Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Vitamin C + Berries​ (ord. pris 199 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Vårda din vinterhud


När kylan nyper tag i kinderna kan de bli både strama, torra och blossande röda. Så hur skyddar vi bäst vår hud mot vinterluftens iskalla grepp? Jo, med smartare rengöring och massor av fukt.

Det må vara uppfriskande att vistas i den krispiga vinterluften, men att den inte är hudens bästa vän kan säkert de flesta känna igen. Många upplever att huden kan bli både torr och stram, och växla mellan att vara glåmigt grå och blossande röd.
Vissa upplever också att den både flagnar och spricker, i synnerhet på händerna, medan andra får en obalans mellan torra och feta partier i ansiktet.

Vad orskakar symptomen

Symtomen kan ha flera olika orsaker – men framför allt handlar det om att huden blivit uttorkad.
– Såväl det uppvärmda inomhusklimatet som det kallare utomhusklimatet har låg luftfuktighet, och växlingarna däremellan är särskilt påfrestande för huden, berättar Weledas produktexpert Emma Bergqvist, som har jobbat med ekologisk hudvård i tolv år.

– Har man dessutom inte tagit hand om sin hy under övriga året så kommer det snabbare att visa sig när hyn utsätts för nya yttre påfrestningar, förklarar hon och fortsätter:
– Så det gäller att börja i tid, gärna redan under hösten, för att ge huden en chans att bygga upp en stark skyddsbarriär så att den är bättre förberedd för kylan som kommer. 

Byt hudvårdsrutiner

Precis som att garderoben behöver uppdateras med skydd mot kylan, kan även våra badrumsskåp behöva det. Om du får en mer reaktiv och obalanserad hud under vintern är det en bra idé att tillfälligt byta ut din vanliga hudvårdsrutin mot en som är anpassad för känslig hy. Till exempel kan en anti age-serie, som innehåller hög koncentration av aktiva ingredienser, ytterligare irritera en redan påfrestad vinterhy.
– Byt i så fall tillfälligt ut din hudvårdsserie tills dess att våren kommer, föreslår Emma Bergqvist.

Viktigt är att rengöra och smörja

Det viktigaste för huden, såväl i förebyggande syfte som under vintern, är att rengöra och smörja in sin hy – både morgon och kväll – med rätt produkter.
– Men man ska tänka på att inte sätta på sig en dagkräm och sedan gå direkt ut i kylan. De flesta krämer innehåller nämligen vatten, som i kylan kan frysa och därmed skada huden. Låt den först absorbera ordentligt och se även till att redan kvällen innan bygga upp hudens skydd genom att mätta huden med en rik nattkräm. Är du bara ute en kort stund, som på väg till jobbet, kan det gå bra att använda en vattenbaserad kräm. Men om man ska vara utomhus länge skulle jag rekommendera att använda en klimatkräm som är helt vattenfri.

Fyll upp hudens fuktnivåer

Emma Bergqvist berättar hur hon brukar lägga sin hudkräm i ett tjockt lager som en nattmask innan hon går och lägger sig, för att ordentligt fylla upp hudens fuktnivåer. Att träna, dricka vatten och se till att sova ordentligt är andra tips som håller huden i balans – året om.
– Sedan tycker jag förstås alltid att man ska välja naturliga och ekologiska produkter. Huden tar upp mer än 60 procent av alla de ämnen som den exponeras för dagligen, och syntetiska ingredienser samverkar inte på samma sätt som de näringsrika, naturliga ingredienserna – som låter hudens egna mekanismer stimuleras.

TEXT: LOVISA BERGSTRAND

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html