Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • 1 miljon klubbmedlemmar
  • Kvalitetssäkrade produkter

"Förenkla ditt liv och lev fullt ut!"


Små barn, ett stort träningsintresse och ett eget företag vid sidan av jobbet som nordisk marknadschef för Lifekoncernen.
Det är svårt att förstå hur Fia Mineur, 37, hinner med allt, men själv har hon knäckt koden:
– Man ska inte konstla till det utan förenkla livet. Träningen ger mig energi!

Fia Mineur var elittennisspelare med målet att bli topp 10 i världen när en knäskada satte stopp för tenniskarriären. Men det gick inte att stoppa Fias passion för träning. Istället utbildade hon sig till SATS träningsinstruktör och fastnade för den tuffa multisporten Obstacle Course Race.
Som småbarnsmamma startade hon en egen träningsverksamhet och riktade sig mot kvinnor mitt i livet som inte hinner till gymmet mellan lämning och hämtning och lunchmöten. Fia kom istället hem till kunderna skräddarsydde ett personligt träningspass åt dem.

Kärleken till träningen går som en röd tråd genom Fias liv. Att träna är att leva livet fullt ut för Fia.
– Träning är mer än att bara satsa på nästa strandsäsong – det är för att orka med livet! Jag tränar för att få energi – och för varje investerad timme får jag minst det dubbla tillbaka!

Däremot är hon emot alla som krånglar till det här med träningen. Då blir ribban ofta för hög och motivationen för låg.
– Jag tror på ett enkelt liv. Visst, man måste pusha sig att träna men man behöver inte göra det så himla svårt. Du behöver inte ha de bästa träningsskorna för att kunna börja.

Stanna istället upp och fråga dig vad du gillar att göra, menar Fia. Gör du det du älskar så kommer du också få energi att göra det.
– Det finns så många olika sätt att träna och det finns så många som vet så mycket om träning och vill tala om för dig vad som är rätt. Men du måste hitta din egen väg. Kommer du till ett vägskäl i livet så lyssna inåt och våga lita på magkänslan – och våga göra fel!

Fia återkommer till vikten av att våga göra misstag. För blir man rädd för att göra fel så törs man inte leva livet fullt ut.
– Om du inte gör fel så har du inte testat – och vet inte att det var fel. Det går alltid att lära sig något av sina misstag och försöka igen. Kanske ger misstaget dig en ny idé?

Enligt Fia är det många som komplicerar tillvaron och tänker på vad som kan gå fel istället för vad som kan gå bra – en dränerande energitjuv.
– Det går åt mer energi åt att ha ångest eller må dåligt, så strunta i ångesten, säger hon bestämt.

Sänk ribban och släpp pressen

Dagens samhälle är så kravfullt att det är lätt att duka under för all press. Fia vill sänka ribban och förenkla tillvaron.
– Vi ska leva miljövänligt, sopsortera, minska bilkörandet, äta vegetariskt… men det kanske inte fungerar i ditt liv. Så gör det enkelt för dig och välj en grej. Jag sopsorterar, men måste ta bilen till stationen för att komma till jobbet, annars funkar inte vårt livspussel. Och det är ok.

Just nu är Fia mitt uppe i livet – med två små barn, ett utmanande jobb, ett träningsinspirationskonto på Instagram. Dessutom driver hon tillsammans med maken Mattias ett byggföretag vid sidan av.
Det har aldrig skett så mycket som just nu i mitt liv, men nu trivs jag också som allra bäst. Jag är tryggare som person, jag vågar tro mycket på mig själv och mina känslor och jag bryr mig inte lika mycket om hur jag ser ut eller att inte alla tycker att mina idéer är bäst, säger hon och skrattar.

Istället är hon öppen för att lära sig av andras idéer. Ordet ödmjuk återkommer i samtalet.
– Jag har förändrats. Jag är mer prestigelös och jag hakar inte upp mig på småsaker längre. Det gör att jag mår bättre.

För 10 år sedan såg livet annorlunda ut. Istället för att njuta av stunden så blickade hon hela tiden framåt mot nästa mål. Det var en tuff tid.
– Det var då jag skulle skapa mitt liv, hitta min väg. Jag ville jobba med marknadsföring, men längtade också efter familj och barn. Det blev en stress. Istället för att njuta av middagsbjudningen jag var på så tänkte jag framåt på nästa helgs middag. Mina egna personliga hinder gjorde att jag inte tog vara på livet här och nu.

Hade svårt att bli med barn

Ett av hindren var den oväntade svårigheten att få barn, något Fia alltid tagit för givet. Efter flera års kamp och upprepade IVF-försök har Fia och Mattias idag två döttrar.

Den långa resan för att få barn har gjort Fia ödmjuk inför livet. Den fick henne också att bromsa in sin hastighet och sluta ånga framåt.
Allt annat känns lite mindre viktigt sen barnen kom, vilket gör att det blir lättare att leva. Jag ligger inte och grämer mig på kvällarna längre över allt jag inte hunnit på jobbet och jag har också lärt mig vilka vänner jag mår bra av. Vänner kommer och går i livet – och det är ok.

Den stora utmaningen nu är att få ihop livspusslet.
– Man kan sitta och prata om hur man hittar energi och hur man ska förenkla, men det är en utmaning för de flesta att livet går lite fort. Efter en stressig dag är det lätt att ha kvar tankarna på jobbet, jag måste bli bättre på att lämna mobilen och inte alltid vara så tillgänglig. Mitt fokus hemma ska ligga på barnen och familjen.

Dödsfall i familjen blev en tankeställare

Två dödsfall i familjen fick Fia att börja fundera på vad som är viktigt i livet. På riktigt viktigt.

– Jag insåg att man har ett sista slutdatum och nu tampas jag med att få bort ångesten inför det. Jag har börjat ifrågasätta meningen med livet, det är jobbiga men nyttiga tankar, säger hon.

Att fånga dagen och leva här och nu har blivit viktigare.
– Men det är bra att planera lite för att förenkla tillvaron. Gör det som funkar för dig!

Planera in din träning två veckor i förväg, och planera därefter in dina möten. För vad är egentligen viktigast – ditt liv eller ditt jobb?

För Fia Mineur är svaret givet: Hon väljer livet alla dagar i veckan.

 

Fias 5 bästa livstips:

1. Förenkla tillvaron! Sänk kraven på dig själv. Du hinner inte allt, så välj vad du lägger din tid och energi på. Kanske hinner du sopsortera men inte odla egna kryddväxter?

2. Planera i förväg! Enkla saker som att planera veckomenyer och boka in träningen i din kalender gör stor skillnad.

3. Var snäll mot dig själv! Gör alla andra perfekta saker? Eller kan det vara så att även andra gör misstag. Hur reagerar du på det? Döm inte dig själv hårdare än du dömer andra.

4. Våga göra misstag! Var inte rädd för att göra fel, det värsta som kan hända är att du gör fel och får göra om det. Du kan dessutom lära av dina misstag!

5. Omge dig med folk som ger dig energi! Relationer förändras med livet. Rensa bort energitjuvar ur umgängeskretsen och hitta nya vänner som ger istället för tar.

 

TEXT SOFIA ZETTERMAN

Fias favoriter

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html