbats av sjukdomen.
– Det är inte så synd om mig för det syns på mig att jag har ett problem. Allt syns, jag har ingen värk, nästan. Väljer man att se livet från den ljusa sidan så blir livet lättare att leva! När man väljer att se det positiva får man så mycket positiv energi tillbaka från sina medmänniskor. Och energi behövs. Rikard är inte bara tvåbarnspappa utan också vd för en kedja av e-butiker, han tränar och umgås med vänner så mycket han hinner. Passion och mål saknas inte. Rikard brinner för barnen och Bajen, men också för jobbet där han driver E-lifes 12 hälsobutiker. Och än har han mycket att bocka av på sin ”bucket list”.
– Jag vill uppträda med Mauro Scocco och sjunga, jag skulle gärna vara en rockstar. Sen vill jag också vinna Amerikas cup åt Sverige i segling – små mål helt enkelt, säger Rikard och skrattar.

 

TEXT SOFIA ZETTERMAN

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html